Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел. (+381 35) 223-805, Факс: (+381 35) 223-805

ЗНАЊЕ И ОБРАЗОВАЊЕ ОТВАРАЈУ СВА ВРАТА – КЉУЧ ЈЕ У РУКАМА НАШИХ НАЈБОЉИХ СТУДЕНАТА


У оквиру програма стручне праксе, који реализује светска омладинска организација “AIESEC”, наш студент МАС Стефан Љубомировић тренутно обавља стручну праксу у Шпанији, надомак Валенсије.

Ова стручна пракса, у трајању од три месеца, обухвата наставне активности, поучавање енглеског језика и других наставних области на енглеском језику, али и ваннаставне активности са децом које такође подразумевају коришћење енглеског језика са децом у свакодневним ситуацијама.

Поучавајући ученике из Шпаније и Марока, заједно са учитељима из Америке, Канаде, Велике Британије и Бразила, Стефан говори да су знања која је стекао на Факултету педагошких наука у Јагодини итекако корисна и применљива у раду са децом и у иностранству.

Презентација програма стипендирања Владе Француске


Обавештавамo Вас да ће се на Универзитету у Крагујевцу одржати презентација програма стипендирања Владе Француске, и то у среду, 13. фебруара 2019. године, са почетком у 12:00 часова, у просторијама Центра за развој каријере и саветовање студената.

Више информација о презентацији можете погледати овде: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2007

СТУДЕНТИ ФПНЈ НА ЕВРОПСКИМ УНИВЕРЗИТЕТИМА У ОКВИРУ ПРОГРАМА “Erasmus Plus“


Седморо студената Факултета педагошких наука у Јагодини са основних и мастер академских студија, наставу ће у пролећном семестру наставити у Мађарској на Високој школи “Етвеш Јожеф“ у Баји.

Они су добили стипендије у оквиру међународног програма размене “Erasmus Plus“ и наставак свог школовања у трајању од шест месеци, реализоваће на овој мађарској високошколској установи са којом Факултет педагошких наука у Јагодини успешно сарађује више од десет година.

Србија је данас званично постала пуноправна чланица програма “Erasmus Plus“ , највећег образовног програма Европске уније, чија су средства 14,7 милијарди евра, а протеклих година у оквиру овог међународног програма, више студената и наставника са Факултета педагошких наука у Јагодини, усавршавало се на неком од европских универзитета.

 

Обавештење о стипендији покрајине Баварске


Покрајина Баварска нуди стипендије за летње школе немачког језика у 2019. години. Стипендије обухватају цену курса, смештај и храну.

На конкурс се могу пријавити студенти, као и млади истраживачи (асистенти, сарадници) свих академских диспиплина са немачким предзнањем (мин. Б1 ниво) из Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Србије, Словеније и Украјине. Предуслов је да је студент барем два семестра провео на  Факултету и да за то постоји уверење о положеним испитима.  Сва документа морају бити послата поштом до 25.марта 2019. године на  адресу Универзитета Bayhost у Регенсбургу: Universitätsstraße 31 (556.97 mi) Regensburg, Germany 93053

Ближе информације о језичким курсевима и процесу пријављивања можете наћи на следећим линковима  Website и  BAYHOST-Profil auf facebook или можете се обратити координатору Еразмус + пројекта, Марији Станојевић Веселиновић на мејл majastanojevic2@gmail.com

УСКЛИКНИМО С ЉУБАВЉУ, ДАНАС ЈЕ САВИНДАН


На Факултету педагошких наука у Јагодини данас је обележена слава Свети Сава.

На иницијативу колачара професора Снежане Марковић и Бранка Илића, прошле године је обновљено обележавање Савиндана на овом факултету.

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, стога је заштитник просветних установа и данашњи дан је и школска слава.

РЕАЛИЗОВАНА АКЦИЈА НУМ ТИМА ЗА ПОДРШКУ УДРУЖЕЊУ ЗА ПОМОЋ МЕНТАЛНО НЕДОВОЉНО РАВИЈЕНИМ ОСОБАМА


Aкција НУМ тима Факултета педагошких наука у Јагодини са циљем прикупљања материјала за креативне радионице Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама из Јагодине, успешно je реализована.

У среду 26. децембра 2018, на приредби организованој од стране чланова Удружења, делегација Факултета састављена од професора и студената, уручила је прикупљена средства представницима Удружења и изразила наду да ће им донирани прибор и материјали помоћи у развијању креативности, маштовитости и ликовног стваралаштва.

Том приликом представници Удружења изразили су захвалност на подршци и истакли одличну сарадњу са Факултетом педагошких наука у Јагодини која се огледа у заједничком организовању различитих акција, радионица и активности.

У знак захвалности, чланови Удружења направили су новогодишњу честитку и пожелели студентима и колективу Факултета срећне предстојеће празнике.

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИ НА САЈМУ ОБРАЗОВАЊА У ПОЖАРЕВЦУ


„PR&Design“ Тим Факултета, јуче је учествовао у представљању Факултета педагошких наука у Јагодини на Сајму високошколског образовања у Медицинској школи у Пожаревцу.

На сајму је представљен широк спектар смерова и студијских програма из различитих подручја рада високошколских установа.

На сајму су поред Факултета педагошких наука у Јагодини, учествовали и Биолошки, Учитељски, Фармацеутски, Рударско – геолошки и Математички факултет Универзитета у Београду, Медицински факултет Универзитета у Крагујевцу, Стоматолошки факултет у Панчеву, Фармацеутски факултет Универзитета у Новом Саду, Висока медицинска школа струковних студија „Милутин Миланковић“ у Београду, Висока здравствено-санитарна школа струковних студија „Бисан“ у Београду, Факултет за пословне студије у Пожаревцу, Универзитет „Мегатренд“ и Национална служба за запошљавање.

 

У СЛАВУ ЈУБИЛЕЈА – 120 ГОДИНА ОБРАЗОВАЊА УЧИТЕЉА У ЈАГОДИНИ – 25 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА


Свечана академија поводом обележавања 120 година од оснивања Српске краљевске мушке учитељске школе јагодинске и 25 година Факултета педагошких наука у Јагодини који наставља традицију Школе, одржана је у јагодинском Културном центру, у четвртак, 13. децембра 2018. у 13 часова.

На Факултету је тог дана у 11.30 отворена изложба посвећена двоструком јубилеју и промовисана монографија На ливадици вечности – Од Учитељске школе до Факултета педагошких наука у Јагодини
(1898–2018), аутора проф. др Илијане Чутуре и проф. др Виолете Јовановић, а представљена су и друга јубиларна издања Факултета.

Факултет је, поред многобројних угледних званица, угостио и делегације Високе школе „Јожеф Етвеш” из Баје (Мађарска) са којом има вишегодишњу успешну сарадњу у оквиру Еразмус програма и српске образовне установе „Никола Тесла” из Будимпеште.

„Почасна диплома народног учитеља” за посебан допринос развоју образовања и афирмацију Факултета, припала је првом декану Факултета, проф. др Милану Недељковићу. У периоду од 1994. до 2001. године професор социологије Милан Недељковић успешно је руководио колективом који се суочавао са различитим проблемима – од недостатка кадра до неадекватног простора. Доносећи одлуке пажљиво и промишљено, професор Недељковић успео је да први кораци у животу и раду Факултета буду усмерени тако да ова институција данас са поносом обележава четврт века успешног функционисања у оквиру система високошколског образовања.

Претходних година је ово признање додељено књижевницима Добрици Ерићу и Слободану Ракитићу, сликару и дугогодишњем декану Факултета Сретку Дивљану, новинарима Живораду Жики Николићу и Ненаду Ристићу, писцу Милисаву Савићу и академику проф. Владети Јеротићу.

Овогодишњу „Почасну диплому magister humanitas” за педагошко деловање и посебан допринос развоју културе младих, Факултет педагошких наука доделио је први пут једном Јагодинцу – младом редитељу Кости Ристићу. Након завршене математичке гимназије, Коста Ристић је у Београду уписао Факултет драмских уметности где је дипломирао на одсеку за филмску режију. Његов дебитантски филм „Бандити у потрази за мамом”, 2018. године однео је три најзначајније награде на ФЕСТ-у: награду Политике „Милутин Чолић” за најбољи филм, Награду званичног жирија програма Српски филм и Награду за најбољи глумачки деби. Први пут после ФЕСТ-а филм је приказан на Факултету педагошких наука у Јагодини, пре него што је почео да ниже националне и међународне награде. Овом наградом повезано је неколико генерација: Коста је унук Мирослава Мике Ристића, чувеног професора српског језика и књижевности, који је читав радни век провео на Учитељској школи и Педагошкој академији у Јагодини као њен професор и директор.

Признање је установљено 2015. године и тада додељено песнику и романописцу Марку Шелићу Марчелу, а носиоци ове дипломе су и „амбасадор српске трубе”, Дејан Петровић и познати пијаниста Васил Хаџиманов.

На свечаној академији под називом „У славу јубилеја”, која је била посвећена 85. годишњици од смрти Сретена Аџића и 100-годишњици од завршетка Првог светског рата, додељене су и награде најуспешнијим и дипломе свршеним студентима основих и мастер академских студија, као и плакете и захвалнице заслужним институцијама и појединцима, за сарадњу, развој и афирмацију Факултета педагошких наука.

У уметничком делу програма наступили су хор, оркестар и фолклорни ансамбл Факултета педагошких наука, а одломке из беседа и мемоарских списа говорили су садашњи и некадашњи студенти Факултета.

 

У АТРИЈУМУ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈЕ ПРЕДСТАВЉЕН ЗБОРНИК “ФИЛОЗОФИЈА МЕДИЈА: МЕДИЈИ И АЛТЕРНАТИВА“


У Атријуму Народне библиотеке Србије у Београду, јуче је одржан разговор поводом објављеног зборника радова – „Филозофија медија: медији и алтернатива“
(Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу, Јагодина, у сарадњи са Естетичким друштвом Србије и Удружењем грађана „Млади грашак” за уметност, културу, медије и друштвена питања, 2018).

О овом научном зборнику и научном скупу Филозофија медија који се одржава на Факултету педагошких наука у Јагодини и у Заводу за проучавање културног развитка у Београду, говорили су, проф. др Дивна Вуксановић, проф. др Драган Ћаловић, проф. др Влатко Илић, др Биљана Ђоровић и др Иван Јеремић.