Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

Актуелности


Еразмус+ KA131: конкурси за студентске мобилности

 

Обавештавамо Вас да су расписана три Еразмус+ конкурса за мобилност студената и то за:

 1. Дугорочна мобилност у сврху учења на партнерским установама у ЕУ земљама и трећим земљама придруженим програму– Еразмус+ КА131 СМС (ЛИНК)
 2. Дугорочна мобилност у сврху праксе у компанијама/институцијама у  ЕУ земљама и трећим земљама придруженим програму – Еразмус+ КА131СМП  (ЛИНК)
 3. Краткорочна мобилност студената докторксих студија на партнерским установама у ЕУ земљама и трећим земљама придруженим програму – Еразмус+ КА131 СМС докторанди (ЛИНК)

Сва три конкурса су објављена на сајту Универзитета у Крагујевцу, у секцији Међународна сарадња – Конкурси за Еразмус+ мобилност – Конкурси за студенте, као и у секцији Вести.

Рок за подношење пријава за мобилност, за сва три конкурса, је 12. април 2024. до 12 сати. 

За сва додатна питања можете се обратити факултетском Еразмус+ координатору путем мејла majastanojevic2@gmail.com


Еразмус + KA131 и KA171 конкурси за запослене

 

12. марта 2024. године расписана су три Еразмус+ конкурса за запослене:

 1. Мобилносту сврху извођења наставе према ЕУ земљама и трећим земљама придруженим програму – Еразмус+ КА131 СТА (ЛИНК)
 2. Мобилносту сврху тренинга (ненаставни кадар) у институцијама у  ЕУ земљама и трећим земљама придруженим програму – Еразмус+ КА131 СТТ  (ЛИНК)
 3. Мобилносту сврху извођења наставе према трећим земљама које нису придружене програму/ Алжир – Еразмус+ КА171 СТА  (ЛИНК)

Више информација можете наћи на сајту Универзитета у Крагујевцу, у секцији Међународна сарадња – Конкурси за Еразмус+ мобилност – Конкурси за запослене, као и у секцији Вести или послати упит на мејл majastanojevic2@gmail.com.

У фази конкурисања наставни кадар може се пријавити на оба конкурса (КА131 и  КА171), али, уколико кандидат буде селектован/а за више позиција, у обавези је да се определи за једну мобилност.

Рок за подношење пријава за мобилност, за сва три конкурса, је 1.април 2024. до 15ч.


Конкурс за стипендирану мобилност запослених у оквиру Еразмус+ програма – КА107 пројекат за одлазну мобилност на Универзитету Грузији

 

Универзитет у Крагујевцу расписао је Конкурс за стипендирану мобилност запослених у оквиру Еразмус+ програма – КА107 пројекат – за одлазну мобилност на Универзитету Грузији.

На конкурс се могу пријавити запослени (наставни кадар) са Факултета педагошких наука у Јагодини, који су учествовали у реализацији мобилности студената и наставника са Илиа државног универзитета у Грузији.

Пријаву је могуће поднети до 27. марта, а више информација доступно је на https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=4177

Уколико будете имали додатних питања, можете се обратити колегама задуженим за Еразмус+ програм путем мејла majastanojevic2@gmail.com


Конкурс за стипендирану мобилност запослених у оквиру Еразмус+ програма – КА107 пројекат за одлазну мобилност на Бен Гурион Универзитету у Израелу

 

Универзитет у Крагујевцу расписао је Конкурс за стипендирану мобилност запослених у оквиру Еразмус+ програма – КА107 пројекат – за одлазну мобилност на Бен Гурион Универзитету у Израелу.

Конкурс је намењен наставном кадру у оквиру следећих области: Information and Communication Technologies (ICТs) and Engineering and engineering trades.

Пријаву је могуће поднети до 27. марта, а више информација доступно је на овом линку.

Уколико будете имали додатних питања, можете се обратити колегама задуженим за Еразмус+ програм путем мејла erasmusКА107@kg.ac.rs


Презентација стипендија и студија у Француској

 

Центар за развој каријере и саветовање студената у сарадњи Француским институтом и агенцијом Campus France и ове године организује Презентацију стипендија и студија у Француској, у среду, 22. марта 2022. године у Ректорату Универзитета у Крагујевцу са почетком у 12.00 часова.

На презентацији ће бити представљене могућности за студије у Француској, као и стипендије за мастер студије у Француској и докторате у коменторству, које се додељују за студије на енглеском и француском језику.

Сви заинтересовани студенти своје присуство на презентацији могу потврдити путем овог линка.


СТИПЕНДИЈЕ ВЛАДЕ ФРАНЦУСКЕ – КОНКУРС ДО 27. МАРТА

 

Стипендије Владе Француске 2023-2024.

Конкурс за стипендије (студије на француском или енглском) отворен је до 27. марта. 2023.

Студенти могу да конкуришу за следеће програме стипендија (све области су заступљене):

· мастер 2
· докторат у коменторству


Подношење кандидатура:

Француски институт у Србији, Змај Јовина 11, Београд

vesna.adamovic@institutfrancais.rs
011 302 36 39

Услови и критеријуми, налазе се на сајтовима:

www.institutfrancais.rs
www.serbie.campusfrance.orgКОНКУРС ЗА ЗАПОСЛЕНЕ НА УНИВЕРЗИТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ ЗА СТИПЕНДИРАНУ МОБИЛНОСТ У ОКВИРУ ЕРАЗМУС+ ПРОГРАМА

 

Универзитет у Крагујевцу расписао конкурс за Еразмус мобилност наставног и ненаставног кадра са универзитетима из ЕУ земаља и земаља придружених Еразмус програму у оквиру КА131 2021 пројекта мобилности.

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за стипендирану одлазну мобилност:

Сва додатна питања слати на мејл majastanojevic2@gmail.com

 РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА: 12. ДЕЦЕМБАР   2022. У 15 ЧАСОВА


Предавања о различитим аспектима наставе у оквиру пројекта „LiMa“

 

У оквиру пројекта „LiMa – Lehramt international in Marburg“  биће организована онлајн предавања на енглеском језику посвећена различитим аспектима наставе.

Предавања су организована у сарадњи Универзитета у Марбургу, Универзитета у Гисену и Универзитета у Дармштату.

Теме предавања су:

15.11.2022: Talking social justice (18:30-20:00)

25.11.2022: World Café – get connected and exchange experiences! (13:30-16:30)

29.11.2022: Gamification – a tool for formative learning assessment? (18:00-19:30)

06.12.2022: Crossing racialized borders – the impact on education (18:00-19:30)

13.12.2022: Winter Quiz Night! (18:00-19:30)

Учешће је бесплатно и отворено за све заинтересоване студенте и наставнике.

Више информација о предавањима можете добити на линку  https://www.uni-marburg.de/de/zfl/studium/internationales/veranstaltungen.


Иницијално образовање наставника језика: политике и праксе

 

Годишња конференција „Иницијално образовање наставника језика: политике и праксе” одржаће се у четвртак, 20. октобра 2022. године у онлајн формату.

Конференцију организује Фондација Темпус – национална јединица мреже Eurydice, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Конференција је намењена пре свега наставницима страних језика који су заинтересовани за праксе менторства и концепт иницијалног образовања наставника, студентима завршних година факултета за образовање наставника језика, професорима који образују наставнике језика на универзитетском нивоу, истраживачима у области образовних политика и образовања наставника, представницима доносилаца одлука и другима заинтересованима за ову тему.

На овом линку се налази вест о конференцији са пријавним формуларом.


Могућности за студентске мобилности кроз Еразмус+ програме

 

Будући да Универзитет у Крагујевцу тренутно има три отворена конкурса за студентске мобилности, Еразмус+ канцеларија ће одржати презентацију Могућности за студентске мобилности кроз Еразмус+ програме,  у оквиру Сајма стипендија Центра за развој каријере Универзитета у Крагујевцу. Презентација ће бити одржана онлајн, а моћи ће да јој се приступи путем линка:  https://bbb.unic.kg.ac.rs/b/czr-cte-xko-v3k.

Презентација ће бити одржана у четвртак, 20.10.2022. године, са почетком у 12,00 сати. На самој презентацији ће детаљно бити објашњени сви кораци који се тичу пријаве кандидата.


КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИРАНУ МЕЂУНАРОДНУ КРЕДИТНУ МОБИЛНОСТ СТУДЕНАТА У СВРХУ УЧЕЊА У ОКВИРУ ЕРАЗМУС+ ПРОГРАМА 2020

 

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за Еразмус+ стипендирану мобилност студената у сврху учења у партнерским земљама.

На конкурс се могу пријавити студенти академских студија Универзитета у Крагујевцу и то за студентску размену у сврху учења у минималном трајању од 3, односно максималном трајању од 5 месеци.

Детаље можете добити путем линка https://www.kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3847 или можете писати на majastanojevic2@gmail.com


Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху учења у оквиру Еразмус+ програма према државама чланицама ЕУ и трећим земљама придруженим програму

 

Универзитет у Крагујевцу je расписао конкурс  за Еразмус мобилност студената у сврху учења са универзитетима из ЕУ земаља и земаља придружених Еразмус програму (раније познатих под заједничким називом Програмске земље) у оквиру КА131 2021 пројекта мобилности (нови Еразмус програм 2021-2027).

На конкурс се могу пријавити студенти 2, 3. и 4. година основних студија као и студенти мастер и докторских студија са свих факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу.

Детаље можете добити путем линка https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3851 или можете писати на majastanojevic2@gmail.com


Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху праксе у оквиру Еразмус+ програма

 

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху праксе у оквиру Еразмус+ програма.

На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа академских студија свих факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу и то за студентску размену у сврху праксе у минималном трајању од 2, односно максималном трајању од 3 месеца.

Детаље можете добити путем линка https://www.kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3844

или можете писати на majastanojevic2@gmail.com


О ЕРАЗМУС+ ПРОЈЕКТУ „КОРАК НАПРЕД“ ШКОЛЕ 11. МАЈ

 

У уторак, 4. октобра са почетком у 18 часова у просторијама читаонице биће организована презентација за наше наставнике и студенте о искуствима и реализованим мобилностима наставника и ученика у склопу Еразмус+ пројекта „Корак напред“ школе са домом за ученике оштећеног слуха и говора, 11. мај из Јагодине. Том приликом ће бити речи и о Еразмус+ програму на Факултету педагошких наука и могућностима реализације мобилности професора и студената.


Међународна ноћ квиза за будуће учитеље

 

Будући да је међународна димензија у образовању будућих учитеља веома битна за професионални, као и лични развој студената, Факултет педагошких наука им својим учешћем у бројним међународним пројектима, међу њима и учешћем у LiMa – пројекту, отвара путеве и пружа могућности да проширују своја знања и размењују искуства у својој обасти.

У склопу LiMa (Lehramt International in Marburghttp://www.uni-marburg.de/en/zfl/lima) пројекта организован је међународни онлајн квиз који је одржан 17. маја 2022. године у 18 часова.

Студенти Факултета педагошких наука су имали прилику да се упознају и учествују у квизу знања са студентима универзитета у Румунији, Португалу, Пољској и Немачкој.  Опуштена и забавна атмосфера допринела је да се студнети брзо и лако повежу са осталим студентима и размене искуства и знања о својим земљама и њиховим образовним системима.


Одржан састанак Symposion мреже на Учитељском факултету у Острави

 

 

Састанак учитељских и педагошких факултета Европе у оквиру Symposion мреже одржан је 9. и 10. маја 2022. године на Учитељском факултету у Острави, Чешка. Састанку су присуствовали представници универзитета из Белгије, Француске, Холандије, Шпаније, Немачке, Чешке, Аустрије и Србије. Факултет педагошких наука у Јагодини, као једина чланица Симпосиум мреже са простора Западног Балкана, учествовао је овом скупу на коме су представљене нове иницијативе за сарадњу у склопу Еразмус плус програма, као и у оквиру међууниверзитетске међународне сарадње.

Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу тренутно учествује у ЕПТЕ (Europian Primary Teacher Education) програму у оквиру Symposion мреже и припрема КА2 пројекат са Универзитетом у Белгији.


Еразмус+ програм у оквиру КА107 програма мобилности

 

У понедељак, 21. марта 2022. године, са почетком у 14:00 часова, организоваће се онлајн презентација Еразмус+ програма мобилности у партнерским земљама, како би се студенти додатно информисали о тренутно отвореном конкурсу за мобилност студената у оквиру КА107 програма мобилности.

Кандидати заинтересовани за учешће на презентацији морају да се пријаве путем овог линка најкасније до 21. марта 2022. године до 10 сати.

Пријављени кандидати добиће путем мејла на дан презентације линк за приступ догађају.

Вест о презентацији је објављена и на сајту Универзитета у Крагујевцу, на следећем ЛИНКУ


Еразмус+ КА107 програм мобилности студената

Овом приликом Вас обавештавамо да је објављен конкурс за мобилност студената у сврху учења у оквиру Еразмус+ КА107 програма мобилности (мобилности између програмских и партнерских земаља).

Конкурс је објављен на сајту Универзитета: https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3601, као и на сајту Центра за развој каријере и саветовање студената: http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/article/konkursi/konkurs-za-stipendiranu-medjunarodnu-kreditnu-mobilnost-studenata-u-svrhu-ucenja-u-okviru-erazmus-programa-2020-1.html

Конкурс је отворен до 07. априла 2022. године.

За додатне информације обратите се путем мејла majastanojevic2@gmail.com


ОТВОРЕН ПОЗИВ ЗА СТИПЕНДИЈЕ СТУДЕНАТА МАСТЕР, ДОКТОРСКИХ И ПОСТДОКТОРСКИХ СТУДИЈА – GO STYRIA, ПРОГРАМА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ, УНИВЕРЗИТЕТА У ГРАЦУ 2022/2023!

 

Go Styria програм је отворен за студенте мастер и докторских студија, као и за постдокторанде заинтересоване за кратке истраживачке боравке (максимално 4 месеца) у контексту истраживања својих мастер, докторских или постдокторских теза.

Кандидати, који буду изабрани, добиће прилику да проведу одређено време на Универзитету у Грацу у циљу рада на својим тезама.

Ко може аплицирати?
Студенти мастер, докторских и постдокторских студија који су пре не више од годину дана одбранили докторску тезу.

Детаљније о програму на program website

Поступак аплицирања:

 • проверити критеријуме аплицирања
 • придружите се онлајн инфо сесији на online info-session, 17. марта или 7. априла 2022. године у 13 часова
 • студенти мастер и докторских студија:приступ апликацији проверити на сајту програма до 19. априла

КОНТАКТ:

Координатор програма за студенте мастер и докторских студија: Mag. Christa Grassauer, Tel. 0316/380-1254, incoming.exchange@uni-graz.at

Координатор програма за постдокторанде: Mediha Ohranovic BA MA, Tel 0316/380-2214, staffmobility@uni-graz.at

Рок за аплицирање: 25. аpril 2022. године, 13 часова


Позив за пријаву студената за учешће у Еразмус+ комбинованом интензивном програму (BIP)

 

Назив програма је „NEW CHALLENGES  IN CROSS-CULTURAL COMMUNICATION AND EDUCATION“ („Нови изазови у међукултуралној комуникацији и образовању“). Организатор овог програма је Универзитет у Печују, Факултет културолошких студија, образовања и регионалног развоја у Печују (Мађарска) док су партнерске институције: Универзитет у Крагујевцу – Факултет педагошких наука у Јагодини и Универзитет у Осјеку, Факултет за одгојне и образовне знаности (Хрватска).

Еразмус+ комбиновани интензивни програм – Blended Intensive Program (BIP) је нови програм Еразмус мобилности који подржава комбиновану (blended) мобилност студената. У оквиру ове мобилности, студенти ће похађати део овог програма виртуелно, путем дигиталних алата, a други део ће се реализовати физичким присуством на институцији организатора програма.

На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа студија Факултета педагошких наука у Јагодини и Педагошког факултета у Ужицу.
Више о пријави на линку https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3563.

Рок за пријаву кандидата је 20. фебруар 2022. године.


Билатералне стипендије Републике Словачке за академску 2022/23. годину

 

Стипендије за основне, мастер, докторске студије и Летњу школу словачког језика

 Министарство образовања, науке, истраживања и спорта и Влада Републике Словачке расписали су конкурс за доделу стипендија страним држављанима за академску 2022/23. годину.

Стипендије су засноване на важећим билатералним споразумима и доступне су за основне, мастер, докторске студије у трајању до 36 месеци, као и стипендије за Летњу школу словачког језика која се одржава у августу месецу 2022. године (4 стипендије).

Пријављивање се врши слањем целокупне документације (укључујући и пријавне формуларе) на адресу: Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Немањина 22-26, Сектор за високо образовање, крило Ц, 6. спрат, канцеларија бр. 24 са назнаком: За конкурс „Стипендије Владе Словачке Републике за академску 2022/2023. годину“

Рок за пријаву: 15. март 2022. године.

Контакт особа у Министарству просвете, науке и технолошког развоја: jelena.pazun@mpn.gov.rs

Више информација о овом програму стипендија можете наћи овде и овде.


Расписан конкурс Фонда за младе таленте за стипендирање студената у Републици Србији

 

Стипендије за студенте завршних година основних и мастер академских студија

Фонд за младе таленте Републике Србије је на 104. седници усвојио Одлуку о расписивању Конкурса за стипендирање до 1050 студената завршне године основних академских студија и до 500 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија за школску 2021/22. годину.

Услови које кандидати треба да испуњавају:

 1. да су држављани Републике Србије или да имају статус избеглице;
 2. да имају пребивалиште у Републици Србији, односно боравиште – за лица која имају статус избеглице;
 3. да су у школској 2021/22. години уписани у завршну годину основних академских

студија или мастер академских студија или интегрисаних академских студија факултета и универзитета чији је оснивач Република Србија;

 1. да им је просечна оцена најмање 8,50 у току претходних година студија (за студенте завршних година основних академских студија и интегрисаних академских студија), а за студенте мастер академских студија да им је просечна оцена најмање 8,50 са основних академских студија;
 2. да су положили све испите из претходних година студија;
 3. да нису навршили 25 година живота – за студенте основних академских студија, односно да нису навршили 27 година живота – за студенте мастер академских студија и студенте интегрисаних академских студија до датума расписивања Конкурса.

Конкурс је отворен до 11. фебруара 2022. године.

Више информација о овом конкурсу можете наћи овде.


Министарство просвете, науке и технолошког развоја: Стипендије за постдокторанте

 

Стипендије за постдокторско усавршавање у научноистраживачким организацијама у иностранству

У складу са Програмом усавршавања кадрова за  научноистраживачки рад за период 2021-2025. године, Министарство просвете, науке и технолошког развоја стипендира постдокторско усавршавање до 25 истраживача  доктора наука у научноистраживачким организацијама у иностранству.

Стипендије се додељују кандидатима који испуњавају све услове конкурса, а који су докторирали у следећим областима наука: природне науке, техничко – технолошке науке, биотехничке науке, медицинске науке, друштвене науке и хуманистичке науке.

Рок за подношење пријава је закључно са 25. фебруаром 2022. године.

Више информација о овом Конкурсу можете наћи овде.


Стипендије за докторанте

 

Министарство просвете, науке и технолошког развоја  додељује стипендије студентима докторских академских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија.

Студенти докторских студија биће укључени у рад акредитованих научноистраживачких организација чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе.

Министарство додељује укупно до 200 стипендија за следеће научне области, гране или дисциплине:

 • физика (до 5 стипендијa);
 • хемија (до 15 стипендија);
 • биологија (до 15 стипендија);
 • математика, компјутерске науке и механика (до 8 стипендија);
 • медицина (до 23 стипендије, од тога до 5 стипендија у области стоматологије);
 • геонауке и астрономија (до 6 стипендија);
 • друштвене науке (до 25 стипендија);
 • историја, археологија, етнологија и уметност (до 9 стипендија, од тога до 4 стипендије у области историје и до 2 стипендије у области уметности, с тим што кандидати са завршеним факултетом из области уметности могу искључиво конкурисати за стипендију у области уметности);
 • језик и књижевност (до 8 стипендија);
 • машинство и индустријски софтвер (до 10 стипендија);
 • електроника, телекомуникације и информационе технологије (до 15 стипендија);
 • саобраћај, урбанизам и грађевинарство (до 12 стипендија, свака област до 4 стипендије);
 • материјали и хемијске технологије (до 10 стипендија);
 • енергетика, рударство и енергетска ефикасност (до 7 стипендија);
 • биотехнологија и пољопривреда (до 25 стипендија);
 • уређење, заштита и коришћење вода, земљишта и ваздуха (до 7 стипендија).

Право учешћа по јавном позиву има дипломирани студент уписан на докторске академске студије на високошколској установи чији је оснивач Република Србија, који испуњава следеће услове:

 • рођен је 1995. године или касније;
 • држављанин је Републике Србије, са пребивалиштем на територији Републике Србије;
 • незапослено је лице;
 • на претходно завршеним нивоима студија има укупну просечну оцену најмање 8,50 из свих научних области;
 • не користи друге стипендије или кредите, односно да у случају добијања стипендије Министарства престане са њиховим коришћењем.

 

Конкурс је отворен до 26. 1. 2022. године.

Министарство ће донети коначну одлуку о додели стипендије најкасније до краја априла 2022. године.
Више информација можете погледати овде.


Нови конкурси за студентске стипендије у оквиру Еразмус+ програма

 

На сајту Универзитета објављена су два нова конкурса за мобилност студената:

 1. Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху праксе у оквиру Еразмус+ програма, рок за пријаву 07. Фебруар.

Више информација на линку https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3545.

 1. Позив за пријаву студената за учешће у Еразмус+ комбинованом интензивном програму – Blended Intensive Program (BIP), рок за пријаву 31. Јануар.

Више информација на линку https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3546.

Сва додатна питања можете слати на мејл majastanojevic2@gmail.com


„Изокренута учионица” – хибридна настава

 

У оквиру пројекта „LiMa – Lehramt international in Marburg“ професори са Факултета педагошких наука у Јагодини, проф. др Оливера Цекић-Јовановић, доц. др Јелена Младеновић, доц. др Ненад Стевановић и доц. др Марија Веселиновић у уторак, 7. децембра 2021. године у 18:15 одржаће онлајн предавање на енглеском језику, „Изокренута учионица“ (Flipped classroom), предавање посвећено иновативној методи у оквиру хибридне наставе. Предавање можете пратити путем линка https://webconf.hrz.uni-marburg.de/c/zin-3ez-2l4-3ww.

  Учешће је отворено за све заинтересоване студенте и наставнике.

Више информација о пројекту можете добити на следећем линку.


ЕРАЗМУС+ КЉУЧНА АКТИВНОСТ 1: Пројекти за индивидуалну мобилност у сврху учења и стицања нових вештина финансирани из средстава ЕУ (КА103 пројекти у области високог образовања у којима учествују програмске земље)

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху праксе у оквиру Еразмус+ програма.


На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа академских студија свих факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу и то за студентску размену у сврху праксе у минималном трајању од 2, односно максималном трајању од 3 месеца.

 

ЛИСТА ПОТРЕБНИХ ДОКУМЕНАТА ЗА ПРИЈАВУ – СТУДЕНТИ, ПРАКСА

РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА: 24. НОВЕМБАР 2021. ГОДИНЕ

Више информација на https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3461


Конкурс за мобилност запослених на Универзитету у Крагујевцу у оквиру Еразмус+ КА107 програма мобилности

Oбјављен је нови  Конкурс за мобилност запослених на Универзитету у Крагујевцу у оквиру Еразмус+ КА107 програма мобилности, за реализацију размене запослених са универзитетима из партнерских земаља.

Рок за пријаву на конкурс је 21. новембар 2021. године.
Пријавна документација се доставља електронским путем на адресу: erasmuska107@kg.ac.rs


Еразмус+ конкурс за усавршавање студената, будућих учитеља у склопу пројекта Образовање учитеља у Европи  (EPTE – Europian Primary Teacher Education) на Универзитету у Порту

Путем Еразмус+ програма омогућена је реализација пројекта ЕПТЕ за који студенти са смера ОАС Учитељ Факултета педагошких наука Универзитета у Крагујевцу могу аплицирати.

Пројекат се реализује на Универзитету у Порту, Португалија у трајању од 1 семестра у летњем семестру 2022. године. Аплицирање ће се одвијати путем конкурса за Еразмус+ мобилност Универзитета (Више информација на https://www.kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3350)  који је тренутно у току и пријава ће трајати до 1. новембра.

Главни циљ пројекта је развијање и примена  једносеместралног међународног студијског програма за студенте на смеру ОАС Учитељ. Притом, на основу заједничког европског наслеђа тежи се обликовању новог европског грађанина, способног за учешће и допринос новој Европи, Европи 21. века у свету.

Студијски програм обухвата 6 модула који имају по 5 ЕСПБ бодова и покривају следеће области:

 • Друштво, култура и образовање (Society, Culture and Education)
 • Вишејезичност и интеркултуралност (Plurilingual and Intercultural Education)
 • Животна средина и одрживи развој (Environment and Sustainable Development)
 • Математика (Mathematics)
 • Уметност (Arts)
 • Педагогија и дидактика (Pedagogy and Didactics)

Стручњаци са свих универзитета (Универзитет у Порту, Португалија; Универзитет у Линцу, Горња Аустрија; Универзитет у Љубљани, Словенија; Универзитет у Холандији, Универзитет у Нитри, Словачка)  који учествују у пројекту даће свој допринос заједничком наставном програму. У циљу реализације ЕПТЕ пројекта биће одабрано по троје одличних студената са смера ОАС Учитељ са свих високошколских установа које учествују.

Програмом је обезбеђена стипендија у оквиру Еразмус+ програма. Више информација о програму можете добити путем линка  http://www.epteteacher.eu/  или слањем упита на имејл  majastanojevic2@gmail.com


Међународне и међукултурне компетенције у образовању наставника

У оквиру пројекта „LiMa – Lehramt international in Marburg“ у периоду од 26. октобра 2021. године до 25. јануара 2022. године биће организована онлајн предавања посвећена различитим аспектима међународних и међукултурних компетенција у образовању наставника.

Предавања ће oдржати реномирани стручњаци из области образовања наставника из Сједињених Америчких Држава, Португала, Аустрије, Пољске, Србије и Немачке.

Учешће је бесплатно и отворено за све заинтересоване студенте и наставнике.

Најљубазније Вас молимо да ову вест проширите међу својим студентима и колегама.

Више информација о предавањима можете добити на следећем линку.


Онлајн презентацију Еразмус+ програма мобилности у среду, 13. октобра 2021. године са почетком у 14 часова

На презентацији ће бити речи о општим информацијама о Еразмус+ програму мобилности, начину пријаве и припреми документације. Административни Еразмус+ координатори одговориће на најчешћа питања и недоумице са којима се студенти сусрећу у припреми документације, приближиће студентима сам ток пријаве и евалуације кандидата, као и разлике у конкурсима за мобилност у партнерским и програмским земљама.

Кандидати заинтересовани за учешће на презентацији морају да се пријаве путем овог линка најкасније до 12. октобра 2021. године до 12 сати.

Пријављени кандидати добиће путем мејла на дан презентације линк за приступ догађају.


КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИРАНУ МОБИЛНОСТ СТУДЕНАТА У СВРХУ УЧЕЊА У ОКВИРУ ЕРАЗМУС+ ПРОГРАМА (КА103)

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује 4. Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху учења у оквиру Еразмус+ програма.

На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа академских студија свих факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу и то за студентску размену у сврху учења у минималном трајању од 3, односно максималном трајању од 5 месеци.

ЛИСТА ПОТРЕБНИХ ДОКУМЕНАТА ЗА ПРИЈАВУ – СТУДЕНТИ

РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА: 01. НОВЕМБАР 2021. године

Више информација на https://www.kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3350


КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИРАНУ МЕЂУНАРОДНУ КРЕДИТНУ МОБИЛНОСТ СТУДЕНАТА У СВРХУ УЧЕЊА У ОКВИРУ ЕРАЗМУС+ ПРОГРАМА 2020 (КА 107)

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за Еразмус+ стипендирану мобилност студената у сврху учења у партнерским земљама.

На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа академских студија Универзитета у Крагујевцу и то за студентску размену у сврху учења у минималном трајању од 3, односно максималном трајању од 5 месеци.

Више информација на https://www.kg.ac.rs/vest.php?vest_je=3376


Пројекат Образовање учитеља у Европи  (EPTE – Europian Primary Teacher Education)

 

Акроним пројекта је EPTE (Europian Primary Teacher Education) који је развијен у склопу програма „Lifelong Learning Programme“,  потпрограма „ERASMUS Curriculum Development Projects”.
http://www.epteteacher.eu/

У марту 2021. године Факултет педагошких наука у Јагодини Универзитета у Крагујевцу постао је члан „EPTE“ пројекта за израду курикулума одобреног од стране Извршне агенције за образовање, аудиовизуелне медије и културу (EACEA – Education, Audiovisual and Culture Executive Agency).

На пројекту сарађује 6 европских високошколских установа: Педагошки факултет Универзитета у Линцу, Аустрија (Pädagogische Hochschule Oberösterreich, Linz, Austria); ХАН Универзитет примењених наука у Холандији (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Nijmegen, Netherlands); Универзитет Константина Филозофа, Нитра, Словачка (University of Constantine the Philosopher, Nitra, Slovakia); Универзитет у Порту (Escola Superior de Educação, Porto, Portugal); Факултет педагошких наука Универзитета у Љубљани, Словенија (Faculty of Education University of Ljubljana,Slovenia) и Факултет педагошких наука у Јагодини Универзитета у Крагујевцу (Faculty of Education in Jagodina University of Kragujevac, Serbia).

Главни циљ пројекта је развијање и примена  једносеместралног међународног студијског програма за студенте на смеру ОАС Учитељ. Активним учешћем Факултета педагошких наука у Јагодини Универзитета у Крагујевцу у пројекту омогућујемо нашим студентима учешће у међународним студијским програмима у области образовања, што је реткост у високом образовању у Европи.

Квалитет образовања зависи од квалитета наставника. Квалитет наставника зависи од образовања на Факултетима за образовање учитеља. На образовање учитеља снажно утичу национални политички захтеви, а понекад и традиција. То је разумљиво јер учитељи имају велику и важну одговорност за подучавање и образовање будућих грађана Европе, а тиме доприносе и идентитету своје земље. Тим поводом удружене су снаге упркос националним захтевима и процедурама да би се створио „Европски учитељ“, користећи притом заједничко европско наслеђе за обликовање новог европског грађанина, способног за учешће и допринос новој Европи, Европи 21. века у свету. Европски курикулум за образовање учитеља има договорени европски основни курикулум за основну наставу, посебан европски профил и изборни део за појединачног студента. Студијски програм обухвата 6 модула који имају по 5 ЕСПБ бодова и покривају следеће области:

 • Друштво, култура и образовање (Society, Culture and Education)
 • Вишејезичност и интеркултуралност (Plurilingual and Intercultural Education)
 • Животна средина и одрживи развој (Environment and Sustainable Development)
 • Математика (Mathematics)
 • Уметност (Arts)
 • Педагогија и дидактика (Pedagogy and Didactics)

Стручњаци са свих универзитета који учествују у пројекту даће свој допринос заједничком наставном програму. У циљу реализације ЕПТЕ пројекта биће одабрано по троје одличних студената са смера ОАС Учитељ са свих високошколских установа које учествују. Програм ће се у наредном периоду реализовати на Универзитету у Порту, у летњем семестру 2022. године.

Више информација о програму можете добити путем линка  http://www.epteteacher.eu/  или слањем упита на имејл  majastanojevic2@gmail.com.


Усавршавање студената, будућих учитеља у склопу пројекта Образовање учитеља у Европи  (EPTE – Europian Primary Teacher Education)

 

Главни циљ пројекта је развијање и примена  једносеместралног међународног студијског програма за студенте на смеру ОАС Учитељ. Притом, на основу заједничког европског наслеђа тежи се обликовању новог европског грађанина, способног за учешће и допринос новој Европи, Европи 21. века у свету.

Путем Еразмус+ програма омогућена је реализација пројекта ЕПТЕ за који студенти са смера ОАС Учитељ Факултета педагошких наука у Јагодини Универзитета у Крагујевцу могу аплицирати.

Пројекат се реализује на Универзитету у Порту, Португалија у трајању од 1 семестра у летњем семестру 2022. године. Аплицирање ће се одвијати путем конкурса за Еразмус+ мобилност који организује Универзитет у јесењем семестру 2021.године.

Студијски програм обухвата 6 модула који имају по 5 ЕСПБ бодова и покривају следеће области:

 • Друштво, култура и образовање (Society, Culture and Education)
 • Вишејезичност и интеркултуралност (Plurilingual and Intercultural Education)
 • Животна средина и одрживи развој (Environment and Sustainable Development)
 • Математика (Mathematics)
 • Уметност (Arts)
 • Педагогија и дидактика (Pedagogy and Didactics)

Стручњаци са свих универзитета (Универзитет у Порту, Португалија; Универзитет у Линцу, Горња Аустрија; Универзитет у Љубљани, Словенија; Универзитет у Холандији, Универзитет у Нитри, Словачка)  који учествују у пројекту даће свој допринос заједничком наставном програму. У циљу реализације ЕПТЕ пројекта биће одабрано по троје одличних студената са смера ОАС Учитељ са свих високошколских установа које учествују.

Програмом је обезбеђена стипендија у оквиру Еразмус+ програма. Више информација о програму можете добити путем линка  http://www.epteteacher.eu/  или слањем упита на имејл  majastanojevic2@gmail.com.


Обавештење о гостујућим предавањима у оквиру Erasmus+ програма

 

Факултет педагошких наука у Јагодини ће бити домаћин професорима са Универзитета „Неофит Рилски“, Бугарска у оквиру Еrasmus+ програма, те се овом приликом обавештавају сви заинтересовани о терминима гостујућих предавања којима можете приступити путем датих линкова:

Проф. др Јанка Тоцева (Yanka Totseva) одржаће предавање на тему „Communication management in school“ у среду 7. априла у 11 часова. Линк за приступ предавању:
https://us02web.zoom.us/j/85712272934?pwd=V2NyZ1JsQUpkdHJHTmw0QnZ0VVg5dz09

Проф. др Гергана Дјанкова (Gergana Dyankova) одржаће предавање на тему „Verbal activity as a metapedagogical competence (or the teacher as a master of the world)“ у среду 7. априла у 14:30. Линк за приступ предавању:
https://us02web.zoom.us/j/82958309453?pwd=dUNFRnpnZGQ3MUZyR0paQUpNNkdlUT09

Проф. др Софиа Дерменџиева (Sofia Dermendzhieva) одржаће предавање на тему „Social Problems of childhood – influence of the family and the educational environment“ у среду 7. априла у 16:30. Линк за приступ предавању:
https://us02web.zoom.us/j/86726316208?pwd=V2txT3E2cUc2bExFdVRZWm85TnF3Zz09


Erasmus+ конкурси за мобилност студената и запослених, KA103 и KA107 програми мобилности

 

Универзитет у Крагујевцу je објавио конкурсе за мобилности у оквиру Еразмус+ програма мобилности, и то:

1. Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху учења, у оквиру Еразмус+ КА103 програма мобилности (мобилности између програмских земаља): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2978

Рок за пријаву је 05. април 2021. године.

2. Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху праксе, у оквиру Еразмус+ КА103 програма мобилности (мобилности између програмских земаља): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2980

Рок за пријаву је 05. април 2021. године.

3. Конкурс за стипендирану међународну кредитну мобилност у сврху у учења, у оквиру Еразмус+ КА107 програма мобилности (мобилности између програмских и партнерских земаља): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2982

Рок за пријаву је 08. април 2021. године.

4. Конкурс за наставни кадар Универзитета у Крагујевцу, за стипендирану мобилност у оквиру Еразмус+ КА103 програма мобилности (мобилности између програмских земаља): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2983

Рок за пријаву је 09. април 2021. године.

5. Конкурс за ненаставни кадар Универзитета у Крагујевцу, за стипендирану мобилност у оквиру Еразмус+ КА103 програма мобилности (мобилности између програмских земаља): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2984

Рок за пријаву је 09. април 2021. године.

6. Конкурс за Факултет техничких наука у Чачку Универзитета у Крагујевцу за стипендирану мобилност и оквиру Еразмус+ КА107 програма мобилности (мобилност између програмских и партнерских земаља – Кина): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2987

Рок за пријаву је 12. април 2021. године.

7. Конкурс за запослене на Универзитету у Крагујевцу за стипендирану мобилност у оквиру Еразмус+ КА107 програма мобилности (мобилност између програмских и партнерских земаља): https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2988

Рок за пријаву је 12. април 2021. године.


Стипендије Украјине за академску 2021/22. годину

 

Министарство просвете и науке Украјине додељује стипендије за основне, мастер и докторске студије из области хуманистичких, техничких и друштвених наука на украјинском језику.

Додељено ће бити 20 стипендија за основне и мастер студије и 2 стипендије за докторске студије.

Рок за пријаву: 18. март 2021.

Министарства просвете, науке и технолошког развоја задужено је за прикупљање и прослеђивање документације.

Пријављивање се врши тако што се пријавна документација пошаље на адресу: Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Немањина 22-26, 11000 Београд, 6. спрат, крило Ц, канцеларија 24 – са назнаком За стипендије Украјине за 2021/22. годину.

Контакт особа у Министарству просвете науке и технолошког развоја: jelena.pazun@mpn.gov.rs

Текст позива за стипендије можете погледати на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Пропозиције конкурса можете погледати овде.

Пријавни формулар можете преузети овде.


Стипендије Владе Републике Пољске за академску 2021/22. годину

 

У оквиру Програма личне размене студената и истраживача у оквиру билатералне сарадње, Национална агенција за академску размену Републике Пољске (NAWA) понудила је:

 1. стипендије за научни стаж у укупном трајању од 32 месеца – за кандидате који поседују диплому високог образовања за стаж у трајању од 1 до 9 месеци;
 2. стипендије за једносеместралне студије за 10 студената (основне и мастер студије).

Номиновање кандидата, прикупљање и прослеђивање документације врши Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Пријављивање се врши тако што се сва документација и 2 пријавна формулара пошаље на адресу: Министарство просвете , науке и технолошког развоја, Немањина 22-26, 11000 Београд , 6. спрат, крило Ц, канцеларија 24 – са назнаком: За конкурс „Стипендије Владе Републике Пољске / NAWA“

Контакт особа у Министарству просвете науке и технолошког развоја: jelena.pazun@mpn.gov.rs

Рок за пријаву: 5. мај 2021.

Текст позива за стипендију можете наћи овде.

Пропозиције конкурса можете наћи овде.

Пријавни формулар можете наћи овде.


Стипендија Републике Кореје за постдипломске студије за академску 2021/22. годину

 

Влада Републике Кореје у оквиру Global Korea Scholarship програма додељује стипендије за постдипломске (мастер и докторске) и постдокторске студије за 2021. годину.

За ову стипендију се могу пријавити држављани Републике Србије који имају завршен претходни ниво студија (за мастер – завршене основне студије, за докторат – завршене мастер студије).

Процес пријаве је подељен по фазама, од којих је прва фаза селекције у амбасади Републике Кореје у Србији, након чега пријаве преузима National Institute for International Education (NIIED), који даље врши селекцију одабраних студената.

Пропозиције конкурса можете погледати овде.

Пријавнe и медицинске формуларe можете пронаћи овде.

Листу најчешће постављаних питања можете пронаћи овде.

Листу доступних универзитета можете погледати овде.

Пријаву за овај програм треба поднети Амбасади Републике Кореје на адресу: Амбасада Републике Кореје, Милоша Савчића 4, 11000 Београд

Рок за пријаву: 12. март 2021. године

Контакт особа у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије: jelena.pazun@mpn.gov.rs

Више информација о програму можете наћи овде.

Пропозиције конкурса
Текст конкурса
Пријавни и медицински формулари
Питања и одговори
Листа доступних универзитета


Стипендије Фондације Конрад Аденауер

 

Фондација Конрад Аденауер расписала је конкурс за доделу стипендија за студенте који студирају у Републици Србији за академску 2021/22. годину

 Стипендије су намењене друштвено или политички ангажованим и надареним студентима завршних година студија (од 3. године студија), постдипломцима и докторандима који студирају у Републици Србији.

Услови које кандидати морају задовољити:

 • Минимална остварена просечна оцена на студијама 8,5;
 • Добро знање енглеског или немачког језика;
 • До 30 година старости у тренутку пријаве.

Стипендија у износу од 150 евра месечно исплаћује се у динарској противвредости у трајању од 12 месеци. Поред финансијске подршке, стипендистима је омогућена додатна едукација кроз различите активности у организацији Фондације.

Рок за достављање пријаве је 30. април 2021 године.

Текст конкурса можете погледати овде.

Пријавни формулар можете преузети овде.

За све додатне информације се можете обратити путем имејла на адресу katarina.pesic@kas.de.

Услови конкурса
Пријавни формулар


Стипендије Руске Федерације за академску 2021/22. годину

 

Московски државни универзитет за међународне односе (МГИМО) при Министарству иностраних послова Руске Федерације додељује 2 стипендије за основне академске студије, 1 стипендија за мастер академске студије и 1 стипендија за припремни једногодишњи течај руског језика.

Рок за пријаву: 23. април 2021.

Пријављивање се врши тако што се попуњени пријавни формулар до наведеног рока за пријаву пошаље на имејл адресу jelena.pazun@mpn.gov.rs. Након тога, Московски државни универзитет директно контактира пријављене кандидате и шаље информативно писмо са детаљним упутствима за учешће на конкурсу.

Текст позива можете погледати овде.

Пријавни формулар можете наћи овде.

Више информација о конкурсу можете наћи овде.

Контакт мејл за добијање информација: e.reshetnyak@inno.mgimo.ru.

Конкурса
Пријавни формулар


Ако хоћеш да проведеш један семестар у иностранству, погледај нашу видео презентацију о Еразмус+ конкурсу за мобилност и пријави се одмах! Стипендија те чека!
Рок за пријаву је 15. новембар 2020. године, а приче са мобилности ваших колега можете погледати на сајту Универзитета, као и на нашој фејсбук станици.

Промоција новог Erasmus+ програма


О МОГУЋНОСТИ ЗА МОБИЛНОСТ СТУДЕНАТА У СКЛОПУ ЕРАЗМУС+ ПРОГРАМА

У среду, 28. октобра у 12 часова административни координатори Еразмус+ програма са Универзитета у Крагујевцу одржаће кратко предавање о могућностима размене студената у склопу наведеног програма.

Овим путем можете сазнати где је све могуће реализовати мобилност и шта је све од документације потребно припремити за пријаву, те се позивају сви студенти који су заинтересовани за програм размене студената у склопу Еразмус+ програма да у наведено време приступе Zoom – линку:

https://us04web.zoom.us/j/77619531820?pwd=TGhTejBld0dIWGR3Z0hOVDF6NmNVUT09


BAYHOST стипендије

Дипломирани студенти могу аплицирати за BAYHOST стипендије које ће бити реализоване на Универзитету у Баварској за мастер студијске програме. Првобитно се стипендија одобрава на годину дана, a на захтев студента може бити продужена до највише три године. Месечни износ стипендије је 853 евра.

Конкурс је отворен до 1.12.2020. године.

Детаљније информације можете наћи на линку: BAYHOST website


Mобилност у оквиру CEEPUS програма

Овом приликом Вас обавештавамо да је отворен конкурс за пријаву кандидата за мобилност у оквиру CEEPUS програма мобилности, и то у оквиру CEEPUS мрежа. Рок за пријаву кандидата је 15. јун 2020. године.

Конкурс је преузет са интернет презентације Фондације Темпус- Националне CEEPUS канцеларије и објављен је на сајту Универзитета и Центра за развој каријере.


Универзитет у Крагујевцу дефинисао НОВЕ рокове за пријаву на конкурсе за стипендирану мобилност!

 

Овом приликом вас обавештавамо да је Универзитет у Крагујевцу дефинисао НОВЕ рокове за пријаву на конкурсе за стипендирану мобилност!

Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху учења и Конкурс за мобилност запослених су објављени на сајту Универзитета у Крагујевцу: http://www.kg.ac.rs/erasmus.php

РОК ЗА ПРИЈАВУ НА ОБА КОНКУРСА: 18. МАЈ 2020. године!

Такође, у конкурсима смо дефинисали да се пријаве достављају само електронским путем и то на имејл адресу: erasmus.outgoing@kg.ac.rs.


ОБАВЕШТЕЊЕ

KОНКУРС ЗА ЗАПОСЛЕНЕ НА УНИВЕРЗИТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ ЗА СТИПЕНДИРАНУ МОБИЛНОСТ У ОКВИРУ ЕРАЗМУС+ ПРОГРАМА

ЕРАЗМУС+ КЉУЧНА АКТИВНОСТ 1: Пројекти за индивидуалну мобилност у сврху учења и стицања нових вештина финансирани из средстава ЕУ (КА103 пројекти у области високог образовања у којима учествују програмске земље)

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за стипендирану одлазну мобилност запослених у оквиру Еразмус+ програма.

На конкурс се могу пријавити запослени са свих чланица у саставу Универзитета у Крагујевцу.

ЛИСТА ПОТРЕБНИХ ДОКУМЕНАТА ЗА ПРИЈАВУ

РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА: 05. април 2020. године

Конкурс је објављен на сајту Универзитета у Крагујевцу: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2543

Обавештавамо Вас да Канцеларија за Ерасмус+ програм организује предавање у вези са програмима мобилности студената, као и  програмима наставничких мобилности. Предавање ће бити одржано у петак, 13.03.2020. године у амфитеатру нашег факултета са почетком у 10h. Овим путем Вас позивамо да присуствујете предавању и информишете се о новинама у оквиру датог програма. 


КОНКУРС ЗА СТИПЕНДИРАНУ МОБИЛНОСТ СТУДЕНАТА У СВРХУ УЧЕЊА У ОКВИРУ ЕРАЗМУС+ ПРОГРАМА

 

ЕРАЗМУС+ КЉУЧНА АКТИВНОСТ 1: Пројекти за индивидуалну мобилност у сврху учења и стицања нових вештина финансирани из средстава ЕУ (КА103 пројекти у области високог образовања у којима учествују програмске земље)

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху учења у оквиру Еразмус+ програма.

На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа академских студија свих факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу и то за студентску размену у сврху учења у минималном трајању од 3, а максималном трајању од 5 месеци.

ЛИСТА ПОТРЕБНИХ ДОКУМЕНАТА ЗА ПРИЈАВУ – СТУДЕНТИ

РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА: 23. март 2020. године

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА НА ЛИНКУ https://www.kg.ac.rs/vest.php?vest_je=2521


Конкурси – стипендије

ANSO стипендије за младе таленте
COIMBRA 2020
Стипендије Вишеград
Bayhost German courses
AUF_професионална мобилност за студенте
AUF стипендије за истраживања PhD i PostDoc
Goethe радионица
Стипендије Републике Турске


Позив на конференцију BRIDGING THE GAP

Удружење студената енглеског језика (Glotta) у сарадњи са Филозофским факултетом у Осијеку и одсеком за Енглески језик и књижевност организује прву интердисциплинарну конференцију “BRIDGING THE GAP: THE YOUTH, SPACE, LITERATURE, AND BEYOND”. Конференција је намењена свимa који су заинтересовани и послужиће као платформа за студенте, асистенте и младе научнике да представе резултате својих истраживања. Конференција ће се одржати од 15. до 17. априла 2020. године на Филозофском факултету у Осијеку.

Позив за учешће на конференцији је на линку:

https://drive.google.com/file/d/1eCOWaiBaJ7Cflc_WLrH1XN1VRZ00Zb3H/view?usp=sharing

Рок за пријављивање: до 1. марта 2020.године.

Образац за пријављивање је на линку:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc1h1DnXtQe9UAQtbP_4sMb3_lWMYXf1irWgAzxmaEk3NMI3g/viewform?fbclid=IwAR3ohkDO4mFgeq4fQV119w1Jhrgx0jihihe7x2FziUagGTDVHUzMsYhjiys

FB страница конференције: https://www.facebook.com/events/746760765816126/

Hvala unapred

Doc. dr Marija Stanojevic Veselinovic
Koordinator za Erazmus + Program
Fakultet pedagoskih nauka u Jagodini
Univerzitet u Kragujevcu


Актуелне стипендије и конкурси

Актуелне стипендије и конкурси за које, у наредном периоду, могу конкурисати студенти и/или дипломци нашег факултета су:

 1. Програм стипендија Владе Републике Турске – рок за пријаву: 20. фебруар 2020.
 2. Стипендије Централно-европског универзитета – рок за пријаву: 30. јануар 2020.
 3. Стипендије Владе Румуније за академску 2020/21. годину – рок за пријаву: 2. март 2020.
 4. Стипендије Фулбрајт програма за мастер студије и истраживање на нивоу докторских студија – рок за пријаву: 31. март 2020.
 5. Једномесечни програм праксе компаније Adecco за студенте – рок за пријаву: 27. фебруар 2020.

Поред тога заинтересовани студенти завршних година основних и мастер академских студија могу аплицирати за Конкурс Фонда за младе таленте за стипендирање најбољих студената у Републици Србији који је отворен до 24. јануара 2020. године, као и за Конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја за студенте докторских студија који је отворен до 27. јануара 2020. године.