Fakultet pedagoških nauka

FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU, JAGODINA Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina, Tel/Faks: +381 (0)35 8223-805, Tel: +381 (0)35 8222-262


Izveštaj o realizaciji obrazovnih radionica
„Njutn I, II, III kao supermoć“
u okviru projekta „Superheroji i moćna nauka“
25.12.2019. i 26.12.2019. godine

U okviru projekta za promociju i popularizaciju nauke „Superheroji i moćna nauka“, 25. i 26. decembra, realizovane su obrazovne radionice Centra za promociju nauke Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.

Učenici Osnovne škole „Milan Mijalković“ i predškolci vrtića „Pionir“, kroz interaktivne radionice, multimedijalne sadržaje, oglede i STEAM aktivnosti, učili su zanimljive sadržaje o kretanju. U tome su im pomogli studenti Fakulteta pedagoških nauka sa studijskog programa Učitelj i Vaspitač u predškolskim ustanovama.

U okviru radionica koje su realizovane grupnim oblikom rada po ciklusima deca su bila u prilici da učestvuju u realizaciji svih ogleda. Ispitivali su od čega zavisi brzina kretanja tela, uočavali na koji način se lopta, kocka, valjak itd. kreću niz strmu ravan. Putem interesantnih ogleda istraživali su na koji način tela mogu da se pokreću, kako pomoću datog materijala napraviti klatno i proveriti na koji način njegova dužina i težina utiču na brzinu kretanja, uočavali su ravnomerno promenljivo pravolinijsko kretanje i ubrzanje na primerima iz svakodnevnog života.

Primenom STEAM aktivnosti pravili su betmobile na vazdušni pogon i ispitivali na koji način se mogu što duže kretati bez njihovog delovanja. Otkrivali su i analizirali zakone kretanja koji su prikazani u scenama crtanih filmova i filmova o superherojima. Uočavali su koji superheroji znaju da lete, koje su njihove borilačke veštine, njihova akcija i međusobna interakcija kao primeri pokretanja i zaustavljanja tela, slobodnog pada, otpora sredine, hica naviše i dejstva gravitacije i rešavali problemske situacije, npr. na koji način Hulk može pokrenuti Supermena, ko je brži i zašto, Supermen ili Fleš.

Realizatori radionica bili su studenti III i IV godine osnovnih akademskih studija studijskog programa Vaspitač u predškolskim ustanovama i Učitelj:

Jovana Bekčić, Tamara Janković, Sara Stojanović, Sara Lekić, Aleksandra Radić, Jovana Radojević, Tamara Krstić, Anđela Terzić, Jelena Pavić, Jelena Đalović, Jovana Podovac, Milena Rajković i Sanja Marjanović.

 

Predmetni nastavnici – organizatori i mentori:
doc. dr Olivera Cekić-Jovanović – rukovodilac projekta
Ass. Andrijana Miletić
Ass. Ana Miljković-Pavlović