Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

ПРОФЕСОРИ ФПНЈ У ИНСАЈДЕР ДЕБАТИ


Професори ФПНЈ, доц. др Ненад Стевановић и проф. др Јелена Теодоровић, гостовали су у емисији Инсајдер и учествовали у дебати на тему образовања у Србији.
Учесници су били сагласни да је за велике реформе касно уколико друштво не промени однос према школи и наставницима.

Линк до чланка:
https://insajder.net/…/insajder-debata-od-pijace-na…

Позив за све заинтересоване студенте да пријаве свој апстракт или рад и учествују на овогодишњем СтЕС-у


Позивамо све заинтересоване студенте првог, другог и трећег циклуса студија, те младе истраживаче старости до 30 година да пријаве свој апстракт или рад и учествују на овогодишњем СтЕС-у.

Уколико се одлучите да пишете апстракт/рад, можете их пријавити искључиво електронским путем на страници https://stes.unibl.org/prijava-rada/ https://stes.unibl.org/elektronska-prijava-rada/.

Апстракте и радове биће могуће пријавити:
у оквиру раних пријава (од 2. јула до 20. августа), те
у оквиру касних пријава (од 21. августа до 15. септембра).

Износе котизација можете видјети на www.stes.unibl.org или у позивном писму.
Исто тако, све остале информације можете прочитати у позивном писму и у упутствима за писање апстракта и рада који се налазе у прилогу мејла.

У котизацију су укључени смештај (2 ноћења у Бањој Луци са оброком), гала вечера, поклон добродошлице и објава рада у зборнику радова StES 2024, те сертификат о учешћу на скупу.

Позивно писмо
Упутство за писање радова

НАШ ПРОФ. ДР АЛЕКСАНДАР ИГЊАТОВИЋ У ФИНСКОЈ


ILE група је са била je домаћин интернационалног пројектног састанка и обуке особља СТЕ(ПА)М пројекта. Догађај је окупио учеснике из Аустрије, Финске и Србије да дискутују, имплементирају и поделе искуства добре праксе интеграције физичких активности у СТЕАМ предмете.

Промовисање ангажованог учења за ум и тело заједно – СТЕ(ПА)М пројекат интегрише физичке активности у СТЕАМ образовање.

Пројектни састанак је одржан од 14. до 16. маја 2024. године. Учесници су били чланови пројектног тима Универзитета у Крагујевцу (Србија), Универзитета Јоханес Кеплер (Аустрија) и ILE групе.

Детаљније о активностима у оквиру пројекта прочитајте на следећем линку:
https://www.jyu.fi/…/promoting-engaging-learning-for…

ПРЕДСТАВНИЦИ ФПНЈ НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ 248. ГОДИШЊИЦЕ НЕЗАВИСНОСТИ САД


Амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији синоћ је традиционалним свечаним пријемом обележила национални празник САД – Дан независности.

Свечаној церемонији у резиденцији амбасадора Кристофера Хила присуствовали су и ове године, осим бројних званица, представници Факултета педагошких наука.

Пријем је био нова прилика за неговање традиционалног пријатељства и за сусрете представника Факултета са сарадницима Амбасаде.

 

СТУДЕНТКИЊЕ ФПНЈ НА КАМПУ РТС-А „КРАЉЕВО 2024“


Студенткиње нашег Факултета, у сарадњи са професоркама, припремиле су и реализовале радионице на Кампу Кроса РТС „Краљево 2024“.

Камп је одржан за ученике допунских школа из десетак земаља Европе и света под покровитељством Министраства просвете. Факултет педагошких наука је партнер пуне четири године.

Полазници Кампа имали су прилику да развијају STEAM вештине, али и да се опобају у креирању и представљању свог производа кроз радионице које смо им приремили. Учешће на Кампу показало се као значајно искуство за студенте у функцији унапређења компетенција ученика допунских школа, али и припреме студената за будући позив.

Последњег дана, приликом свечане доделе награда, догађај су посетиле и Славица Ђукић-Дејановић, министарка просвете као и проф. др. Виолета Јовановић, декан Факултета

ИЗЛОЖБА ДЕЧИЈИХ РАДОВА СА ТРЕЋЕ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ ЗА ДАРОВИТУ ДЕЦУ


У галерији “Гинко“ на Факултету педагошких наука у Јагодини, 26. јуна 2024. год. у 12:00, биће отворена Изложба дечијих радова насталих на Трећој ликовној колонији за даровиту децу предшколског узраста.

На изложби ће бити приказани радови десеторо деце насталих у различитим цртачким техникама током тродневних радионица Ликовне колоније, које су реализоване уз ангажман студената 4. године са смера Васпитач у предшколским установама. Ове активности део су пројекта Ликовна колонија као подршка неговању и развоју даровитости за ликовни израз деце предшколског узраста који је развијен у оквиру Центра за подршку наставницима у раду са даровитим ученицима. У пројектним активностима учествовали су проф. др Миа Арсенијевић, проф. др Милош Ђорђевић и доц. др Наташа Вукићевић.

Аутор пројекта је асист. мср Јована Ђорђевић.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ НА ФПНЈ – Процена говорних, музичких и физичких способности


Данас је на Факултету педагошких наука одржан први део пријемног испита за упис нових студената за школску 2024/25. годину. Овај сегмент обухвата процену говорних, музичких и физичких способности кандидата.

У уторак, 25. 6. 2024. године, биће одржан и други сегмент који обухвата тест основне писмености и тест разумевања прочитаног, као и интервју са кандидатима.

ФПНЈ ДО ЕГИПТА – САРАДЊА И НОВИ МАСТЕР ПРОГРАМ НА ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ


Делегација Факултета педагошких наука у Јагодини, у саставу проф. др Виолета Јовановић, декан, проф. др Илијана Чутура, продекан, и проф. др Ивана Ћирковић-Миладиновић, руководилац докторских студија, боравила је у Каиру, Египат, у периоду од 3. до 7. јуна 2024. године. Циљ ове посете је био презентовање новог мастер програма на енглеском језику MA in INTERNATIONAL TEACHER EDUCATION PROGRAMME (MITEP) који је у процесу акредитације. Очекује се да се први студенти могу уписати почетком октобра 2024. године а намењен је свима који желе да стекну наставничке компетенције за рад у било којој међународној школи у свету.
Током посете делегацијa је наишла на изузетан дочек домаћина на челу са др Нермијен Исмаил, власницом седам међународних школа под називом NIS Schools. Ова институција броји седам кампуса и то Nasr City Campus, First Settlement Campus, El-Shorouk Campus, Port Said Campus, New Capital (all girls) international school Campus и New Capital national school Campus. Сваки кампус има основну школу, средњу школу и програм припреме ученика за факултет (IB programme). Школа броји 13.500 ђака и 5.000 наставника. Ову посету је финансирала локална самоуправа града Јагодина па се овом приликом захваљујемо на помоћи и сарадњи.