Fakultet pedagoških nauka

FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU, JAGODINA Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina, Tel/Faks: +381 (0)35 8223-805, Tel: +381 (0)35 8222-262

Hor i orkestar


Jedan od izbornih predmeta koji možete pohađati je i Horsko pevanje. Da biste postali član hora morate proći audiciju koja se organizuje na početku svake godine. Hor ima muške i ženske članove. U okviru predmeta Horsko pevanje postoji mogućnost da svoje angažovanje ostvarite i kao član orkestra, s tim što takođe prolazite audiciju za određeni instrument. Horom i orkestrom rukovode Milica Stanković i Jelena Grkić Ginić.

Članovi hora su studenti FPNJ (budući učitelji, predškolski i domski vaspitači) i nekolicina profesora fakulteta. Horsko pevanje kao izborni predmet studentima pruža mogućnost da svoje pevačko umeće predstave na nestandardan način. Trenutni repertoar hora su mnogobrojne kompozicije svetovnog, ali i duhovnog karaktera, domaćih i stranih kompozitora.

Angažovanja hora i orkestra se iz godine u godinu umnožavaju zahvaljujući velikom radu i trudu. Pored brojnih nastupa u gradu i zemlji, hor svoje umeće predstavlja i van granica Srbije. Na festivalu pravoslavne muzike ,,Dostojno jest“ u Pomorju u Bugarskoj, 2017. godine, nastup hora FPNJ propraćen je ovacijama publike, komisije i prisutnog sveštenstva. Nagrađen je priznanjem za ozbiljnu i ubedljivu interpretaciju pravoslavne muzike, a dirigent Milica Stanković za iskreno i uzvišeno poštovanje pesama Hristove vere, znalačko rukovođenje horom i dostojno predstavljanje na festivalu. Hor FPNJ tradicionalno daje Vaskršnji koncert kao poklon gradu i tom prilikom priređuje građanima Jagodine jedinstven muzički užitak. Ljubitelji horskog zvuka imaju priliku da hor FPNJ čuju i na Letnjoj sceni izletišta Potok u okviru Kulturnog leta Jagodine.

Orkestar FPNJ, u sastavu: harmonika, flauta, violina, gitare i ritam sekcija, nastavlja tradiciju studentskih orkestara koji postoje od kad i sama Muška učiteljska škola. Vredno radi i ostvaruje zapažene rezultate, ne samo u okviru nastupa hora, već i nastupa fakultetskog folklornog ansambla. U maju 2017. godine orkestar i folklorni ansambl FPNJ održali su celovečernji koncert u mestu Lovra u Mađarskoj, nadomak Budimpešte, mestu sa pretežno srpskim stanovništvom. Orkestar uglavnom izvodi narodnu srpsku muziku, ali se neretko na repertoaru nađu i dela ozbiljne muzike.

U najavi su brojna gostovanja hora i orkestra u zemlji i inostranstvu.

 

Koncert u Narodnom muzeju
Beograd, 29. novembar 2019. godine.

 

Svečana akademija povodom dana oslobođenja Beograda
Dom Vojske Srbije, 1. novembar 2019. godine.

 

Četvrti vaskršnji koncert hora i orkestra. Jagodina, 17. april 2019. godine.

 

14. Festival pravoslavne muzike ,,Dostojno jest“. Pomorje (Bugarska), 7-11. jun 2017. godine.