Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

ОБРАЋАЊЕ КЊИЖЕВНИКА ДРАГОСЛАВА МИХАИЛОВИЋА ПОВОДОМ ДОБИЈАЊА ПОЧАСНЕ ДИПЛОМЕ НАРОДНОГ УЧИТЕЉА


Књижевник и академик Драгослав Михаиловић овогодишњи је добитник почасне дипломе НАРОДНИ УЧИТЕЉ коју Факултет педагошких наука у Јагодини традиционално додељује у оквиру прославе Дана Факултета, 13. децембра.

Ово посебно признање Факултет одаје појединцима чија су постигнућа обележила и усмерила културу, уметност и просвету у Србији.

Истовремено, они су пријатељи и поштоваоци Факултета педагошких наука или су својим непосредним радом у овој институцији допринели њеном расту и развоју.

Господин Михаиловић данас нас је примио у свом породичном дому у Београду и студентима, професорима и грађанима Јагодине, пренео следећу поруку.

 

СТИПЕНДИЈЕ ЗА 1500 НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА – РАСПИСАН КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИРАЊЕ СТУДИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


Министарство омладине и спорта је расписало Конкурс за стипендирање до 1000 студената завршне године основних академских студија и до 500 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија за школску 2020/21. годину

Детаљније: http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/…/stipendije-za-1500…

ПОЧАСНА НАГРАДА MAGISTER HUMANITAS СТУДЕНТИМА ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИ


Признање MAGISTER HUMANITAS за педагошко деловање и посебан допринос развоју културе, ове године биће додељено СТУДЕНТИМА ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИ.
Током 2020. године, у условима опште здравствене угрожености целог света, студенти Факултета педагошких наука у Јагодини организовали су низ хуманитарних акција, волонтерску групу чија је мисија помоћ ученицима, родитељима, учитељима, васпитачима и наставницима, а преко стотину студената мастер академских студија и завршне године основних студија од септембра добровољно и без надокнаде помажу учитељима широм Србије.
Њихова организованост, стрпљење и активно учешће у настави на самом Факултету значајна су помоћ и путоказ наставницима.
Због тога што су у одсудним моментима показали да су прави наследници генерација које су пронеле славу Српске краљевске мушке учитељске школе јагодинске, и у погледу просветног деловања и у погледу изузетне хуманости и солидарности.

 

АКАДЕМИК ДРАГОСЛАВ МИХАИЛОВИЋ ДОБИТНИК ПОЧАСНЕ ДИПЛОМЕ НАРОДНИ УЧИТЕЉ


Књижевник и академик Драгослав Михаиловић овогодишњи је добитник почасне дипломе НАРОДНИ УЧИТЕЉ коју Факултет педагошких наука у Јагодини додељује у оквиру прославе Дана Факултета, 13. децембра.
Ово посебно признање Факултет одаје појединцима чија су постигнућа обележила и усмерила културу, уметност и просвету у Србији. Истовремено, они су пријатељи и поштоваоци Факултета педагошких наука или су својим непосредним радом у овој институцији допринели њеном расту и развоју.
Драгослава Михаиловића можемо сматрати живим класиком српске књижевности, настављачем оног низа великих приповедача коме, у ХХ веку, припадају Станковић, Андрић, Црњански, Селимовић и Пекић. Његови романи, Кад су цветале тикве, Чизмаши, а посебно Петријин венац, припадају самим врховима нашег романескног стваралаштва прошлог века.
Такође, оно што треба посебно истаћи је и његов рад на промовисању изворног говора поморавског краја. Упркос дугој традицији занемаривања и потцењивања косовско-ресавског дијалекта у нашој књижевности, а посебно на телевизији и филму, његовог коришћења као уобичајеног облика пародијског поигравања или хумористичког ефектирања, Михаиловић је успео да управо овај говор специфичне мелодије употреби као моћно уметничко средство, да, кроз обраћања врсних приповедача (а пре свих неуништиве Петрије), оствари аутентични лирски израз и неочекивану мисаону ширину. За косовско-ресавски дијалекат учинио је исто оно што и Симо Матавуљ за језик далматинских Срба или Бора Станковић за врањански говор – показао га је у свој његовој раскошности и лепоти и тиме сачувао за сва времена.
Драгослав Михаиловић је као гост Факултета педагошких наука у Јагодини, учествовао на књижевној вечери посвећеној његовом делу поводом осамдесет година живота, а као почасни члан Фондације Сретен Аџић непосредно пружа подршку обнови старе зграде Учитељске школе и реализацији планова у вези са оснивањем Центра за развој педагошких наука.
Почасна диплома Народног учитеља за посебан допринос развоју образовања и афирмацију Факултета претходних година додељена је Добрици Ерићу, Слободану Ракитићу, Сретку Дивљану, Живораду Жики Николићу, Ненаду Ристићу, Милисаву Савићу, Владети Јеротићу, Милану Недељковићу, Тиодору Росићу.
Признање MAGISTER HUMANITAS за педагошко деловање и посебан допринос развоју културе, ове године биће додељено СТУДЕНТИМА ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИ.
Током 2020. године, у условима опште здравствене угрожености целог света, студенти Факултета педагошких наука у Јагодини организовали су низ хуманитарних акција, волонтерску групу чија је мисија помоћ ученицима, родитељима, учитељима, васпитачима и наставницима, а преко стотину студената мастер академских студија и завршне године основних студија од септембра добровољно и без надокнаде помажу учитељима широм Србије. Њихова организованост, стрпљење и активно учешће у настави на самом Факултету значајна су помоћ и путоказ наставницима.
Због тога што су у одсудним моментима показали да су прави наследници генерација које су пронеле славу Српске краљевске мушке учитељске школе јагодинске, и у погледу просветног деловања и у погледу изузетне хуманости и солидарности.
Свечана академија поводом Дана Факултета ове године неће бити одржана због пандемијe корона вируса, а ова признања биће добитницима додељена накнадно.

 

 

СТУДЕНТ ЖЕЉКО СТОЈКОВИЋ НАЈБОЉИ ГОВОРНИК НА ДЕБАТНОМ ТАКМИЧЕЊУ “НОВИ КОРАЦИ У СТАРИМ ЦИПЕЛАМА“


Студент Факултета педагошких наука у Јагодини, Жељко Стојковић, проглашен је најбољим говорником на дебатном такмичењу “Нови кораци у старим ципелама“, које је одржано 14. новембра 2020. године на Правном факултету у Крагујевцу.
Такмичење је организовала организација ОПЕНС (Омладинска престоница Европе Нови Сад) у сарадњи са студентским парламентима и организацијама факултета при Универзитету у Нишу, Крагујевцу, Новом Саду и Београду, а у оквиру обележавања Међународног дана студената.
Учешће на овом дебатном такмичењу чија је кровна тема била “Нови кораци у старим ципелама“, узело је шест екипа са факултета при Универзитету у Крагујевцу.
Факултет педагошких наука у Јагодини представљали су студенти Јелица Поповић и Жељко Стојковић. Прву награду освојила је екипа Правног факултета, док је студент Жељко Стојковић, изабран за најбољег говорника такмичења, и на инсистирање жирија, постао члан жирија за оцену финалне дебате.

 
Детаљније: https://opens2019.rs/…/nedelja-studenata-novi-koraci-u…/
 

СТУДЕНТ ИЗ ШПАНИЈЕ НА ФАКУЛТЕТУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА


Од овог семестра наш факултет је домаћин Ахмеду Куири, студенту Учитељског факултета Универзитета у Алмерији, који упркос ситуацији насталој због корона вируса следи своје амбиције и уз подршку професора нашег факултета, вредно учи и напредује.

 

СТАБИЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НА ФАКУЛТЕТУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА КАО РЕЗУЛТАТ КОМБИНОВАНЕ НАСТАВЕ


Декан Факултета педагошких наука у Јагодини, проф. др Виолета Јовановић, у разговору за телевизију KCN Јагодина, изјавила је да је епидемиолошка ситуација на факултету стабилна.

Она је истакла да је томе, поред осталог, допринела и одлука руководства да се настава на факултету одвија комбиновано (онлајн и уживо).

Брига о здрављу студената, њихових родитеља, али из свих запослених на факултету је све време била и остала на првом месту.