Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

ТЕА РАДИОНИЦЕ – ТЕРАПИЈА АРТ МЕТОДАМА


Одлазак на факултет представља потпуно ново поглавље у животима младих људи. За већину студената то подразумева и први одлазак из родитељског дома у нови град, у нови стан, почетак самосталности, преузимање одговорности за себе – излазак из познатог и сигурног у ново и непознато. То уме да буде застрашујуће, а почетак тог новог начина живота неретко изазива осећај усамљености, носталгије и анксиозности. Поврх тога, обавезе на студијама са свим роковима и задацима додатно отежавају крхко емоционално стање бруцоша. Велики број студената ће се током читавог периода студирања борити са непријатним емоцијама, страховима и несигурностима без осећаја да се некоме могу обратити за помоћ и разумевање.
ТЕА радионице су осмишљене са намером да се студентима понуди са једне стране сигуран и безбедан простор да се изразе; простор у ком ће бити прихваћене све њихове стрепње, страхови, несигурности, осећања туге или беса и друге непријатне емоције које сви често кријемо, плашећи се неразумевања и одбацивања. Са друге стране, ТЕА радионице нуде и једноставне методе којима можемо помоћи себи у одређеним тренуцима анксиозности, а које подразумевају примену креативних, односно различитих ликовних поступака.
ТЕА радионице су конципиране тако да је свака појединачна радионица заснована на једној теми која се обрађује и кроз ликовни рад али и кроз разговор чиме се подстиче код учесника каналисање одређених емоција и подстичу позитивне мисли и осећања. Ликовне активности које се примењују током радионица одабране су због свог потенцијала да смирују, да инспиришу, да нас повежу са нашом подсвешћу, да пробуде осећај задовољства када сагледамо резултат свог рада. Теме разговора са друге стране усмеравају учеснике на буђење самопоуздања, на призивање позитивних мисли о себи и о својим постигнућима – фокусирамо се на идеје које нас мотивишу и оснажују. Рад у групи омогућава и међусобну подршку учесника као и увиђање да многе проблеме делимо са другима и да нисмо заиста усамљени у својим несигурностима.
Током рада Факултета који је прилагођен условима епидемије,
ТЕА радионице су се у свом првом циклусу ове школске године одвијале преко Zoom-a. Коришћење камера омогућило нам је да се осећамо повезаним и присутним, да пратимо рад и да размењујемо мисли и своје импресије. У дугорочном планирању, предвиђено је да се радионице реализују у просторијама Факултета.
ТЕА радионице у свом називу носе име прерано преминуле колегинице Теодоре Маринковић која је током свог кратког рада на Факултету оставила значајан траг у раду кроз психолошку подршку студентима.
ТЕА радионице – Терапија арт методама осмишљава и води МА Јована Ђорђевић, асистент Факултета за ужу стручно-уметничку област Ликовна уметност са методиком.