Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

Хор и оркестар


Један од изборних предмета који можете похађати је и Хорско певање. Да бисте постали члан хора морате проћи аудицију која се организује на почетку сваке године. Хор има мушке и женске чланове. У оквиру предмета Хорско певање постоји могућност да своје ангажовање остварите и као члан оркестра, с тим што такође пролазите аудицију за одређени инструмент. Хором и оркестром руководе Милица Станковић и Јелена Гркић Гинић.

Чланови хора су студенти ФПНЈ (будући учитељи, предшколски и домски васпитачи) и неколицина професора факултета. Хорско певање као изборни предмет студентима пружа могућност да своје певачко умеће представе на нестандардан начин. Тренутни репертоар хора су многобројне композиције световног, али и духовног карактера, домаћих и страних композитора.

Ангажовања хора и оркестра се из године у годину умножавају захваљујући великом раду и труду. Поред бројних наступа у граду и земљи, хор своје умеће представља и ван граница Србије. На фестивалу православне музике ,,Достојно јест“ у Поморју у Бугарској, 2017. године, наступ хора ФПНЈ пропраћен је овацијама публике, комисије и присутног свештенства. Награђен је признањем за озбиљну и убедљиву интерпретацију православне музике, а диригент Милица Станковић за искрено и узвишено поштовање песама Христове вере, зналачко руковођење хором и достојно представљање на фестивалу. Хор ФПНЈ традиционално даје Васкршњи концерт као поклон граду и том приликом приређује грађанима Јагодине јединствен музички ужитак. Љубитељи хорског звука имају прилику да хор ФПНЈ чују и на Летњој сцени излетишта Поток у оквиру Културног лета Јагодине.

Оркестар ФПНЈ, у саставу: хармоника, флаута, виолина, гитаре и ритам секција, наставља традицију студентских оркестара који постоје од кад и сама Мушка учитељска школа. Вредно ради и остварује запажене резултате, не само у оквиру наступа хора, већ и наступа факултетског фолклорног ансамбла. У мају 2017. године оркестар и фолклорни ансамбл ФПНЈ одржали су целовечерњи концерт у месту Ловра у Мађарској, надомак Будимпеште, месту са претежно српским становништвом. Оркестар углавном изводи народну српску музику, али се неретко на репертоару нађу и дела озбиљне музике.

У најави су бројна гостовања хора и оркестра у земљи и иностранству.

 

Концерт у Народном музеју
Београд, 29. новембар 2019. године.

 

Свечана академија поводом дана ослобођења Београда
Дом Војске Србије, 1. новембар 2019. године.

 

Четврти васкршњи концерт хора и оркестра. Јагодина, 17. април 2019. године.

 

14. Фестивал православне музике ,,Достојно јест“. Поморје (Бугарска), 7-11. јун 2017. године.