Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

ОДРЖАН 7. НАУЧНИ СКУП KЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ У НАУЦИ И НАСТАВИ 14. и 15. мај 2021. године


ИЗВЕШТАЈ СА
7. НАУЧНОГ СКУПА
KЊИЖЕВНОСТ ЗА ДЕЦУ У НАУЦИ И НАСТАВИ
14. и 15. мај 2021. године

Због посебних околности у којима се одиграо седми по реду научни скуп Књижевност за децу у науци и настави, дошло је до измена у односу на уобичајени начин рада. Скуп се одвијао путем онлајн платформе, а након пленарних излагања уследила је дискусија о снимцима излагањима које су учесници могли погледати на страници посвећеној скупу. Пленарна излагања, на самом почетку, доносе анализу методичког аспекта рада Јована Љуштановића, доприноса Радоја Симића проучавању књижевности за децу, као и анализу школских песама Душка Трифуновића. Седми по реду, бијенални научни скуп Књижевност за децу у науци и настави имао је 42 пријављена учесника из земље и региона. Међу учесницима је и пет учесника из Црне Горе, као и један учесник из Бугарске. Пријављена су 33 реферата, а на страници посвећеној скупу учесници су могли погледати 19 излагања која доносе лингвостилистичку, методичку и књижевнотеоријску анализу књижевности за децу. Излагања су груписана у четири радне целине:
1. Језик књижевности за децу и младе у 21. веку
2. Нова читања класика књижевности за децу и младе
3. Иновативни методички приступи књижевности за децу и младе
4. Јован Љуштановић и Радоје Симић као проучаваоци књижевности за децу

У оквиру дискусије није било поделе на секције, већ су сви учесници имали прилику да узму учешћа у дискусији и прокоментаришу излагања. Радови са скупа ће бити штампани у зборнику који је већ традиционалан у едицији Посебна издања.