Fakultet pedagoških nauka

FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU, JAGODINA Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina, Tel/Faks: +381 (0)35 8223-805, Tel: +381 (0)35 8222-262

Aktuelnosti


Erazmus+ KA131: konkursi za studentske mobilnosti

 

Obaveštavamo Vas da su raspisana tri Erazmus+ konkursa za mobilnost studenata i to za:

 1. Dugoročna mobilnost u svrhu učenja na partnerskim ustanovama u EU zemljama i trećim zemljama pridruženim programu– Erazmus+ KA131 SMS (LINK)
 2. Dugoročna mobilnost u svrhu prakse u kompanijama/institucijama u  EU zemljama i trećim zemljama pridruženim programu – Erazmus+ KA131SMP  (LINK)
 3. Kratkoročna mobilnost studenata doktorksih studija na partnerskim ustanovama u EU zemljama i trećim zemljama pridruženim programu – Erazmus+ KA131 SMS doktorandi (LINK)

Sva tri konkursa su objavljena na sajtu Univerziteta u Kragujevcu, u sekciji Međunarodna saradnja – Konkursi za Erazmus+ mobilnost – Konkursi za studente, kao i u sekciji Vesti.

Rok za podnošenje prijava za mobilnost, za sva tri konkursa, je 12. april 2024. do 12 sati. 

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti fakultetskom Erazmus+ koordinatoru putem mejla majastanojevic2@gmail.com


Erazmus + KA131 i KA171 konkursi za zaposlene

 

12. marta 2024. godine raspisana su tri Erazmus+ konkursa za zaposlene:

 1. Mobilnostu svrhu izvođenja nastave prema EU zemljama i trećim zemljama pridruženim programu – Erazmus+ KA131 STA (LINK)
 2. Mobilnostu svrhu treninga (nenastavni kadar) u institucijama u  EU zemljama i trećim zemljama pridruženim programu – Erazmus+ KA131 STT  (LINK)
 3. Mobilnostu svrhu izvođenja nastave prema trećim zemljama koje nisu pridružene programu/ Alžir – Erazmus+ KA171 STA  (LINK)

Više informacija možete naći na sajtu Univerziteta u Kragujevcu, u sekciji Međunarodna saradnja – Konkursi za Erazmus+ mobilnost – Konkursi za zaposlene, kao i u sekciji Vesti ili poslati upit na mejl majastanojevic2@gmail.com.

U fazi konkurisanja nastavni kadar može se prijaviti na oba konkursa (KA131 i  KA171), ali, ukoliko kandidat bude selektovan/a za više pozicija, u obavezi je da se opredeli za jednu mobilnost.

Rok za podnošenje prijava za mobilnost, za sva tri konkursa, je 1.april 2024. do 15č.


Konkurs za stipendiranu mobilnost zaposlenih u okviru Erazmus+ programa – KA107 projekat za odlaznu mobilnost na Univerzitetu Gruziji

 

Univerzitet u Kragujevcu raspisao je Konkurs za stipendiranu mobilnost zaposlenih u okviru Erazmus+ programa – KA107 projekat – za odlaznu mobilnost na Univerzitetu Gruziji.

Na konkurs se mogu prijaviti zaposleni (nastavni kadar) sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, koji su učestvovali u realizaciji mobilnosti studenata i nastavnika sa Ilia državnog univerziteta u Gruziji.

Prijavu je moguće podneti do 27. marta, a više informacija dostupno je na https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=4177

Ukoliko budete imali dodatnih pitanja, možete se obratiti kolegama zaduženim za Erazmus+ program putem mejla majastanojevic2@gmail.com


Konkurs za stipendiranu mobilnost zaposlenih u okviru Erazmus+ programa – KA107 projekat za odlaznu mobilnost na Ben Gurion Univerzitetu u Izraelu

 

Univerzitet u Kragujevcu raspisao je Konkurs za stipendiranu mobilnost zaposlenih u okviru Erazmus+ programa – KA107 projekat – za odlaznu mobilnost na Ben Gurion Univerzitetu u Izraelu.

Konkurs je namenjen nastavnom kadru u okviru sledećih oblasti: Information and Communication Technologies (ICTs) and Engineering and engineering trades.

Prijavu je moguće podneti do 27. marta, a više informacija dostupno je na ovom linku.

Ukoliko budete imali dodatnih pitanja, možete se obratiti kolegama zaduženim za Erazmus+ program putem mejla erasmusKA107@kg.ac.rs


Prezentacija stipendija i studija u Francuskoj

 

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata u saradnji Francuskim institutom i agencijom Campus France i ove godine organizuje Prezentaciju stipendija i studija u Francuskoj, u sredu, 22. marta 2022. godine u Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu sa početkom u 12.00 časova.

Na prezentaciji će biti predstavljene mogućnosti za studije u Francuskoj, kao i stipendije za master studije u Francuskoj i doktorate u komentorstvu, koje se dodeljuju za studije na engleskom i francuskom jeziku.

Svi zainteresovani studenti svoje prisustvo na prezentaciji mogu potvrditi putem ovog linka.


STIPENDIJE VLADE FRANCUSKE – KONKURS DO 27. MARTA

 

Stipendije Vlade Francuske 2023-2024.

Konkurs za stipendije (studije na francuskom ili englskom) otvoren je do 27. marta. 2023.

Studenti mogu da konkurišu za sledeće programe stipendija (sve oblasti su zastupljene):

· master 2
· doktorat u komentorstvu


Podnošenje kandidatura:

Francuski institut u Srbiji, Zmaj Jovina 11, Beograd

vesna.adamovic@institutfrancais.rs
011 302 36 39

Uslovi i kriterijumi, nalaze se na sajtovima:

www.institutfrancais.rs
www.serbie.campusfrance.orgKONKURS ZA ZAPOSLENE NA UNIVERZITETU U KRAGUJEVCU ZA STIPENDIRANU MOBILNOST U OKVIRU ERAZMUS+ PROGRAMA

 

Univerzitet u Kragujevcu raspisao konkurs za Erazmus mobilnost nastavnog i nenastavnog kadra sa univerzitetima iz EU zemalja i zemalja pridruženih Erazmus programu u okviru KA131 2021 projekta mobilnosti.

U skladu sa potpisanim Ugovorom o dodeli namenskih bespovratnih sredstava između Univerziteta u Kragujevcu i Fondacije Tempus, Univerzitet u Kragujevcu raspisuje Konkurs za stipendiranu odlaznu mobilnost:

Sva dodatna pitanja slati na mejl majastanojevic2@gmail.com

 ROK ZA DOSTAVLjANjE PRIJAVA: 12. DECEMBAR   2022. U 15 ČASOVA


Predavanja o različitim aspektima nastave u okviru projekta „LiMa“

 

U okviru projekta „LiMa – Lehramt international in Marburg“  biće organizovana onlajn predavanja na engleskom jeziku posvećena različitim aspektima nastave.

Predavanja su organizovana u saradnji Univerziteta u Marburgu, Univerziteta u Gisenu i Univerziteta u Darmštatu.

Teme predavanja su:

15.11.2022: Talking social justice (18:30-20:00)

25.11.2022: World Café – get connected and exchange experiences! (13:30-16:30)

29.11.2022: Gamification – a tool for formative learning assessment? (18:00-19:30)

06.12.2022: Crossing racialized borders – the impact on education (18:00-19:30)

13.12.2022: Winter Quiz Night! (18:00-19:30)

Učešće je besplatno i otvoreno za sve zainteresovane studente i nastavnike.

Više informacija o predavanjima možete dobiti na linku  https://www.uni-marburg.de/de/zfl/studium/internationales/veranstaltungen.


Inicijalno obrazovanje nastavnika jezika: politike i prakse

 

Godišnja konferencija „Inicijalno obrazovanje nastavnika jezika: politike i prakse” održaće se u četvrtak, 20. oktobra 2022. godine u onlajn formatu.

Konferenciju organizuje Fondacija Tempus – nacionalna jedinica mreže Eurydice, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Konferencija je namenjena pre svega nastavnicima stranih jezika koji su zainteresovani za prakse mentorstva i koncept inicijalnog obrazovanja nastavnika, studentima završnih godina fakulteta za obrazovanje nastavnika jezika, profesorima koji obrazuju nastavnike jezika na univerzitetskom nivou, istraživačima u oblasti obrazovnih politika i obrazovanja nastavnika, predstavnicima donosilaca odluka i drugima zainteresovanima za ovu temu.

Na ovom linku se nalazi vest o konferenciji sa prijavnim formularom.


Mogućnosti za studentske mobilnosti kroz Erazmus+ programe

 

Budući da Univerzitet u Kragujevcu trenutno ima tri otvorena konkursa za studentske mobilnosti, Erazmus+ kancelarija će održati prezentaciju Mogućnosti za studentske mobilnosti kroz Erazmus+ programe,  u okviru Sajma stipendija Centra za razvoj karijere Univerziteta u Kragujevcu. Prezentacija će biti održana onlajn, a moći će da joj se pristupi putem linka:  https://bbb.unic.kg.ac.rs/b/czr-cte-xko-v3k.

Prezentacija će biti održana u četvrtak, 20.10.2022. godine, sa početkom u 12,00 sati. Na samoj prezentaciji će detaljno biti objašnjeni svi koraci koji se tiču prijave kandidata.


KONKURS ZA STIPENDIRANU MEĐUNARODNU KREDITNU MOBILNOST STUDENATA U SVRHU UČENjA U OKVIRU ERAZMUS+ PROGRAMA 2020

 

U skladu sa potpisanim Ugovorom o dodeli namenskih bespovratnih sredstava između Univerziteta u Kragujevcu i Fondacije Tempus, Univerzitet u Kragujevcu raspisuje Konkurs za Erazmus+ stipendiranu mobilnost studenata u svrhu učenja u partnerskim zemljama.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti akademskih studija Univerziteta u Kragujevcu i to za studentsku razmenu u svrhu učenja u minimalnom trajanju od 3, odnosno maksimalnom trajanju od 5 meseci.

Detalje možete dobiti putem linka https://www.kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3847 ili možete pisati na majastanojevic2@gmail.com


Konkurs za stipendiranu mobilnost studenata u svrhu učenja u okviru Erazmus+ programa prema državama članicama EU i trećim zemljama pridruženim programu

 

Univerzitet u Kragujevcu je raspisao konkurs  za Erazmus mobilnost studenata u svrhu učenja sa univerzitetima iz EU zemalja i zemalja pridruženih Erazmus programu (ranije poznatih pod zajedničkim nazivom Programske zemlje) u okviru KA131 2021 projekta mobilnosti (novi Erazmus program 2021-2027).

Na konkurs se mogu prijaviti studenti 2, 3. i 4. godina osnovnih studija kao i studenti master i doktorskih studija sa svih fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu.

Detalje možete dobiti putem linka https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3851 ili možete pisati na majastanojevic2@gmail.com


Konkurs za stipendiranu mobilnost studenata u svrhu prakse u okviru Erazmus+ programa

 

U skladu sa potpisanim Ugovorom o dodeli namenskih bespovratnih sredstava između Univerziteta u Kragujevcu i Fondacije Tempus, Univerzitet u Kragujevcu raspisuje Konkurs za stipendiranu mobilnost studenata u svrhu prakse u okviru Erazmus+ programa.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti svih nivoa akademskih studija svih fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu i to za studentsku razmenu u svrhu prakse u minimalnom trajanju od 2, odnosno maksimalnom trajanju od 3 meseca.

Detalje možete dobiti putem linka https://www.kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3844

ili možete pisati na majastanojevic2@gmail.com


O ERAZMUS+ PROJEKTU „KORAK NAPRED“ ŠKOLE 11. MAJ

 

U utorak, 4. oktobra sa početkom u 18 časova u prostorijama čitaonice biće organizovana prezentacija za naše nastavnike i studente o iskustvima i realizovanim mobilnostima nastavnika i učenika u sklopu Erazmus+ projekta „Korak napred“ škole sa domom za učenike oštećenog sluha i govora, 11. maj iz Jagodine. Tom prilikom će biti reči i o Erazmus+ programu na Fakultetu pedagoških nauka i mogućnostima realizacije mobilnosti profesora i studenata.


Međunarodna noć kviza za buduće učitelje

 

Budući da je međunarodna dimenzija u obrazovanju budućih učitelja veoma bitna za profesionalni, kao i lični razvoj studenata, Fakultet pedagoških nauka im svojim učešćem u brojnim međunarodnim projektima, među njima i učešćem u LiMa – projektu, otvara puteve i pruža mogućnosti da proširuju svoja znanja i razmenjuju iskustva u svojoj obasti.

U sklopu LiMa (Lehramt International in Marburghttp://www.uni-marburg.de/en/zfl/lima) projekta organizovan je međunarodni onlajn kviz koji je održan 17. maja 2022. godine u 18 časova.

Studenti Fakulteta pedagoških nauka su imali priliku da se upoznaju i učestvuju u kvizu znanja sa studentima univerziteta u Rumuniji, Portugalu, Poljskoj i Nemačkoj.  Opuštena i zabavna atmosfera doprinela je da se studneti brzo i lako povežu sa ostalim studentima i razmene iskustva i znanja o svojim zemljama i njihovim obrazovnim sistemima.


Održan sastanak Symposion mreže na Učiteljskom fakultetu u Ostravi

 

 

Sastanak učiteljskih i pedagoških fakulteta Evrope u okviru Symposion mreže održan je 9. i 10. maja 2022. godine na Učiteljskom fakultetu u Ostravi, Češka. Sastanku su prisustvovali predstavnici univerziteta iz Belgije, Francuske, Holandije, Španije, Nemačke, Češke, Austrije i Srbije. Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, kao jedina članica Simposium mreže sa prostora Zapadnog Balkana, učestvovao je ovom skupu na kome su predstavljene nove inicijative za saradnju u sklopu Erazmus plus programa, kao i u okviru međuuniverzitetske međunarodne saradnje.

Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu trenutno učestvuje u EPTE (Europian Primary Teacher Education) programu u okviru Symposion mreže i priprema KA2 projekat sa Univerzitetom u Belgiji.


Erazmus+ program u okviru KA107 programa mobilnosti

 

U ponedeljak, 21. marta 2022. godine, sa početkom u 14:00 časova, organizovaće se onlajn prezentacija Erazmus+ programa mobilnosti u partnerskim zemljama, kako bi se studenti dodatno informisali o trenutno otvorenom konkursu za mobilnost studenata u okviru KA107 programa mobilnosti.

Kandidati zainteresovani za učešće na prezentaciji moraju da se prijave putem ovog linka najkasnije do 21. marta 2022. godine do 10 sati.

Prijavljeni kandidati dobiće putem mejla na dan prezentacije link za pristup događaju.

Vest o prezentaciji je objavljena i na sajtu Univerziteta u Kragujevcu, na sledećem LINKU


Erazmus+ KA107 program mobilnosti studenata

Ovom prilikom Vas obaveštavamo da je objavljen konkurs za mobilnost studenata u svrhu učenja u okviru Erazmus+ KA107 programa mobilnosti (mobilnosti između programskih i partnerskih zemalja).

Konkurs je objavljen na sajtu Univerziteta: https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3601, kao i na sajtu Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata: http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/article/konkursi/konkurs-za-stipendiranu-medjunarodnu-kreditnu-mobilnost-studenata-u-svrhu-ucenja-u-okviru-erazmus-programa-2020-1.html

Konkurs je otvoren do 07. aprila 2022. godine.

Za dodatne informacije obratite se putem mejla majastanojevic2@gmail.com


OTVOREN POZIV ZA STIPENDIJE STUDENATA MASTER, DOKTORSKIH I POSTDOKTORSKIH STUDIJA – GO STYRIA, PROGRAMA ZA FINANSIRANjE, UNIVERZITETA U GRACU 2022/2023!

 

Go Styria program je otvoren za studente master i doktorskih studija, kao i za postdoktorande zainteresovane za kratke istraživačke boravke (maksimalno 4 meseca) u kontekstu istraživanja svojih master, doktorskih ili postdoktorskih teza.

Kandidati, koji budu izabrani, dobiće priliku da provedu određeno vreme na Univerzitetu u Gracu u cilju rada na svojim tezama.

Ko može aplicirati?
Studenti master, doktorskih i postdoktorskih studija koji su pre ne više od godinu dana odbranili doktorsku tezu.

Detaljnije o programu na program website

Postupak apliciranja:

 • proveriti kriterijume apliciranja
 • pridružite se onlajn info sesiji na online info-session, 17. marta ili 7. aprila 2022. godine u 13 časova
 • studenti master i doktorskih studija:pristup aplikaciji proveriti na sajtu programa do 19. aprila

KONTAKT:

Koordinator programa za studente master i doktorskih studija: Mag. Christa Grassauer, Tel. 0316/380-1254, incoming.exchange@uni-graz.at

Koordinator programa za postdoktorande: Mediha Ohranovic BA MA, Tel 0316/380-2214, staffmobility@uni-graz.at

Rok za apliciranje: 25. april 2022. godine, 13 časova


Poziv za prijavu studenata za učešće u Erazmus+ kombinovanom intenzivnom programu (BIP)

 

Naziv programa je „NEW CHALLENGES  IN CROSS-CULTURAL COMMUNICATION AND EDUCATION“ („Novi izazovi u međukulturalnoj komunikaciji i obrazovanju“). Organizator ovog programa je Univerzitet u Pečuju, Fakultet kulturoloških studija, obrazovanja i regionalnog razvoja u Pečuju (Mađarska) dok su partnerske institucije: Univerzitet u Kragujevcu – Fakultet pedagoških nauka u Jagodini i Univerzitet u Osjeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti (Hrvatska).

Erazmus+ kombinovani intenzivni program – Blended Intensive Program (BIP) je novi program Erazmus mobilnosti koji podržava kombinovanu (blended) mobilnost studenata. U okviru ove mobilnosti, studenti će pohađati deo ovog programa virtuelno, putem digitalnih alata, a drugi deo će se realizovati fizičkim prisustvom na instituciji organizatora programa.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti svih nivoa studija Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i Pedagoškog fakulteta u Užicu.
Više o prijavi na linku https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3563.

Rok za prijavu kandidata je 20. februar 2022. godine.


Bilateralne stipendije Republike Slovačke za akademsku 2022/23. godinu

 

Stipendije za osnovne, master, doktorske studije i Letnju školu slovačkog jezika

 Ministarstvo obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta i Vlada Republike Slovačke raspisali su konkurs za dodelu stipendija stranim državljanima za akademsku 2022/23. godinu.

Stipendije su zasnovane na važećim bilateralnim sporazumima i dostupne su za osnovne, master, doktorske studije u trajanju do 36 meseci, kao i stipendije za Letnju školu slovačkog jezika koja se održava u avgustu mesecu 2022. godine (4 stipendije).

Prijavljivanje se vrši slanjem celokupne dokumentacije (uključujući i prijavne formulare) na adresu: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nemanjina 22-26, Sektor za visoko obrazovanje, krilo C, 6. sprat, kancelarija br. 24 sa naznakom: Za konkurs „Stipendije Vlade Slovačke Republike za akademsku 2022/2023. godinu“

Rok za prijavu: 15. mart 2022. godine.

Kontakt osoba u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: jelena.pazun@mpn.gov.rs

Više informacija o ovom programu stipendija možete naći ovde i ovde.


Raspisan konkurs Fonda za mlade talente za stipendiranje studenata u Republici Srbiji

 

Stipendije za studente završnih godina osnovnih i master akademskih studija

Fond za mlade talente Republike Srbije je na 104. sednici usvojio Odluku o raspisivanju Konkursa za stipendiranje do 1050 studenata završne godine osnovnih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija sa visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija za školsku 2021/22. godinu.

Uslovi koje kandidati treba da ispunjavaju:

 1. da su državljani Republike Srbije ili da imaju status izbeglice;
 2. da imaju prebivalište u Republici Srbiji, odnosno boravište – za lica koja imaju status izbeglice;
 3. da su u školskoj 2021/22. godini upisani u završnu godinu osnovnih akademskih

studija ili master akademskih studija ili integrisanih akademskih studija fakulteta i univerziteta čiji je osnivač Republika Srbija;

 1. da im je prosečna ocena najmanje 8,50 u toku prethodnih godina studija (za studente završnih godina osnovnih akademskih studija i integrisanih akademskih studija), a za studente master akademskih studija da im je prosečna ocena najmanje 8,50 sa osnovnih akademskih studija;
 2. da su položili sve ispite iz prethodnih godina studija;
 3. da nisu navršili 25 godina života – za studente osnovnih akademskih studija, odnosno da nisu navršili 27 godina života – za studente master akademskih studija i studente integrisanih akademskih studija do datuma raspisivanja Konkursa.

Konkurs je otvoren do 11. februara 2022. godine.

Više informacija o ovom konkursu možete naći ovde.


Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: Stipendije za postdoktorante

 

Stipendije za postdoktorsko usavršavanje u naučnoistraživačkim organizacijama u inostranstvu

U skladu sa Programom usavršavanja kadrova za  naučnoistraživački rad za period 2021-2025. godine, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stipendira postdoktorsko usavršavanje do 25 istraživača  doktora nauka u naučnoistraživačkim organizacijama u inostranstvu.

Stipendije se dodeljuju kandidatima koji ispunjavaju sve uslove konkursa, a koji su doktorirali u sledećim oblastima nauka: prirodne nauke, tehničko – tehnološke nauke, biotehničke nauke, medicinske nauke, društvene nauke i humanističke nauke.

Rok za podnošenje prijava je zaključno sa 25. februarom 2022. godine.

Više informacija o ovom Konkursu možete naći ovde.


Stipendije za doktorante

 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  dodeljuje stipendije studentima doktorskih akademskih studija na visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika Srbija.

Studenti doktorskih studija biće uključeni u rad akreditovanih naučnoistraživačkih organizacija čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Ministarstvo dodeljuje ukupno do 200 stipendija za sledeće naučne oblasti, grane ili discipline:

 • fizika (do 5 stipendija);
 • hemija (do 15 stipendija);
 • biologija (do 15 stipendija);
 • matematika, kompjuterske nauke i mehanika (do 8 stipendija);
 • medicina (do 23 stipendije, od toga do 5 stipendija u oblasti stomatologije);
 • geonauke i astronomija (do 6 stipendija);
 • društvene nauke (do 25 stipendija);
 • istorija, arheologija, etnologija i umetnost (do 9 stipendija, od toga do 4 stipendije u oblasti istorije i do 2 stipendije u oblasti umetnosti, s tim što kandidati sa završenim fakultetom iz oblasti umetnosti mogu isključivo konkurisati za stipendiju u oblasti umetnosti);
 • jezik i književnost (do 8 stipendija);
 • mašinstvo i industrijski softver (do 10 stipendija);
 • elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije (do 15 stipendija);
 • saobraćaj, urbanizam i građevinarstvo (do 12 stipendija, svaka oblast do 4 stipendije);
 • materijali i hemijske tehnologije (do 10 stipendija);
 • energetika, rudarstvo i energetska efikasnost (do 7 stipendija);
 • biotehnologija i poljoprivreda (do 25 stipendija);
 • uređenje, zaštita i korišćenje voda, zemljišta i vazduha (do 7 stipendija).

Pravo učešća po javnom pozivu ima diplomirani student upisan na doktorske akademske studije na visokoškolskoj ustanovi čiji je osnivač Republika Srbija, koji ispunjava sledeće uslove:

 • rođen je 1995. godine ili kasnije;
 • državljanin je Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije;
 • nezaposleno je lice;
 • na prethodno završenim nivoima studija ima ukupnu prosečnu ocenu najmanje 8,50 iz svih naučnih oblasti;
 • ne koristi druge stipendije ili kredite, odnosno da u slučaju dobijanja stipendije Ministarstva prestane sa njihovim korišćenjem.

 

Konkurs je otvoren do 26. 1. 2022. godine.

Ministarstvo će doneti konačnu odluku o dodeli stipendije najkasnije do kraja aprila 2022. godine.
Više informacija možete pogledati ovde.


Novi konkursi za studentske stipendije u okviru Erazmus+ programa

 

Na sajtu Univerziteta objavljena su dva nova konkursa za mobilnost studenata:

 1. Konkurs za stipendiranu mobilnost studenata u svrhu prakse u okviru Erazmus+ programa, rok za prijavu 07. Februar.

Više informacija na linku https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3545.

 1. Poziv za prijavu studenata za učešće u Erazmus+ kombinovanom intenzivnom programu – Blended Intensive Program (BIP), rok za prijavu 31. Januar.

Više informacija na linku https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3546.

Sva dodatna pitanja možete slati na mejl majastanojevic2@gmail.com


„Izokrenuta učionica” – hibridna nastava

 

U okviru projekta „LiMa – Lehramt international in Marburg“ profesori sa Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, prof. dr Olivera Cekić-Jovanović, doc. dr Jelena Mladenović, doc. dr Nenad Stevanović i doc. dr Marija Veselinović u utorak, 7. decembra 2021. godine u 18:15 održaće onlajn predavanje na engleskom jeziku, „Izokrenuta učionica“ (Flipped classroom), predavanje posvećeno inovativnoj metodi u okviru hibridne nastave. Predavanje možete pratiti putem linka https://webconf.hrz.uni-marburg.de/c/zin-3ez-2l4-3ww.

  Učešće je otvoreno za sve zainteresovane studente i nastavnike.

Više informacija o projektu možete dobiti na sledećem linku.


ERAZMUS+ KLjUČNA AKTIVNOST 1: Projekti za individualnu mobilnost u svrhu učenja i sticanja novih veština finansirani iz sredstava EU (KA103 projekti u oblasti visokog obrazovanja u kojima učestvuju programske zemlje)

U skladu sa potpisanim Ugovorom o dodeli namenskih bespovratnih sredstava između Univerziteta u Kragujevcu i Fondacije Tempus, Univerzitet u Kragujevcu raspisuje Konkurs za stipendiranu mobilnost studenata u svrhu prakse u okviru Erazmus+ programa.


Na konkurs se mogu prijaviti studenti svih nivoa akademskih studija svih fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu i to za studentsku razmenu u svrhu prakse u minimalnom trajanju od 2, odnosno maksimalnom trajanju od 3 meseca.

 

LISTA POTREBNIH DOKUMENATA ZA PRIJAVU – STUDENTI, PRAKSA

ROK ZA DOSTAVLjANjE PRIJAVA: 24. NOVEMBAR 2021. GODINE

Više informacija na https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3461


Konkurs za mobilnost zaposlenih na Univerzitetu u Kragujevcu u okviru Erazmus+ KA107 programa mobilnosti

Objavljen je novi  Konkurs za mobilnost zaposlenih na Univerzitetu u Kragujevcu u okviru Erazmus+ KA107 programa mobilnosti, za realizaciju razmene zaposlenih sa univerzitetima iz partnerskih zemalja.

Rok za prijavu na konkurs je 21. novembar 2021. godine.
Prijavna dokumentacija se dostavlja elektronskim putem na adresu: erasmuska107@kg.ac.rs


Erazmus+ konkurs za usavršavanje studenata, budućih učitelja u sklopu projekta Obrazovanje učitelja u Evropi  (EPTE – Europian Primary Teacher Education) na Univerzitetu u Portu

Putem Erazmus+ programa omogućena je realizacija projekta EPTE za koji studenti sa smera OAS Učitelj Fakulteta pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu mogu aplicirati.

Projekat se realizuje na Univerzitetu u Portu, Portugalija u trajanju od 1 semestra u letnjem semestru 2022. godine. Apliciranje će se odvijati putem konkursa za Erazmus+ mobilnost Univerziteta (Više informacija na https://www.kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3350)  koji je trenutno u toku i prijava će trajati do 1. novembra.

Glavni cilj projekta je razvijanje i primena  jednosemestralnog međunarodnog studijskog programa za studente na smeru OAS Učitelj. Pritom, na osnovu zajedničkog evropskog nasleđa teži se oblikovanju novog evropskog građanina, sposobnog za učešće i doprinos novoj Evropi, Evropi 21. veka u svetu.

Studijski program obuhvata 6 modula koji imaju po 5 ESPB bodova i pokrivaju sledeće oblasti:

 • Društvo, kultura i obrazovanje (Society, Culture and Education)
 • Višejezičnost i interkulturalnost (Plurilingual and Intercultural Education)
 • Životna sredina i održivi razvoj (Environment and Sustainable Development)
 • Matematika (Mathematics)
 • Umetnost (Arts)
 • Pedagogija i didaktika (Pedagogy and Didactics)

Stručnjaci sa svih univerziteta (Univerzitet u Portu, Portugalija; Univerzitet u Lincu, Gornja Austrija; Univerzitet u Ljubljani, Slovenija; Univerzitet u Holandiji, Univerzitet u Nitri, Slovačka)  koji učestvuju u projektu daće svoj doprinos zajedničkom nastavnom programu. U cilju realizacije EPTE projekta biće odabrano po troje odličnih studenata sa smera OAS Učitelj sa svih visokoškolskih ustanova koje učestvuju.

Programom je obezbeđena stipendija u okviru Erazmus+ programa. Više informacija o programu možete dobiti putem linka  http://www.epteteacher.eu/  ili slanjem upita na imejl  majastanojevic2@gmail.com


Međunarodne i međukulturne kompetencije u obrazovanju nastavnika

U okviru projekta „LiMa – Lehramt international in Marburg“ u periodu od 26. oktobra 2021. godine do 25. januara 2022. godine biće organizovana onlajn predavanja posvećena različitim aspektima međunarodnih i međukulturnih kompetencija u obrazovanju nastavnika.

Predavanja će održati renomirani stručnjaci iz oblasti obrazovanja nastavnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Portugala, Austrije, Poljske, Srbije i Nemačke.

Učešće je besplatno i otvoreno za sve zainteresovane studente i nastavnike.

Najljubaznije Vas molimo da ovu vest proširite među svojim studentima i kolegama.

Više informacija o predavanjima možete dobiti na sledećem linku.


Onlajn prezentaciju Erazmus+ programa mobilnosti u sredu, 13. oktobra 2021. godine sa početkom u 14 časova

Na prezentaciji će biti reči o opštim informacijama o Erazmus+ programu mobilnosti, načinu prijave i pripremi dokumentacije. Administrativni Erazmus+ koordinatori odgovoriće na najčešća pitanja i nedoumice sa kojima se studenti susreću u pripremi dokumentacije, približiće studentima sam tok prijave i evaluacije kandidata, kao i razlike u konkursima za mobilnost u partnerskim i programskim zemljama.

Kandidati zainteresovani za učešće na prezentaciji moraju da se prijave putem ovog linka najkasnije do 12. oktobra 2021. godine do 12 sati.

Prijavljeni kandidati dobiće putem mejla na dan prezentacije link za pristup događaju.


KONKURS ZA STIPENDIRANU MOBILNOST STUDENATA U SVRHU UČENjA U OKVIRU ERAZMUS+ PROGRAMA (KA103)

U skladu sa potpisanim Ugovorom o dodeli namenskih bespovratnih sredstava između Univerziteta u Kragujevcu i Fondacije Tempus, Univerzitet u Kragujevcu raspisuje 4. Konkurs za stipendiranu mobilnost studenata u svrhu učenja u okviru Erazmus+ programa.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti svih nivoa akademskih studija svih fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu i to za studentsku razmenu u svrhu učenja u minimalnom trajanju od 3, odnosno maksimalnom trajanju od 5 meseci.

LISTA POTREBNIH DOKUMENATA ZA PRIJAVU – STUDENTI

ROK ZA DOSTAVLjANjE PRIJAVA: 01. NOVEMBAR 2021. godine

Više informacija na https://www.kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3350


KONKURS ZA STIPENDIRANU MEĐUNARODNU KREDITNU MOBILNOST STUDENATA U SVRHU UČENjA U OKVIRU ERAZMUS+ PROGRAMA 2020 (KA 107)

U skladu sa potpisanim Ugovorom o dodeli namenskih bespovratnih sredstava između Univerziteta u Kragujevcu i Fondacije Tempus, Univerzitet u Kragujevcu raspisuje Konkurs za Erazmus+ stipendiranu mobilnost studenata u svrhu učenja u partnerskim zemljama.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti svih nivoa akademskih studija Univerziteta u Kragujevcu i to za studentsku razmenu u svrhu učenja u minimalnom trajanju od 3, odnosno maksimalnom trajanju od 5 meseci.

Više informacija na https://www.kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3376


Projekat Obrazovanje učitelja u Evropi  (EPTE – Europian Primary Teacher Education)

 

Akronim projekta je EPTE (Europian Primary Teacher Education) koji je razvijen u sklopu programa „Lifelong Learning Programme“,  potprograma „ERASMUS Curriculum Development Projects”.
http://www.epteteacher.eu/

U martu 2021. godine Fakultet pedagoških nauka u Jagodini Univerziteta u Kragujevcu postao je član „EPTE“ projekta za izradu kurikuluma odobrenog od strane Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelne medije i kulturu (EACEA – Education, Audiovisual and Culture Executive Agency).

Na projektu sarađuje 6 evropskih visokoškolskih ustanova: Pedagoški fakultet Univerziteta u Lincu, Austrija (Pädagogische Hochschule Oberösterreich, Linz, Austria); HAN Univerzitet primenjenih nauka u Holandiji (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Nijmegen, Netherlands); Univerzitet Konstantina Filozofa, Nitra, Slovačka (University of Constantine the Philosopher, Nitra, Slovakia); Univerzitet u Portu (Escola Superior de Educação, Porto, Portugal); Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Ljubljani, Slovenija (Faculty of Education University of Ljubljana,Slovenia) i Fakultet pedagoških nauka u Jagodini Univerziteta u Kragujevcu (Faculty of Education in Jagodina University of Kragujevac, Serbia).

Glavni cilj projekta je razvijanje i primena  jednosemestralnog međunarodnog studijskog programa za studente na smeru OAS Učitelj. Aktivnim učešćem Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Univerziteta u Kragujevcu u projektu omogućujemo našim studentima učešće u međunarodnim studijskim programima u oblasti obrazovanja, što je retkost u visokom obrazovanju u Evropi.

Kvalitet obrazovanja zavisi od kvaliteta nastavnika. Kvalitet nastavnika zavisi od obrazovanja na Fakultetima za obrazovanje učitelja. Na obrazovanje učitelja snažno utiču nacionalni politički zahtevi, a ponekad i tradicija. To je razumljivo jer učitelji imaju veliku i važnu odgovornost za podučavanje i obrazovanje budućih građana Evrope, a time doprinose i identitetu svoje zemlje. Tim povodom udružene su snage uprkos nacionalnim zahtevima i procedurama da bi se stvorio „Evropski učitelj“, koristeći pritom zajedničko evropsko nasleđe za oblikovanje novog evropskog građanina, sposobnog za učešće i doprinos novoj Evropi, Evropi 21. veka u svetu. Evropski kurikulum za obrazovanje učitelja ima dogovoreni evropski osnovni kurikulum za osnovnu nastavu, poseban evropski profil i izborni deo za pojedinačnog studenta. Studijski program obuhvata 6 modula koji imaju po 5 ESPB bodova i pokrivaju sledeće oblasti:

 • Društvo, kultura i obrazovanje (Society, Culture and Education)
 • Višejezičnost i interkulturalnost (Plurilingual and Intercultural Education)
 • Životna sredina i održivi razvoj (Environment and Sustainable Development)
 • Matematika (Mathematics)
 • Umetnost (Arts)
 • Pedagogija i didaktika (Pedagogy and Didactics)

Stručnjaci sa svih univerziteta koji učestvuju u projektu daće svoj doprinos zajedničkom nastavnom programu. U cilju realizacije EPTE projekta biće odabrano po troje odličnih studenata sa smera OAS Učitelj sa svih visokoškolskih ustanova koje učestvuju. Program će se u narednom periodu realizovati na Univerzitetu u Portu, u letnjem semestru 2022. godine.

Više informacija o programu možete dobiti putem linka  http://www.epteteacher.eu/  ili slanjem upita na imejl  majastanojevic2@gmail.com.


Usavršavanje studenata, budućih učitelja u sklopu projekta Obrazovanje učitelja u Evropi  (EPTE – Europian Primary Teacher Education)

 

Glavni cilj projekta je razvijanje i primena  jednosemestralnog međunarodnog studijskog programa za studente na smeru OAS Učitelj. Pritom, na osnovu zajedničkog evropskog nasleđa teži se oblikovanju novog evropskog građanina, sposobnog za učešće i doprinos novoj Evropi, Evropi 21. veka u svetu.

Putem Erazmus+ programa omogućena je realizacija projekta EPTE za koji studenti sa smera OAS Učitelj Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Univerziteta u Kragujevcu mogu aplicirati.

Projekat se realizuje na Univerzitetu u Portu, Portugalija u trajanju od 1 semestra u letnjem semestru 2022. godine. Apliciranje će se odvijati putem konkursa za Erazmus+ mobilnost koji organizuje Univerzitet u jesenjem semestru 2021.godine.

Studijski program obuhvata 6 modula koji imaju po 5 ESPB bodova i pokrivaju sledeće oblasti:

 • Društvo, kultura i obrazovanje (Society, Culture and Education)
 • Višejezičnost i interkulturalnost (Plurilingual and Intercultural Education)
 • Životna sredina i održivi razvoj (Environment and Sustainable Development)
 • Matematika (Mathematics)
 • Umetnost (Arts)
 • Pedagogija i didaktika (Pedagogy and Didactics)

Stručnjaci sa svih univerziteta (Univerzitet u Portu, Portugalija; Univerzitet u Lincu, Gornja Austrija; Univerzitet u Ljubljani, Slovenija; Univerzitet u Holandiji, Univerzitet u Nitri, Slovačka)  koji učestvuju u projektu daće svoj doprinos zajedničkom nastavnom programu. U cilju realizacije EPTE projekta biće odabrano po troje odličnih studenata sa smera OAS Učitelj sa svih visokoškolskih ustanova koje učestvuju.

Programom je obezbeđena stipendija u okviru Erazmus+ programa. Više informacija o programu možete dobiti putem linka  http://www.epteteacher.eu/  ili slanjem upita na imejl  majastanojevic2@gmail.com.


Obaveštenje o gostujućim predavanjima u okviru Erasmus+ programa

 

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini će biti domaćin profesorima sa Univerziteta „Neofit Rilski“, Bugarska u okviru Erasmus+ programa, te se ovom prilikom obaveštavaju svi zainteresovani o terminima gostujućih predavanja kojima možete pristupiti putem datih linkova:

Prof. dr Janka Toceva (Yanka Totseva) održaće predavanje na temu „Communication management in school“ u sredu 7. aprila u 11 časova. Link za pristup predavanju:
https://us02web.zoom.us/j/85712272934?pwd=V2NyZ1JsQUpkdHJHTmw0QnZ0VVg5dz09

Prof. dr Gergana Djankova (Gergana Dyankova) održaće predavanje na temu „Verbal activity as a metapedagogical competence (or the teacher as a master of the world)“ u sredu 7. aprila u 14:30. Link za pristup predavanju:
https://us02web.zoom.us/j/82958309453?pwd=dUNFRnpnZGQ3MUZyR0paQUpNNkdlUT09

Prof. dr Sofia Dermendžieva (Sofia Dermendzhieva) održaće predavanje na temu „Social Problems of childhood – influence of the family and the educational environment“ u sredu 7. aprila u 16:30. Link za pristup predavanju:
https://us02web.zoom.us/j/86726316208?pwd=V2txT3E2cUc2bExFdVRZWm85TnF3Zz09


Erasmus+ konkursi za mobilnost studenata i zaposlenih, KA103 i KA107 programi mobilnosti

 

Univerzitet u Kragujevcu je objavio konkurse za mobilnosti u okviru Erazmus+ programa mobilnosti, i to:

1. Konkurs za stipendiranu mobilnost studenata u svrhu učenja, u okviru Erazmus+ KA103 programa mobilnosti (mobilnosti između programskih zemalja): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2978

Rok za prijavu je 05. april 2021. godine.

2. Konkurs za stipendiranu mobilnost studenata u svrhu prakse, u okviru Erazmus+ KA103 programa mobilnosti (mobilnosti između programskih zemalja): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2980

Rok za prijavu je 05. april 2021. godine.

3. Konkurs za stipendiranu međunarodnu kreditnu mobilnost u svrhu u učenja, u okviru Erazmus+ KA107 programa mobilnosti (mobilnosti između programskih i partnerskih zemalja): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2982

Rok za prijavu je 08. april 2021. godine.

4. Konkurs za nastavni kadar Univerziteta u Kragujevcu, za stipendiranu mobilnost u okviru Erazmus+ KA103 programa mobilnosti (mobilnosti između programskih zemalja): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2983

Rok za prijavu je 09. april 2021. godine.

5. Konkurs za nenastavni kadar Univerziteta u Kragujevcu, za stipendiranu mobilnost u okviru Erazmus+ KA103 programa mobilnosti (mobilnosti između programskih zemalja): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2984

Rok za prijavu je 09. april 2021. godine.

6. Konkurs za Fakultet tehničkih nauka u Čačku Univerziteta u Kragujevcu za stipendiranu mobilnost i okviru Erazmus+ KA107 programa mobilnosti (mobilnost između programskih i partnerskih zemalja – Kina): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2987

Rok za prijavu je 12. april 2021. godine.

7. Konkurs za zaposlene na Univerzitetu u Kragujevcu za stipendiranu mobilnost u okviru Erazmus+ KA107 programa mobilnosti (mobilnost između programskih i partnerskih zemalja): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2988

Rok za prijavu je 12. april 2021. godine.


Stipendije Ukrajine za akademsku 2021/22. godinu

 

Ministarstvo prosvete i nauke Ukrajine dodeljuje stipendije za osnovne, master i doktorske studije iz oblasti humanističkih, tehničkih i društvenih nauka na ukrajinskom jeziku.

Dodeljeno će biti 20 stipendija za osnovne i master studije i 2 stipendije za doktorske studije.

Rok za prijavu: 18. mart 2021.

Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zaduženo je za prikupljanje i prosleđivanje dokumentacije.

Prijavljivanje se vrši tako što se prijavna dokumentacija pošalje na adresu: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd, 6. sprat, krilo C, kancelarija 24 – sa naznakom Za stipendije Ukrajine za 2021/22. godinu.

Kontakt osoba u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja: jelena.pazun@mpn.gov.rs

Tekst poziva za stipendije možete pogledati na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Propozicije konkursa možete pogledati ovde.

Prijavni formular možete preuzeti ovde.


Stipendije Vlade Republike Poljske za akademsku 2021/22. godinu

 

U okviru Programa lične razmene studenata i istraživača u okviru bilateralne saradnje, Nacionalna agencija za akademsku razmenu Republike Poljske (NAWA) ponudila je:

 1. stipendije za naučni staž u ukupnom trajanju od 32 meseca – za kandidate koji poseduju diplomu visokog obrazovanja za staž u trajanju od 1 do 9 meseci;
 2. stipendije za jednosemestralne studije za 10 studenata (osnovne i master studije).

Nominovanje kandidata, prikupljanje i prosleđivanje dokumentacije vrši Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Prijavljivanje se vrši tako što se sva dokumentacija i 2 prijavna formulara pošalje na adresu: Ministarstvo prosvete , nauke i tehnološkog razvoja, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd , 6. sprat, krilo C, kancelarija 24 – sa naznakom: Za konkurs „Stipendije Vlade Republike Poljske / NAWA“

Kontakt osoba u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja: jelena.pazun@mpn.gov.rs

Rok za prijavu: 5. maj 2021.

Tekst poziva za stipendiju možete naći ovde.

Propozicije konkursa možete naći ovde.

Prijavni formular možete naći ovde.


Stipendija Republike Koreje za postdiplomske studije za akademsku 2021/22. godinu

 

Vlada Republike Koreje u okviru Global Korea Scholarship programa dodeljuje stipendije za postdiplomske (master i doktorske) i postdoktorske studije za 2021. godinu.

Za ovu stipendiju se mogu prijaviti državljani Republike Srbije koji imaju završen prethodni nivo studija (za master – završene osnovne studije, za doktorat – završene master studije).

Proces prijave je podeljen po fazama, od kojih je prva faza selekcije u ambasadi Republike Koreje u Srbiji, nakon čega prijave preuzima National Institute for International Education (NIIED), koji dalje vrši selekciju odabranih studenata.

Propozicije konkursa možete pogledati ovde.

Prijavne i medicinske formulare možete pronaći ovde.

Listu najčešće postavljanih pitanja možete pronaći ovde.

Listu dostupnih univerziteta možete pogledati ovde.

Prijavu za ovaj program treba podneti Ambasadi Republike Koreje na adresu: Ambasada Republike Koreje, Miloša Savčića 4, 11000 Beograd

Rok za prijavu: 12. mart 2021. godine

Kontakt osoba u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije: jelena.pazun@mpn.gov.rs

Više informacija o programu možete naći ovde.

Propozicije konkursa
Tekst konkursa
Prijavni i medicinski formulari
Pitanja i odgovori
Lista dostupnih univerziteta


Stipendije Fondacije Konrad Adenauer

 

Fondacija Konrad Adenauer raspisala je konkurs za dodelu stipendija za studente koji studiraju u Republici Srbiji za akademsku 2021/22. godinu

 Stipendije su namenjene društveno ili politički angažovanim i nadarenim studentima završnih godina studija (od 3. godine studija), postdiplomcima i doktorandima koji studiraju u Republici Srbiji.

Uslovi koje kandidati moraju zadovoljiti:

 • Minimalna ostvarena prosečna ocena na studijama 8,5;
 • Dobro znanje engleskog ili nemačkog jezika;
 • Do 30 godina starosti u trenutku prijave.

Stipendija u iznosu od 150 evra mesečno isplaćuje se u dinarskoj protivvredosti u trajanju od 12 meseci. Pored finansijske podrške, stipendistima je omogućena dodatna edukacija kroz različite aktivnosti u organizaciji Fondacije.

Rok za dostavljanje prijave je 30. april 2021 godine.

Tekst konkursa možete pogledati ovde.

Prijavni formular možete preuzeti ovde.

Za sve dodatne informacije se možete obratiti putem imejla na adresu katarina.pesic@kas.de.

Uslovi konkursa
Prijavni formular


Stipendije Ruske Federacije za akademsku 2021/22. godinu

 

Moskovski državni univerzitet za međunarodne odnose (MGIMO) pri Ministarstvu inostranih poslova Ruske Federacije dodeljuje 2 stipendije za osnovne akademske studije, 1 stipendija za master akademske studije i 1 stipendija za pripremni jednogodišnji tečaj ruskog jezika.

Rok za prijavu: 23. april 2021.

Prijavljivanje se vrši tako što se popunjeni prijavni formular do navedenog roka za prijavu pošalje na imejl adresu jelena.pazun@mpn.gov.rs. Nakon toga, Moskovski državni univerzitet direktno kontaktira prijavljene kandidate i šalje informativno pismo sa detaljnim uputstvima za učešće na konkursu.

Tekst poziva možete pogledati ovde.

Prijavni formular možete naći ovde.

Više informacija o konkursu možete naći ovde.

Kontakt mejl za dobijanje informacija: e.reshetnyak@inno.mgimo.ru.

Konkursa
Prijavni formular


Ako hoćeš da provedeš jedan semestar u inostranstvu, pogledaj našu video prezentaciju o Erazmus+ konkursu za mobilnost i prijavi se odmah! Stipendija te čeka!
Rok za prijavu je 15. novembar 2020. godine, a priče sa mobilnosti vaših kolega možete pogledati na sajtu Univerziteta, kao i na našoj fejsbuk stanici.

Promocija novog Erasmus+ programa


O MOGUĆNOSTI ZA MOBILNOST STUDENATA U SKLOPU ERAZMUS+ PROGRAMA

U sredu, 28. oktobra u 12 časova administrativni koordinatori Erazmus+ programa sa Univerziteta u Kragujevcu održaće kratko predavanje o mogućnostima razmene studenata u sklopu navedenog programa.

Ovim putem možete saznati gde je sve moguće realizovati mobilnost i šta je sve od dokumentacije potrebno pripremiti za prijavu, te se pozivaju svi studenti koji su zainteresovani za program razmene studenata u sklopu Erazmus+ programa da u navedeno vreme pristupe Zoom – linku:

https://us04web.zoom.us/j/77619531820?pwd=TGhTejBld0dIWGR3Z0hOVDF6NmNVUT09


BAYHOST stipendije

Diplomirani studenti mogu aplicirati za BAYHOST stipendije koje će biti realizovane na Univerzitetu u Bavarskoj za master studijske programe. Prvobitno se stipendija odobrava na godinu dana, a na zahtev studenta može biti produžena do najviše tri godine. Mesečni iznos stipendije je 853 evra.

Konkurs je otvoren do 1.12.2020. godine.

Detaljnije informacije možete naći na linku: BAYHOST website


Mobilnost u okviru CEEPUS programa

Ovom prilikom Vas obaveštavamo da je otvoren konkurs za prijavu kandidata za mobilnost u okviru CEEPUS programa mobilnosti, i to u okviru CEEPUS mreža. Rok za prijavu kandidata je 15. jun 2020. godine.

Konkurs je preuzet sa internet prezentacije Fondacije Tempus- Nacionalne CEEPUS kancelarije i objavljen je na sajtu Univerziteta i Centra za razvoj karijere.


Univerzitet u Kragujevcu definisao NOVE rokove za prijavu na konkurse za stipendiranu mobilnost!

 

Ovom prilikom vas obaveštavamo da je Univerzitet u Kragujevcu definisao NOVE rokove za prijavu na konkurse za stipendiranu mobilnost!

Konkurs za stipendiranu mobilnost studenata u svrhu učenja i Konkurs za mobilnost zaposlenih su objavljeni na sajtu Univerziteta u Kragujevcu: http://www.kg.ac.rs/erasmus.php

ROK ZA PRIJAVU NA OBA KONKURSA: 18. MAJ 2020. godine!

Takođe, u konkursima smo definisali da se prijave dostavljaju samo elektronskim putem i to na imejl adresu: erasmus.outgoing@kg.ac.rs.


OBAVEŠTENjE

KONKURS ZA ZAPOSLENE NA UNIVERZITETU U KRAGUJEVCU ZA STIPENDIRANU MOBILNOST U OKVIRU ERAZMUS+ PROGRAMA

ERAZMUS+ KLjUČNA AKTIVNOST 1: Projekti za individualnu mobilnost u svrhu učenja i sticanja novih veština finansirani iz sredstava EU (KA103 projekti u oblasti visokog obrazovanja u kojima učestvuju programske zemlje)

U skladu sa potpisanim Ugovorom o dodeli namenskih bespovratnih sredstava između Univerziteta u Kragujevcu i Fondacije Tempus, Univerzitet u Kragujevcu raspisuje Konkurs za stipendiranu odlaznu mobilnost zaposlenih u okviru Erazmus+ programa.

Na konkurs se mogu prijaviti zaposleni sa svih članica u sastavu Univerziteta u Kragujevcu.

LISTA POTREBNIH DOKUMENATA ZA PRIJAVU

ROK ZA DOSTAVLjANjE PRIJAVA: 05. april 2020. godine

Konkurs je objavljen na sajtu Univerziteta u Kragujevcu: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2543

Obaveštavamo Vas da Kancelarija za Erasmus+ program organizuje predavanje u vezi sa programima mobilnosti studenata, kao i  programima nastavničkih mobilnosti. Predavanje će biti održano u petak, 13.03.2020. godine u amfiteatru našeg fakulteta sa početkom u 10h. Ovim putem Vas pozivamo da prisustvujete predavanju i informišete se o novinama u okviru datog programa. 


KONKURS ZA STIPENDIRANU MOBILNOST STUDENATA U SVRHU UČENjA U OKVIRU ERAZMUS+ PROGRAMA

 

ERAZMUS+ KLjUČNA AKTIVNOST 1: Projekti za individualnu mobilnost u svrhu učenja i sticanja novih veština finansirani iz sredstava EU (KA103 projekti u oblasti visokog obrazovanja u kojima učestvuju programske zemlje)

U skladu sa potpisanim Ugovorom o dodeli namenskih bespovratnih sredstava između Univerziteta u Kragujevcu i Fondacije Tempus, Univerzitet u Kragujevcu raspisuje Konkurs za stipendiranu mobilnost studenata u svrhu učenja u okviru Erazmus+ programa.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti svih nivoa akademskih studija svih fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu i to za studentsku razmenu u svrhu učenja u minimalnom trajanju od 3, a maksimalnom trajanju od 5 meseci.

LISTA POTREBNIH DOKUMENATA ZA PRIJAVU – STUDENTI

ROK ZA DOSTAVLjANjE PRIJAVA: 23. mart 2020. godine

VIŠE INFORMACIJA NA LINKU https://www.kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2521


Konkursi – stipendije

ANSO stipendije za mlade talente
COIMBRA 2020
Stipendije Višegrad
Bayhost German courses
AUF_profesionalna mobilnost za studente
AUF stipendije za istraživanja PhD i PostDoc
Goethe radionica
Stipendije Republike Turske


Poziv na konferenciju BRIDGING THE GAP

Udruženje studenata engleskog jezika (Glotta) u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Osijeku i odsekom za Engleski jezik i književnost organizuje prvu interdisciplinarnu konferenciju “BRIDGING THE GAP: THE YOUTH, SPACE, LITERATURE, AND BEYOND”. Konferencija je namenjena svima koji su zainteresovani i poslužiće kao platforma za studente, asistente i mlade naučnike da predstave rezultate svojih istraživanja. Konferencija će se održati od 15. do 17. aprila 2020. godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Poziv za učešće na konferenciji je na linku:

https://drive.google.com/file/d/1eCOWaiBaJ7Cflc_WLrH1XN1VRZ00Zb3H/view?usp=sharing

Rok za prijavljivanje: do 1. marta 2020.godine.

Obrazac za prijavljivanje je na linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc1h1DnXtQe9UAQtbP_4sMb3_lWMYXf1irWgAzxmaEk3NMI3g/viewform?fbclid=IwAR3ohkDO4mFgeq4fQV119w1Jhrgx0jihihe7x2FziUagGTDVHUzMsYhjiys

FB stranica konferencije: https://www.facebook.com/events/746760765816126/

Hvala unapred

Doc. dr Marija Stanojevic Veselinovic
Koordinator za Erazmus + Program
Fakultet pedagoskih nauka u Jagodini
Univerzitet u Kragujevcu


Aktuelne stipendije i konkursi

Aktuelne stipendije i konkursi za koje, u narednom periodu, mogu konkurisati studenti i/ili diplomci našeg fakulteta su:

 1. Program stipendija Vlade Republike Turske – rok za prijavu: 20. februar 2020.
 2. Stipendije Centralno-evropskog univerziteta – rok za prijavu: 30. januar 2020.
 3. Stipendije Vlade Rumunije za akademsku 2020/21. godinu – rok za prijavu: 2. mart 2020.
 4. Stipendije Fulbrajt programa za master studije i istraživanje na nivou doktorskih studija – rok za prijavu: 31. mart 2020.
 5. Jednomesečni program prakse kompanije Adecco za studente – rok za prijavu: 27. februar 2020.

Pored toga zainteresovani studenti završnih godina osnovnih i master akademskih studija mogu aplicirati za Konkurs Fonda za mlade talente za stipendiranje najboljih studenata u Republici Srbiji koji je otvoren do 24. januara 2020. godine, kao i za Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za studente doktorskih studija koji je otvoren do 27. januara 2020. godine.