Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел. (+381 35) 223-805, Факс: (+381 35) 223-805

Концерт хора, оркестра и фолклорног ансамбла Факултета педагошких наука у Јагодини на Летњој сцени излетишта “Поток“ Субота, 15. јун 2019. у 20 часова


Концерт хора, оркестра и фолклорног ансамбла Факултета педагошких наука у Јагодини на Летњој сцени излетишта “Поток“

Субота, 15. јун 2019. у 20 часова

Очекујемо вас!

 

КОНКУРС ЗА УПИС СТУДЕНАТА У ПРВУ ГОДИНУ ОСНОВНИХ АКАДЕМСКИХ СТУДИЈА 2019/2020.


Детаљније:

Конкурс за упис у прву годину основних академских студија за школску 2019/2020. годину:
https://pefja.kg.ac.rs/wp-content/uploads/2019/05/OAS-Konkurs-I-rok-2019-20.pdf

Упис – Пријемни испит:
https://pefja.kg.ac.rs/upis-prijemni-ispit/

Припремна настава и пробни пријемни испит за упис студената у школској 2019/2020.
https://pefja.kg.ac.rs/probni-prijemni-pripremna-nastava-2019/

ОДРЖАН СТРУЧНИ СКУП O ПРОЈЕКТНOJ НАСТАВИ И ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА ИЗДАВАЧКОМ КУЋОМ “КЛИО“


На Факултету педагошких наука у Јагодини, у оквиру програма „Приказ примера добре паксе“ који се организује у сарадњи са Школском управом, Друштвом учитеља Јагодине и ОШ „Рада Миљковић“ из Јагодине, 30. маја је одржан стручни скуп под називом „Пројектна настава – искуства из прве године примене.“

Програм, који се успешно реализује већ четврту годину, има за циљ размену искустава теоретичара и практичара о актуелним темама из области образовања и васпитања и намењен је стручном усавршавању учитеља и наставника основних и средњих школа.

На почетку скупа, присутне је поздравила деканка Факултета, проф. др Виолета Јовановић, и истакла улогу Факултета педагошких наука у Јагодини у континуираном професионалном усавршавању запослених у образовању и значај сарадње са Школском управом, школама и струковним удружењима учитеља и наставника.

Реномирану издавачку кућу „CLIO“ из Београда представио је главни уредник и директор, Зоран Хамовић, напоменувши да добар део њених издања представљају наслови намењени управо наставницима основних и средњих школа, али и факултета.

Уводна излагања су имали доц. др Душан Ристановић, руководилац факултетског Центра за иновације и развој курикулума, који је говорио о примени теоријских поставки пројектне наставе у школској пракси, и Александра Стевановић, просветни саветник Школске управе Јагодина, која је представила утиске из стручно-педагошког надзора примене пројектне наставе у школама Поморавског округа. После тога су учитељи и наставници ОШ „Душан Поповић“ из Белушића, ОШ „17. октобар“ из Јагодине и ОШ „Јоца Милосављевић“ из Багрдана представили примере добре праксе – пројекте које су радили са ученицима током школске године.

На крају је закључено да, имајући у виду капацитете Факултета педагошких наука и значај пројектне наставе, сваке школске године један скуп увек буде посвећен овој теми, а Факултет на свом сајту направи базу школских пројеката и тиме додатно подстакне професионално усавршавање учитеља и наставника.

У оквиру овог стручног скупа, потписан је и споразум о сарадњи са издавачком кућом “Клио“ из Београда са којом је у наредном периоду планирано заједничко објављивање више стручних наслова из области пројектне наставе.

ФПНЈ У МРЕЖИ НАЈБОЉИХ ЕВРОПСКИХ ФАКУЛТЕТА


Факултет педагошких наука у Јагодини недавно је добио једну од најзначајнијих потврда изузетног квалитета свог рада. Ова установа је на предлог Универзитета Горња Аустрија (Линц) постала чланица престижне европске мреже високошколских установа које се баве образовањем учитеља, васпитача и наставника. Мрежа Symposium Network тренутно укључује факултете из преко 15 европских земаља, међу којима су Норвешка, Велика Британија, Ирска, Аустрија, Немачка, Холандија, Белгија. Факултет педагошких наука је једини члан мреже не само из Србије, него и са целог Балкана, и на мапи чланица је најјужнија и најисточнија тачка.

Као нови члан мреже, којој се може приступити искључиво по препоруци неког од универзитета са којим установа-кандидат већ има остварен билатерални уговор о сарадњи, Факултет су на годишњој конференцији у Даблину од 12. до 16. маја представиле декан проф. др Виолета Јовановић и продекан за наставу, проф. др Илијана Чутура.

Мрежа Symposium Network представља групацију активних експертских тимова, отворених за сарадњу и размену нових идеја и добре праксе. Током боравка наше делегације у Даблину већ су направљени конкретни кораци и планови за даље активности и међународне пројекте кратких студијских програма, летњих школа и развоја курикулума којима се Факултет педагошких наука прикључио.

ОДРЖАН ТРАДИЦИОНАЛНИ КОНЦЕРТ ОРКЕСТРА И ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА У БУДИМПЕШТИ


Као и претходне две године, студенти Факултета педагошких наука у Јагодини, приредили су концерт за памћење у будимпештанском Текелијануму. Концерт, који је организован на позив представника српске културно-просветне заједнице у Мађарској, окупио је бројну публику. У програму су уживали представници Српске православне цркве у Мађарској, српских образовних установа, представници амбасада, војни аташеи али и најмлађи који нису крили одушевљење.

И овог пута на репертоару биле су нумере националног мелоса али и аранжмани изворних мелодија других балканских народа. Програм који су извели оркестар, фолклорни ансамбл и певачи солисти, приредили су проф. Милица Станковић, руководилац оркестра, и Ђорђе Богдановић.

ФПНЈ ПОЗДРАВИО УСПЕХЕ РУКОМЕТАШИЦА ЖОРК ЈАГОДИНА


Проф. др Виолета Јовановић, декан Факултета педагошких наука у Јагодини, примила је рукометашице ЖОРК „Јагодине“: голмана Надежду Богдановић и Марију Јовановић, које су иначе студенткиње Факултета. Она им је том приликом честитала освајање титуле шампиона Србије. Рукометашице су им се захвалиле на подршци и разумевању, а деканка им је уручила и пригодне поклоне за успешно представљање града и Факултета.

СТРУЧНИ СКУП “ПРОЈЕКТНА НАСТАВА – ИСКУСТВА ИЗ ПРВЕ ГОДИНЕ ПРИМЕНЕ“


На Факултету педагошких наука у Јагодини, у четвртак 30. маја 2019. у 18 часова, биће одржан стручни скуп “Пројектна настава – искуства из прве године примене.

У оквиру овог стручног скупа, биће потписан и споразум о сарадњи са издавачком кућом Клио из Београда са којом је у наредном периоду планирано заједничко објављивање више стручних наслова из области пројектне наставе.