Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

ДЕКАН ФАКУЛТЕТА ПРОФ. ДР ВИОЛЕТА ЈОВАНОВИЋ ДОБИТНИЦА ОКТОБАРСКЕ ПЛАКЕТЕ ГРАДА ЈАГОДИНА


На свечаној седници Скупштине града, јуче су додељене Октобарске плакете града Јагодина које се додељују најзаслужнијим појединцима и установама поводом 17. октобра, Дана ослобођења града од фашизма.
Једна од добитница је и проф. др Виолета Јовановић, декан Факултета педагошких наука у Јагодини, доктор књижевних наука, реномирани научник у домаћим и међународним оквирима, за допринос развоју факултета као престижне научноистраживачке и образовне институције у земљи и иностранству.
Својим преданим радом остварила је успешну сарадњу са европским универзитетима и свим релевантним институцијама у земљи и иностранству које се баве образовањем. Била је координатор више међународних пројеката који за циљ имају промоцију факултета и града Јагодине, као града који брине о младим људима и улаже у науку и образовање.

ДРАМСКА СЕКЦИЈА ФАКУЛТЕТА И НИКОЛА РАКОЧЕВИЋ ЗАПОЧЕЛИ САРАДЊУ


Наш познати глумац и драмски уметник Никола Ракочевић, постао је сарадник Факултета педагошких наука у Јагодини.

Он ће водити драмску секцију Факултета педагошких наука у Јагодини и бити ангажован за рад са студентима у креирању и извођењу позоришних представа.

Ракочевић је данас одржао први састанак са члановима Драмске секције и потписао уговор о сарадњи са Факултетом педагошких наука у Јагодини.

Планирано је да сваке године на крају семестра буде изведена позоришна представа која би касније наставила свој живот на позоришним фестивалима у земљи и иностранству.

НИКОЛА РАКОЧЕВИЋ ВОДИ ДРАМСКУ СЕКЦИЈУ ФПНЈ


Наш познати глумац и драмски уметник Никола Ракочевић, постао је сарадник Факултета педагошких наука у Јагодини.
Он ће водити драмску секцију Факултета педагошких наука у Јагодини и бити ангажован за рад са студентима у креирању и извођењу позоришних представа.

Наши студенти имаће ексклузивну могућност да поред многобројних ваннаставних активности, у оквиру ове секције сарађују са једним од најперспективнијих имена српског глумишта, да стичу и развијају професионална знања и учествују у раду студентског позоришта „Станиславски“.

Планирано је да сваке године на крају семестра буде изведена позоришна представа која би касније наставила свој живот на позоришним фестивалима у земљи и иностранству.

Позивамо заинтересоване студенте да у среду, 16. октобра 2019. у 12.30 часова, дођу на први састанак драмске секције коју ће водити Никола Ракочевић.

Такође Вас молимо да се пријавите слањем података (име и презиме, број индекса, мејл и број мобилног телефона) на: prteam@pefja.kg.ac.rs

Очекујемо Вас!

ХОР, ОРКЕСТАР И ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛ ФАКУЛТЕТА НОСИОЦИ СВЕЧАНЕ АКАДЕМИЈЕ ПОВОДОМ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА


На позив Удружења потомака ратника Србије 1912-1920, студенти и професори Факултета педагошких наука, чланови хора, оркестра и фолклорног ансамбла, биће носиоци свечане академије поводом Дана ослобођења Београда и стогодишњице Народне одбране. Први председник Народне одбране после Првог светског рата био је војвода Степа Степановић.

Тим поводом данас је Факултет педагошких наука у Јагодини посетио господин Павле Лучић, председник Удружења потомака Града Београда. Састанку је присуствовала и госпођа Снежана Вукашиновић, заменица градоначелника Јагодине.

НИКОЛА РАКОЧЕВИЋ ВОДИ ДРАМСКУ СЕКЦИЈУ ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА


Наш познати глумац и драмски уметник Никола Ракочевић, постао је сарадник Факултета педагошких наука у Јагодини. Он ће водити драмску секцију Факултета педагошких наука у Јагодини и бити ангажован за рад са студентима у креирању и извођењу позоришних представа.

После јуче одржане премијере представе „Селестина“ у Југословенском драмском позоришту у Београду, у којој Ракочевић игра једну од главних улога, декан, проф. др Виолета Јовановић и координатор за односе са јавношћу, проф. др Марко Ђорђевић, разговарали су са њим о облицима будуће сарадње и постигли договор.

Студенти Факултета педагошких наука у Јагодини имаће ексклузивну могућност да поред многобројних ваннаставних активности, у оквиру ове секције сарадјују са једним од најперспективнијих имена српског глумишта, да стичу и развијају професионална знања и учествују у раду студентског позоришта „Станиславски“.

Планирано је да сваке године на крају семестра буде изведена позоришна представа која би касније наставила свој живот на позоришним фестивалима у земљи и иностранству.

Јавни позив за пријављивање на обуку Студирај у Србији – Интернационализација ВШУ


Јавни позив за обуку предавача Универзитета у Каргујевцу

Универзитет у Крагујевцу је објавио Конкурс за пријаву на Јавни позив за обуку предавача који желе да унапреде своје језичке компетенције и методолошке приступе у извођењу наставе на енглеском језику и раду са страним студентима.

Јавни позив се реализује у склопу иницијативе „Студирај у Србији“,  коју Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Фондацијом Темпус спроводи са циљем подршке процесу интернационализације образовног система Републике Србије и повећања броја страних студената у Србији.

Конкурс је објављен на интернет презентацији Универзитета у Крагујевцу ОВДЕ. Рок за пријаву кандидата је 10. октобар 2019. године, до 16:00 часова.


 Образац за пријаву


У склопу иницијативе „Студирај у Србији“,  коју Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Фондацијом Темпус спроводи са циљем подршке процесу интернационализације образовног система Републике Србије и повећања броја страних студената у Србији, позивамо Вас да узмете учешће у обуци која је усмерена на интернационализацију високошколских установа.

Како је један од приоритета у овој области спровођење што већег броја студијских програма и предмета на страним језицима, првенствено енглеском, у циљу привлачења страних студената и њихове интеграције у академско окружење  Универзитета у Крагујевцу,  за наредни период предвиђена је организација прилагођене обуке предавача који желе да унапреде своје језичке компетенције и методолошке приступе у извођењу наставе на енглеском језику и раду са страним студентима.  Основни циљ ове иницијативе јесте да се наставници Универзитета у Крагујевцу  оснаже у спровођењу целокупних студијских програма на енглеском језику.

Обука ће бити спроведена од стране стручњака у области англистике и представника Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу  који  су у претходном периоду за ову специфичну сврху обучили инострани тренери: Ernesto Macaro и Mark Searle (University of Oxford) и Mary Page (University of Southampton). Поменути инострани тренери угледни су стручњаци на пољима English as a Medium of Instruction (EMI) и English for Specific Purposes (ESP), са богатим искуством у обучавању академског особља и иновативним наставним активностима.

По завршетку обуке, очекује се да учесници:

 • Активирају своје језичке вештине у домену језика струке;
 • Овладају знањем и буду у могућности да примене наставне методологије прилагођене међународном окружењу на енглеском језику, са посебним нагласком на иновативне методе наставе (нпр. управљање радом у групама и радом у учионици, подстицање интеракције студената, стратегије за приступ студентима различитих националности и матерњих језика итд.);
 • Овладају знањем и буду у могућности да примене адекватне методе планирања часова и оцењивања студената у међународном окружењу;
 • Овладају знањем и буду у могућности да примене иновативне ИТ алате у настави на енглеском језику.

Обука није усмерена на подизање општих језичких компетенција, већ на специјализовану област English as a Medium of Instruction, тј. коришћење енглеског као језика наставе, те је владање енглеским језиком на Б2 нивоу неопходан предуслов за учешће.

Обука ће отпочети  крајем октобра  2019. године, а њено трајање и динамика биће  утврђени у договору између полазника и предавача, у зависности од расположивости и преференција полазника, а план је да то буде у трајању од 2 месеца. Обука ће бити организована динамиком једног до два двочаса недељно.

Учешће у обуци је бесплатно, а учесницима ће бити обезбеђени и материјали за рад. Полазницима са   факултета  изван Крагујевца  биће надокнађени путни трошкови.

На крају обуке, свим полазницима који положе завршни тест биће додељен сертификат који издаје Универзитет у Крагујевцу.

 Пријавна документација:

 1. Пријавни формулар (молимо преузмите формулар)
 2. Потврда о запослењу, односно ангажовању на Универзитету у Крагујевцу (Потврда мора да садржи датум заснивања и врсту радног односа, звање, проценат ангажмана у настави, списак наставних предмета на којима сте ангажовани, као и остале релевантне информације.)
 3. Потврда о познавању енглеског језика на Б2 нивоу (Уколико не поседујете званичан сертификат о познавању енглеског језика, потврду Вам може издати и предметни наставник на Вашем Факултету. Молимо преузмите форму) – није обавезан документ
 4. Потврда о капацитету извођења наставе на енглеском језику (акредитација студијског програма на енглеском језику, искуство у раду са страним студентима, доступност предмета на енглеском језику у каталогу предмета Универзитета, заинтересованост страних студената за ову академску област и сл.)

 

Критеријуми селекције кандидата

 1. Ниво познавања језика у тренутку пријаве
 2. Врста радног односа, односно ангажовања на Универзитету
 3. Проценат ангажмана у настави
 4. Капацитет извођења наставних предмета на енглеском језику (акредитација студијског програма на енглеском језику, искуство у раду са страним студентима, доступност предмета на енглеском језику у каталогу предмета Универзитета, заинтересованост страних студената за ову академску област и сл.)
 5. Мотивација

Начин пријаве

Пријавна документа достављате Одељењу за међународну сарадњу путем имејл адресе razvojkarijere@kg.ac.rs , са назнаком Пријава на јавни позив.

Рок за пријаву: четвртак, 10. октобар 2019. године, до 16:00 часова.

Након истека рока, а у циљу осигурања хомогености групе, сви кандидати који испуњавају критеријуме конкурса полагаће улазни тест језичких компетенција. Очекује се да ће тестирање бити спроведено у сарадњи са British Council-ом у Србији.

Универзитет у Крагујевцу задржава право да затражи на увид документ који потврђује формалну повезаност и ангажовање у настави.

За сва додатна питања можете  контактирате Оливеру Мијатовић, Руководиоца Одељења за међународну сарадњу,  путем имејл адресе olivera.mijatovic@kg.ac.rs , или телефона 034 304 985.

Конкурс Универзитетa у Регенсбургу за три радна места, тј. сараднике – истраживаче


Универзитет у Регенсбургу је обајвио Конкурс за три радна места, тј. сараднике – истраживаче у оквиру пројекта  „Од неформалности до корупције (1817-2018): Србија и Хрватска – поређење.“ Пројекат ће се одвијати од фебруара 2020. до јануара 2023. године.

Позив је намењен за наставнике и дипломиране студенте Факултета педагошких наука.

У случају да имате питања, обратите се контакт особама наведеним у позиву.

Рок за пријаву је 1. новембар 2019. године.

Прилог – детаљније

Пројекат Coca-Cola – подршка младима


Град Јагодина донео је одлуку да подржи и активно учествује у националном пројекту „Coca-Cola подршка младима“ који младима у Србији од 18 до 30 година омогућава да унапреде своје личне и професионалне вештине како би лакше дошли до запослења. Програм ће се спровести у виду тродневних, бесплатних, интерактивних радионица, а полазници ће имати прилику да са сертификованим стручњацима унапреде своје вештине кроз практична знања која ће им помоћи у потрази за послом.

Овај пројекат, под називом Coca-Cola подршка младима трећу годину за редом реализује компанија Coca-Cola HBC Србија (у сарадњи са Националним службом за запошљавање, Министарством за рад, запошљавањем, борачка и социјална питања, NALED-ом и Националном асоцијацијом канцеларије за младе).

Позив је намењен за студенте завршних година и све младе који су у потрази за послом да надограде своја знања о писању биографије, разговору за посао, писању пословних планова и унапреде вештину комуникације, вежбају јавни наступ са сјајним тренерима и створе нове контакте и познанства.

Првих 30 кандидата који се најбрже пријаве и који испуњавају услове конкурса учествоваће у радионици који ће се одржати у периоду од 09. до 11. октобра 2019. године у спортској хали Јасса. Додатне информације у вези са пријавом заинтересованих могу потражити на линку:

http://coca-colapodrskamladima.com/

FB: https://www.facebook.com/240848396011875/posts/2434286856668007

IG: https://www.instagram.com/p/B26f-f_jbCU/#advertiser

ГОСТУЈУЋИ ПРЕДАВАЧИ СА ЕВРОПСКИХ УНИВЕРЗИТЕТА НА ФАКУЛТЕТУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИ


Факултет педагошких наука у Јагодини претходне недеље угостио је професоре са европских универзитета у оквиру програма “Еразмус Плус“.

У четвртак 26. септембра 2019. у 12 часова, предавање под називом „The role of language for identity in the context of diversity“, одржала је проф. др Росвита Штиц (Roswitha Stütz) са Педагошког факултета у Линцу у Горњој Аустрији.

Дан касније, у петак 27. септембра у 12 часова, проф. др Томас Петерзајл (Thomas Peterseil) са Педагошког факултета у Линцу у Горњој Аустрији, одржао је предавање са темом „Cool tools for education“.

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА – ТРИДЕСЕТ ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ЖЕНСКОГ ЦРКВЕНОГ ХОРА “СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛО“


Стара црква у Јагодини и Женски црквени хор “Свети Архангел Михаило“ вас позивају на свечану Академију поводом обележавања 30 година од оснивања хора.