Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

О ЕРАЗМУС+ ПРОЈЕКТУ „КОРАК НАПРЕД“ ШКОЛЕ 11. МАЈ


У уторак, 4. октобра са почетком у 18 часова у просторијама читаонице биће организована презентација за наше наставнике и студенте о искуствима и реализованим мобилностима наставника и ученика у склопу Еразмус+ пројекта „Корак напред“ школе са домом за ученике оштећеног слуха и говора, 11. мај из Јагодине. Том приликом ће бити речи и о Еразмус+ програму на Факултету педагошких наука и могућностима реализације мобилности професора и студената.

ЗАПОСЛЕНИ ФПНЈ НА ОБУЦИ МЛАДИХ ИСТРАЖИВАЧА У СЛОВЕНИЈИ


Асистент на Факултету педагошких наука у Јагодини Милан Комненовић, учествовао је на обуци младих истраживача под називом „Open Science Summer School“ коју је, у периоду од 12. до 16. септембра, организовао Универзитет у Марибору и Универзитетска библиотека у Марибору. Међу 40 учесника са универзитета из целе Европе (Белгија, Француска, Немачка, Португал, Мађарска, Хрватска, Македонија, Чешка, Грчка, Румунија, Словенија и Србија) и студената из света који похађају докторске студије на европским факултетима (Бразил, Казахстан, Кина, Бангладеш, Филипини), наш колега једини је представник из Србије у области друштвено-хуманистичких наука.
Организатори истичу важност вештина и компетенција младих истраживача које се односе на управљање подацима у савременом контексту науке. Учесницима се такође пружа прилика да науче и развију вештине управљања истраживачким подацима (open science aproach).
Обуке су изводили еминентни професори са европских универзитета и института у области open science стратегије и политике (Institute of Intellectual Property, Ljubljana; Science and Research Centre, Koper; Open Research Europe, UK; Vrije Universiteit Brussel; University of Debrecen, Hungary; CERIC-ERIC, Trieste, Italy; Institute Jozef Stefan, Ljubljana, Slovenia; University of Ljubljana, Slovenia; EIFL, Vilnius, Lithuania; Central Technical Library, University of Ljubljana, Slovenia; InnoRenew CoE, Izola, Slovenia; Faculty of Mechanical Engineering, University of Maribor).

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ СТУДЕНАТА ПРВЕ ГОДИНЕ И ДОДЕЛА ИНДЕКСА


На Факултету педагошких наука у Јагодини данас је одржана свечана додела индекса студентима прве године.

“Све је било другачије претходних неколико година, а сада смо ево, поново на окупу, у нади да ћемо успети да се вратимо животу који познајемо и који смо прижељкивали већ помало уплашени, хоћемо ли га уопште поново дочекати. Отуда вас са радошћу поздрављам и надом да ћемо у годинама које следе и које ћемо поделити под овим кровом здања, успети да надокнадимо дане изгубљеног дружења, радости учења у живим сусретима, безбрижност окупљања на музичким, спортским и осталим дешавањима којих смо се клонили у страху за здравље и живот“, рекла је проф. др Виолета Јовановић, декан Факултета педагошких наука у Јагодини.

Бруцошима су се потом обратили Снежана Вукашиновић, заменица градоначелника града Јагодина, и Снежана Алексић, председник Студентског парламента Факултета педагошких наука.

Уживо су наступили чланови оркестра Факултета педагошких наука у Јагодини.

 

СТУДЕНТИ И ПРОФЕСОРИ ФПНЈ УЧЕСНИЦИ У ПРОЈЕКТУ “ЗАСТАВО МОЈА“ – ЗВАНИЧНО ПРОМОВИСАН СПОТ ЗА ПЕСМУ “ХИМНА СРПСКОЈ ЗАСТАВИ“ У ОКВИРУ ПРОСЛАВЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА


Данас je Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Овај државни празник установљен је 2020. године на дан пробоја Солунског фронта.

У част обележавања празника снимљени су песма и спот ,,Химна српској застави” на текст великог српског песника Лазе Костића за који је музику урадила проф. др Биљана Павловић (Учитељски факултет у Призрену – Лепосавић). Учесници пројекта „Заставо моја” били  су професори и студенти певачи са свих факултета за образовање учитеља и васпитача у Републици Србији и Републици Српској, Факултета уметности у Звечану и Факултета музичке уметности у Београду.

Циљ пројекта је неговање и развијање родољубља, позитивних осећања о јединству српског народа, као и својеврстан културолошки и уметнички допринос. Због тога верујемо да ће се „Химна српској застави” у будућности слушати и изводити са поносом и задовољством и да ће својим текстом и музиком подстаћи млађе генерације да поштују, чувају и следе дух наших предака.

Представници Факултета педагошких наука у Јагодини у овом пројекту биле су професорке Јелена Гркић Гинић и Милица Станковић и студенткиње, чланице хора Факултета, Сандра Грујић и Ања Арсенијевић.

 

Отворене пријаве за Студије Холокауста


 

Центар за студије сећања при Универзитету у Крагујевцу и академске 2022/2023. године организује курсеве у оквиру програма Студија Холокауста.

Позивамо студенте различитих профила основних, мастер и докторских академских студија Универзитета у Крагујевцу да у академској 2022/2023. години искористе ову значајну прилику и да у организацији Центра за студије сећања похађају бесплатне курсеве у оквиру Студија Холокауста.

 Предавања се одржавају у просторијама Универзитета у Крагујевцу, а за студенте који не буду у могућности да физички присуствују, приступ предавањима биће омогућен путем конференцијских алата. У зависности од епидемиолошке ситуације, постоји могућност преласка на онлајн режим рада.

Курсеви који су понуђени у оквиру Студија Холокауста пружају студентима теоријске и емпиријске увиде у суштине и недостатке културних политика у домену културе сећања и политика заборава, дајући им могућност да развију критичко мишљење, аналитичке вештине, те вештине заговарања и писања препорука. Студенти ће добити могућност да дискутују различите концепте студија Холокауста и студија сећања, и да сами развију своје идеје за нове политике и праксе културних и едукативних установа (музеја, места сећања, школских установа, јавних комеморација, итд.) Посебно ће бити у центру пажње начин памћења локалне заједнице и њени инструменти медијације, укључујући и дигитално сећање. Овако конципиране студије постојале би као такве први пут у Србији, а од несумњивог је значаја што се оне покрећу у Крагујевцу јер оваквом делатношћу Крагујевац се са својом историјом у двадесетом веку мапира као место сећања.

Студентима који буду похађали курсеве, остварени резултати ће сходно  Правилнику о вредновању ваннаставних активности студената бити унети у додатку дипломи под ознаком Центра за студије сећања. Студенти добијају сертификате Центра о одслушаним/положеним испитима, тј. курсевима на крају сваког семестра.

Сви заинтересовани студенти могу да се пријаве за курсеве преко google упитника.

Студенти се могу пријавити на све курсеве који их интересују – нема ограничења у броју, али молимо студенте да се пријаве за курсеве које ће и слушати како бисмо оптимално организовали наставу.

За сва питања можете нам се обратити мејлом на centarzastudijesecanja@gmail.com Заинтересовани могу добити и силабусе у пуној верзији.

Предавања за зимски семестар почињу у интервалу од прве недеље до треће недеље октобра месеца – могуће је и накнадно пријављивање.

Надамо се да ћете се пријавити и да ћемо испунити Ваша очекивања и интересовања.

 

Преглед курсева и наставника по семестрима