Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262


Извештај о реализацији образовних радионица
„Њутн I, II, III као супермоћ“
у оквиру пројекта „Суперхероји и моћна наука“
25.12.2019. и 26.12.2019. године

У оквиру пројекта за промоцију и популаризацију науке „Суперхероји и моћна наука“, 25. и 26. децембра, реализоване су образовне радионице Центра за промоцију науке Факултета педагошких наука у Јагодини.

Ученици Oсновне школе „Милан Мијалковић“ и предшколци вртића „Пионир“, кроз интерактивне радионице, мултимедијалне садржаје, огледе и STEAM активности, учили су занимљиве садржаје о кретању. У томе су им помогли студенти Факултета педагошких наука са студијског програма Учитељ и Васпитач у предшколским установама.

У оквиру радионица које су реализоване групним обликом рада по циклусима деца су била у прилици да учествују у реализацији свих огледа. Испитивали су од чега зависи брзина кретања тела, уочавали на који начин се лопта, коцка, ваљак итд. крећу низ стрму раван. Путем интересантних огледа истраживали су на који начин тела могу да се покрећу, како помоћу датог материјала направити клатно и проверити на који начин његова дужина и тежина утичу на брзину кретања, уочавали су равномерно променљиво праволинијско кретање и убрзање на примерима из свакодневног живота.

Применом STEAM активности правили су бетмобиле на ваздушни погон и испитивали на који начин се могу што дуже кретати без њиховог деловања. Откривали су и анализирали законе кретања који су приказани у сценама цртаних филмова и филмова о суперхеројима. Уочавали су који суперхероји знају да лете, које су њихове борилачке вештине, њихова акција и међусобна интеракција као примери покретања и заустављања тела, слободног пада, отпора средине, хица навише и дејства гравитације и решавали проблемске ситуације, нпр. на који начин Хулк може покренути Супермена, ко је бржи и зашто, Супермен или Флеш.

Реализатори радионица били су студенти III и IV године основних академских студија студијског програма Васпитач у предшколским установама и Учитељ:

Јована Бекчић, Тамара Јанковић, Сара Стојановић, Сара Лекић, Александра Радић, Јована Радојевић, Тамара Крстић, Анђела Терзић, Јелена Павић, Јелена Ђаловић, Јована Подовац, Милена Рајковић и Сања Марјановић.

 

Предметни наставници – организатори и ментори:
доц. др Оливера Цекић-Јовановић – руководилац пројекта
Асс. Андријана Милетић
Асс. Ана Миљковић-Павловић