Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

Наставак трибине „Шумагогија ‒ шумска педагогија од идеје до реализацијеˮ


Наставак трибине Шумагогија ‒ шумска педагогија од идеје до реализацијеˮ, одржане 26. априла на нашем факултету, била је посета студената 4. године студија смера Васпитач у предшколским установама Ботаничкој башти у Крагујевцу. Највећи део времена студенти су провели у делу Ботаничке баште који је током 2020/21. године у оквиру Еразмус пројекта „Вртић под крошњамаˮ адаптиран и претворен у Шумску играоницу. Домаћини, управница Ботаничке баште Снежана Бранковић, професор Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу, и васпитачи ПУ „Врабацˮ из Крагујевца на челу са директорком Бојаном Микарић, омогућили су студентима да виде Шумску играоницу и учествују у непосредном раду са децом раних узраста „на отвореномˮ. Студенти ‒ будући васпитачи били су у прилици да на практичним примерима уоче значај и благодети васпитно-образовног рада у природи (outdoor learning). Посебан значај за њихов будући рад имали су конкретни примери игара и активности које се са децом могу организовати у шуми, дворишту, парковима и средства од природних материјала која се, уз минимална улагања, могу направити на таквим локацијама.

У заједничким активностима и игри у природи и са природом студенти и деца су, на обострано задовољство, провели читаво преподне. На конкретним примерима будући васпитачи су били у могућности да уоче позитиван утицај „шумагогијеˮ на моторички, социјални, когнитивни, ментални и емоционални развој деце, али и практичну примену свих елемената Основа предшколског програма Године узлета, односно реализацију васпитно-образовног рада, искуственог и ситуационог учења у функцији подршке персоналној, делатној и социјалној добробити деце.

Одржана међународна научна конференција „Педагогија ‒ јуче, данас, сутра”.


Поводом јубилеја, 50 година образовања педагога на Филозофском факултету у Новом Саду, Одсек за педагогију организовао је 26. маја међународну научну конференцију „Педагогија ‒ јуче, данас, сутра”. Циљ конференције био је да се представе и обједине нова теоријска и емпиријска (са)знања из различитих подручја педагогије и размене мишљења и искуства научника и стручњака из државе и региона.

Учеснице на Конференцији биле су и студенткиње мастер академских студија (Мастер васпитач у предшколским установама) нашег факултета ‒ Стефана Трбусић, Катарина Јелић и Марија Радмановић. Излагањем на тему „Могућности развијања и диверзификације тема/пројеката са децом раних узраста” представиле су наш факултет у најбољем светлу, задобиле симпатије и аплаузе осталих учесника. Рад који су представиле синтеза је њиховог заједничког истраживања и сарадње са проф. Иреном Голубовић-Илић у оквиру студијског програма Истраживачки приступ упознавању околине.

У Галерији Гинко постављена је Завршна изложба студената Факултета педагошких наука


У Галерији Гинко постављена је Завршна изложба студената Факултета педагошких наука Универзитета у Крагујевцу. Представљени су радови настали у оквиру предмета Основе визуелне уметности, Цртање и сликање, Ликовне технике и Графика. Изложба траје до 11.јуна

Реализоване образовне радионице у оквиру пројекта Суперхероји и моћна наука 2022


На Факултету педагошких наука у Јагодини, 17, 18. и 24. маја реализоване су радионице у оквиру пројекта Суперхероји и моћна наука 2022 који је одобрен од стране Центра за промоцију науке Републике Србије. Радионице су реализоване у сарадњи са ОШ „Милан Мијалковић“ и ОШ „Бошко Ђуричић“. Ученици су кроз интерактивне радионице и СТЕАМ активности истраживали релативност кретања, Њутнове законе, факторе који утичу на осциловање клатна, магнетна и електрична својства, теселације и њихову примену у математици, уметности и играма на примерима моћи суперхероја.

Организатори и реализатори радионица: проф. др Милош Ђорђевић, проф. др Оливера Цекић- Јовановић, асистент Андријана Милетић, проф. Александра Михајловић, асистент Милан Миликић и студенти треће и четврте године основних академских студија смер Учитељ.

Дан иновација – 6. јун 2023.


Град Крагујевац у сарадњи са Универзитетом у Крагујевцу, Шумадија сајмом, Регионалном агенцијом за економски развој Шумадије и Поморавља и Фондом за иновациону делатност, организује Дан иновација, који ће се одржати 6. јуна 2023. године на Шумадија сајму.

У оквиру пратећег програма ће се одржати презентације: Виртуелног форума за иновације, Израелске компаније Veriest и израелског модела подршке иновативним делатностима, Huawei-а, Државног дата центра, Фонда за иновациону делатност, Научно-технолошког парка Београд,  EIT Manufacturing-а и Иницијативе „Дигитална Србија“.

Такође, сви заинтересовани ће имати прилику да учествују у панел дискусијама на следеће теме:

– Заштита интелектуалне својине у процесу развоја иновације

– Биоинжењеринг – иновације, изазови и перспективе за будућност

Позивница

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ПЕЂЕ ТРАЈКОВИЋА


Позивамо Вас на промоцију књиге „Бајка о Словима на струју” Пеђе Трајковића, која ће бити одржана на Факултету педагошких наука у Јагодини, 2. јуна 2023. године са почетком у 18 часова и 30 минута.

Портал еНаука отворен за истраживаче


Портал еНаука намењен истраживачима почиње са радом 22. маја.

Дванаест факултета у оквиру Универзитета у Крагујевцу са 1330 научних истраживача, добија прилику да буде део имплементационог процеса система еНаука, првог националног репозиторијума.

Универзитет у Крагујевцу у свом саставу има дванаест факултета, смештених у шест градова централне Србије и укупно 1330 истраживача. Постојање уређене инфраструктуре за размену научних информација и развијене праксе њиховог депоновања припадајућем институционалном дигиталном репозиторијуму SCIDAR (SCIentific Digital Archive), чини Универзитет у Крагујевцу примером „добре праксеˮ, те ће истраживачима Универзитета у Крагујевцу првима бити доступан и отворен део портала еНаука.

Коришћем личног ORCID броја истраживачи ће моћи да провере своје ауторске профиле, утврде тачност података и сагледају да ли постоје публикације које нису повезане са њиховим профилима.

Јавно доступан Портал еНаука има циљ праћење научног учинка истраживача и институција у Републици Србији и намењен је обједињеном приказивању научне продукције, области рада истраживача, њихових постигнућа као и постигнућа научноистраживачких организација.

Отварање портала еНаука у пуном капацитету, за све активне истраживаче у Републици Србији, очекује се током лета 2023. године.

Конкурс за пријaву CEEPUS мрежних кандидата за академску 2023/24. годину


Студенти и наставно особље са Факултета педагошких наука могу да се пријаве за мобилности у оквиру одобрених CEEPUS мрежа у академској 2023/24. години.

Кандидати који су заинтересовани да размену спроведу у зимском семестру 2023/24. године пријаву могу поднети до 15. јуна 2023. године.

Детаљније информације о самом CEEPUS програму, условима за учешће кандидата, начину пријаве као и остали битни подаци, се могу се пронаћи на веб- сајту Фондације Темпус, на главном порталу програма ceepus.info (посебно у одељку HOW) или можете послати упит на имејл majastanojevic2@gmail.com

СТУДЕНТИ ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА НА ПРЕСТИЖНИМ ЕВРОПСКИМ УНИВЕРЗИТЕТИМА


Факултет педагошких наука у Јагодини Универзитета у Крагујевцу сарађује са преко 14 европских универзитета у оквиру Еразмус+ програма и од 2022. године је пуноправни члан ЕПТЕ програма (http://www.epteteacher.eu/), једносеместралног међународног студијског програма, чији је главни циљ образовање учитеља Европе за 21. век.

Путем стипендираног Еразмус+ програма омогућена је реализација мобилности студената Факултета педагошких наука на партнерским универзитетима. У пролећном семестру 2023. године шест наших студенткиња похађа наставу у оквиру наведеног програма на престижним Универзитетима у Холандији, Шпанији и Словенији.

 

ДВЕ ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ ЗА ХОР И ОРКЕСТАР ФПНЈ


На 22. Међународном хорском фестивалу „Мајске музичке свечаности“ у Бијељини хор и оркестар Факултета педагошких наука у Јагодини освојили су две златне медаље.

Рекордних 47 пријављених ансамбала тамичили су се у 10 категорија од 12. до 14. маја. Првог такмичарског дана, у категорији Фолклор, под руководством доц. Милице Станковић, хор и оркестар Факултета освојили су прву награду и златну медаљу. Златна медаља и прва награда стигле су и другог такмичарског дана, у категорији Духовна православна музика, за хор Факултета под руководством доц. мр Јелене Гркић Гинић.

„Велика је част учествовати на међународном фестивалу који је ове године окупио 47 хорова из региона. Поносни смо на наше студенте са којима смо вредно радили и који су заслужено понели прве награде. Значај учешћа на оваквом фестивалу огледа се и у интерпретативном домену, где смо показали да можемо стати раме уз раме са професионалним ансамблима. У временима када колективно певање није популарно, ми верујемо да можемо разбити такве предрасуде и својим примером подстаћи не само учитељске факултете, већ и све васпитно-образовне установе, да раде са хоровима и оркестрима, да уживају у дружењима и свим осталим благодетима које колективно музицирање даје“, истакле су професорке Милица Станковић и Јелена Гркић Гинић.