Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИРАНУ МОБИЛНОСТ СТУДЕНАТА У СВРХУ УЧЕЊА У ОКВИРУ ЕРАЗМУС+ ПРОГРАМА


ЕРАЗМУС+ КЉУЧНА АКТИВНОСТ 1: Пројекти за индивидуалну мобилност у сврху учења и стицања нових вештина финансирани из средстава ЕУ (КА103 пројекти у области високог образовања у којима учествују програмске земље)

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху учења у оквиру Еразмус+ програма.

На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа академских студија свих факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу и то за студентску размену у сврху учења у минималном трајању од 3, а максималном трајању од 5 месеци.

ЛИСТА ПОТРЕБНИХ ДОКУМЕНАТА ЗА ПРИЈАВУ – СТУДЕНТИ

РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА: 23. март 2020. године

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА НА ЛИНКУ https://www.kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2521

МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ ПОСЕТИО ФПНЈ – НАЈАВЉЕНО ОСНИВАЊЕ ЦЕНТРА ЗА ПРОМОЦИЈУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА И РЕНОВИРАЊЕ СТАРЕ ЗГРАДЕ УЧИТЕЉСКЕ ШКОЛЕ


Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Факултет педагошких наука у Јагодини и разговарао са руководством Факултета о оснивању Центра за промоцију педагошких наука.

Планирано је да овај центар буде смештен у старој згради Учитељске школе која се налази у дворишном комплексу Факултета, пошто она буде била обновљена. Идејни пројекат обезбедио би град Јагодина, док би Министарство просвете посредством Канцеларије за јавна улагања и европских инвестиционих фондова, обезбедило неопходна финансијска средства за обнову зграде.

Шарчевић је истакао да су овакви и слични пројекти приоритет и Министарства просвете, науке и технолошког развоја али и Владе Републике Србије, и да ће руководство Факултета педагошких наука, добити пуну подршку за реализацију овог важног пројекта већ наредних месеци.

Министар је такође оценио да Факултет педагошких наука у Јагодини „као високошколска установа, и својом традицијом али и радом који је ускладу са највишим европским стандардима, предњачи у Србији и да би у наредном периоду требало да постане центар онога што најбоље ради, да обучава менторе, односно туторе који би уводили наставнике и васпитаче у систем рада, али и све друге који ће преносити моделе ширења знања. У систему од 135 хиљада запослених треба да постоји неко ко ће да их тренира и омогући им да знања преносе на најквалитетнији начин.“

Деканка Факултета, проф. др Виолета Јовановић, захвалила се министру и члановима његовог тима на посети и подршци, али и градоначелнику Ратку Стевановићу и руководству града Јагодина, и истакла да је ово први пут у последњих петнаест година, колико трају напори да се обнови стара зграда Учитељске школе, да Факултет добије отворену и недвосмислену подршку министра и његовог кабинета, али и Владе Републике Србије и локалне управе:
„После вишедеценијских жеља и планова многих генерација и активних напора Факултета, посебно у неколико последњих година, на прагу смо да остваримо замисао да у реновираној старој згради Учитељске школе отворимо Центар за промоцију педагошких наука.“

Реновирана зграда у којој ће бити смештен Центар за промоцију педагошких наука, поред учионица и кабинета за извођење обуке и стручног усавршавања, садржала би и собе за смештај полазника који би на обуку долазили из других градова. Тако конципиран, овај центар при Факултету представљао би и финансијски одржив пројекат.

Министар Шарчевић и чланови његовог тима, посету Факултету завршили су обиласком старе зграде Учитељске школе, и били су у прилици да се непосредно увере колико је зграда оштећена и руинирана, али и да поред свега тога садржи огроман потенцијал, посебно у контексту планираног пројекта за оснивање центра за унапређивање наставе и образовања.

ОБЈАВЉЕНА КЊИГА ПРОЈЕКТНО УЧЕЊЕ ВИЛИЈАМА Н. БЕНДЕРА


У издању ИП Клио из Београда и Факултета педагошких наука у Јагодини, објављена је књига Пројектно учење, Вилијама Н. Бендера, једног од водећих стручњака у свету на пољу инструктивних тактика у образовању.

Ова узбудљива актуелна књига описује како пројектна настава негује вештине и подстиче иновативно размишљање 21. века. Свако поглавље пружа обиље информација о томе како пројектно учење функционише у настави, као и мноштво примера пројеката који су заиста спроведени у школама.

Многе информације истакнуте су у посебним пољима, попут савета за реализацију неког задатка у пројектном учењу, корака у процесу наставе на бази овог учења, налаза истраживања о пројектном учењу, могућности оцењивања у пројектном учењу и других важних података. Исцрпно се описују поједине технике, као и њихове теоријске поставке, али акценат је првенствено на самом одвијању пројектног учења.

Сарадња у области издавачке делатности са ИП Клио, започета је претходне године, објављивањем књиге Медији и живот без смисла, професора Марка Ђорђевића и Добривоја Станојевића. Књига Вилијама Н. Бендера, Пројектно учење, логичан је наставак успешно започете сарадње која ће, уверени смо, бити настављена и надаље, истакао је рецензент ове књиге, проф. др Душан Ристановић.

Књига ПРОЈЕКТНО УЧЕЊЕ може се купити у скриптарници Факултета или наручити посредством мејла: prteam@pefja.kg.ac.rs и интернет сајта ИП Клио. Студентима и члановима Друштва учитеља Јагодина, омогућена је куповина ове књиге у скриптарници Факултета са посебним попустом.

БЕСПЛАТНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС НА ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИ


Припремна настава за упис на Факултет педагошких наука у Јагодини у школској 2020/2021. има за циљ да кандидате додатно оспособи за полагање пријемног испита.

Припремна настава је бесплатна.

Реализује се од 21. марта до 6. јуна 2020. године.

Пријавите се посредством нашег сајта: https://pefja.kg.ac.rs/probni-prijemni-pripremna-nastava/

УЧИНИМО ТВОЈЕ ПЛАНОВЕ МОГУЋИМ
https://pefja.kg.ac.rs/

СТУДИРАЈ ФПНЈ #pefjagodina #pefja

https://www.instagram.com/fpn_jagodina/

ИЗЛОЖБА И ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА: МАТИ АНА АЏИЋ (1900-1975), ДУХОВНО ЧЕДО ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА ВЕЛИМИРОВИЋА


У Универзитетској галерији у Крагујевцу, јуче је отворена изложба у организацији Центра за научно-истраживачки рад САНУ, Универзитета у Крагујевцу, Музеја Рудничко-таковског краја и Факултета педагошких наука у Јагодини, „Мати Ана Аџић – духовно чедо владике Николаја Велимировића“.

Поводом 120 година од њеног рођења и 70 година од примања монашког чина, објављен је зборник радова „Игуманија Ана (Аџић) – оличење посвећености“, у издању Факултета педагошких наука у Јагодини и Историјског архива „Средње Поморавље“.

У зборнику је објављено четрнаест радова истраживача у различитим областима (историја, историја уметности, педагогија, српски језик), а посебно значајан допринос дали су свештеници и монахиње Српске православне цркве.

На отварању изложбе и промоцији зборника, говорили су Александар Марушић, директор музеја Рудничко-таковског краја, Нинослав Станојловић, професор историје, проф. др Илијана Чутура и доц. др Јелена Спасић.

Уживо је наступио црквени хор „Свети Сава“ којим је дириговао ђакон Иван Антонијевић.

Посетиоце и многе угледне званице међу којима је био и ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић, обасјао је својим говором Епископ Шумадијски Господин Јован, који је говорио о свом првом сусрету са мати Аном у манастиру Студеница.

ИЗЛОЖБА И ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА: МАТИ АНА АЏИЋ (1900-1975), ДУХОВНО ЧЕДО ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА ВЕЛИМИРОВИЋА


У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у четвртак, 6. фебруара 2020. у 18 часова, биће отворена изложба „Мати Ана Аџић – духовно чедо владике Николаја Велимировића“ и промовисан зборник „Мати Ана Аџић – Оличење посвећености“.

Надежда Аџић, по примању монашког чина Ана, била је ћерка Сретена Аџића, који је 1898. године основао Мушку учитељску школу у Јагодини. У зборнику се налазе радови о њеном младалачком и монашком животу и уметничком стваралаштву, које су писали познати историчари и професори, али и сећања сестара из манастира у којима је мати Ана боравила.

Продекан за наставу на Факултету педагошких наука у Јагодини, проф. др Илијана Чутура, истакла је да је личност мати Ане била значајна са више аспеката:

„Не само да је обележила српско монаштво и српску духовност, православну и светосавску, већ је заправо спровела у дело аманет свог оца јер је читав свој живот, још као искушеница, посветила невољној, сиротој деци оснивајући и водећи дечија хранилишта и склоништа“.

Очекујемо вас!

НИКОЛА РАКОЧЕВИЋ И ДРАМСКА СЕКЦИЈА ФПНЈ ПРИПРЕМАЈУ ПОЗОРИШНУ ПРЕДСТАВУ


После зимске паузе и новогодишњих празника, глумац Никола Ракочевић и драмска секција ФПНЈ, настављају са радом. После уводних припрема и проба са студентима, члановима секције, у наредном периоду приступиће се одабиру драмског текста и раду на позоришној представи у продукцији Факултета педагошких наука у Јагодини.

Желимо да наши талентовани студенти, будући учитељи и васпитачи, ускоро заиграју и на “даскама које живот значе“, а у плану су и наступи на позоришним фестивалима за младе у земљи и иностранству.

Наш циљ је да помогнемо нашим садашњим и будућим студентима да и кроз ваннаставне активности на факултету своје планове и жеље учине могућим. Стога ће и наша маркетиншка кампања за упис нове генерације студената управо бити организована под слоганом УЧИНИМО ТВОЈЕ ПЛАНОВЕ МОГУЋИМ, истакао је проф. др Марко Ђорђевић, координатор за односе са јавношћу и један од идејних иницијатора сарадње са нашим познатим глумцем Николом Ракочевићем.

Стипендије Слободне државе Баварске


Баварски универзитетски центар за Средњу, Источну и Јужну Европу (BAYHOST) објавио је конкурс за стипендије за летње курсеве немачког језика у 2020. години у Баварској. Стипендије обухватају курс и смештај са храном.

На конкурс се могу пријавити студенти и докторанди који су одслушали минимум два семестра на некој високошколској установи, као и млади доктори наука (до 4 година од одбране доктората) свих академских дисциплина који имају предзнање немачког језика (мин. Б1).

Сва документа морају се слати поштом до 23. марта, 2020. године на адресу BAYHOST-а.

Ближе информације о курсевима и процедури пријављивања налазе се на web-страници  Website и на линку BAYHOST-Profil auf facebook.

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ НА ФПНЈ


На Факултету педагошких наука у Јагодини, данас је у присуству свештеника, студената и чланова колектива, сечењем славског колача и освећењем славског жита, обележена слава Свети Сава.

Сава Немањић, Свети Сава је утемељивач Српске православне цркве, државе и школства. Сматра се зачетником српске средњовековне књижевности, заштитник је просветних установа.

Домаћин славе и колачар била је др Снежана Марковић. Културно-уметнички део прославе увеличали су гласови хора Факултета и пригодни светосавски рецитали студената.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ТЕМАТСКОГ БРОЈА ЧАСОПИСА УЗДАНИЦА: ПРИРОДА МНОГОСТРУКИХ УКРШТАЈА У ДЕЛУ ГРОЗДАНЕ ОЛУЈИЋ


Учесници:
Проф. др Илијана Чутура
Проф. др Зорана Опачић
Проф. др Александар Јовановић
Драган Лакићевић
Аутори радова у Зборнику

Српска књижевна задруга, Београд
23. јануар 2020.