Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

КОНЦЕРТ СТУДЕНАТА ФПНЈ У БУДИМПЕШТИ


На позив културно-образовних установа Срба у Будимпешти, студенти Факултета педагошких наука одржаће целовечерњи концерт у Будимпешти. Фолклорни ансамбл, оркестар, солисти и беседници поклониће 26. маја богат уметнички програм својим домаћинима, који још од сеобе под патријархом Арсенијем Чарнојевићем, далеко од матице, одржавају српске школе, језик и културу.
„Ово је други пут да наши студенти приређују концерт у Мађарској. Прошле године приредили смо концерт у Ловри, месту надомак Будимпеште у којем живи већином српско становништво. Овога пута гостујемо у Текелијануму, задужбини коју је Сава Текелија подигао у самом центру Будимпеште. То здање представља прави бисер и знамење српске културе. Његов управник је једно време био Јован Јовановић Змај који је тада завршавао студије медицине, а управо у Текелијануму становали су Никола Тесла и Лаза Костић. У тој згради, у којој је основана Матица српска 1826. године, наши студенти извешће посебан програм у којем преовладавају аранжмани изворне српске музике из многих крајева наше земље“, изјавила је професорка музике Јелена Гркић Гинић, један од уредника програма.
Сарадња Факултета педагошких наука у Јагодини и Срба у Мађарској, која већ годинама даје изванредне резултате, много је шира од заједничких напора у циљу очувања традиционалне баштине.
„Факултет са бројним образовним институцијама у Мађарској пре свега сарађује на пољу науке и образовања. Реч је о васпитно-образовном раду на језицима мањина и о билингвалној настави. Наши студенти већ годинама део професионалне праксе обављају на Универзитету у Баји и у српским школама у Будимпешти, Дески, Батоњи, као и у хрватској школи у Сантову. До сада је петоро студената нашег факултета студирало по један семестар у Баји преко Еразмус програма. Са Педагошким факултетом у Будимпешти сарађујемо пре свега на пољу научноистраживачког рада“, истакла је професор Виолета Јовановић, декан Факултета.
Концерт који ће у Текелијануму, у центру мађарске престонице, приредити студенти Факултета педагошких наука у Јагодини, један је у низу представљања богатог културноуметничког, наставног и ванаставног рада студената и професора ове угледне високошколске институције.

Преузето са: http://www.infocentrala.rs/koncert-studenata-fpnj-u-budimpesti/#!prettyPhoto