Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

ДАН ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ


ДАН ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ
Свечана академија У СЛАВУ ЂАЧКОГ ДРУШТВА „УЗДАНИЦА“

13. децембар 2019.
Амфитеатар Факултета педагошких наука Јагодина

 

Свечана академија поводом обележавања 121 године од оснивања Српске краљевске мушке учитељске школе јагодинске, 26 година Факултета педагошких наука у Јагодини, који наставља традицију Школе, одржава се у амфитеатру Факултета педагошких наука у петак, 13. децембра 2019. у 13 часова.

На Факултету ће тог дана у 12 часова бити представљeнa архивa и први том монографије „Књига сећања: Учитељска школа у Јагодини 1920–1940. у сећању њених ученика”, коју су приредили проф. др Илијана Чутура и Нинослав Станојловић.

Факултет ће, поред многобројних угледних званица, угостити и делегације Високе школе „Јожеф Етвеш” из Баје (Мађарска), са којом има вишегодишњу успешну сарадњу у оквиру Еразмус програма, и српске образовне установе „Никола Тесла” из Будимпеште.

„Почасна диплома народног учитеља” за посебан допринос развоју образовања и афирмацију Факултета, ове године је припала проф. др Тиодору Росићу. Тиодор Росић је осим вишегодишњег професорског стажа на Факултету педагошких наука у области методике наставе српског језика и књижевности и методике развоја говора познат у ширим круговима националног књижевног и културно-просветног живота и по свестраном стваралачком раду. Он је и песник, писац приповедака, романа, бајки и прича за децу, антологичар, аутор радова из науке о језику, есеја, студија, критика и приказа.

Члан је Удружења књижевника Србије, некадашњи је секретар Српске књижевне задруге, директор и главни и одговорни уредник издавачке делатности БИГЗ-а, оснивач и уредник Филолошке библиотеке (СКЗ и БИГЗ). Уређивао је и неколико значајних књижевних часописа и листова. Био је саветник министра просвете и спорта, уметнички директор Рашких духовних свечаности, утемељивач, организатор и предавач Трибине србистике, која се у оквиру поменуте манифестације бавила актуелним питањима српског језика. Добитник је угледних националних књижевних признања: „Милош Црњански” (1989), „Невен” (1994), „Ристо Ратковић”, „Доситејево перо”, „Златни беочуг” (за трајни допринос култури Београда) и међународне награде „Ана Франк”.

Претходних година је ово признање додељено књижевницима Добрици Ерићу и Слободану Ракитићу, сликару и дугогодишњем декану Факултета Сретку Дивљану, новинарима Живораду Жики Николићу и Ненаду Ристићу, писцу Милисаву Савићу, академику проф. Владети Јеротићу и професору социологије и декану Факултета у периоду од 1994. до 2001. године, проф. др Милану Недељковићу.

Овогодишњу „Почасну диплому magister humanitas” за педагошко деловање и посебан допринос развоју културе младих, Факултет педагошких наука доделиће глумцу Николи Ракочевићу, једном од аутентичних драгуља овдашњег глумишта. Непосредан пред камерама и на сцени, овај рођени Крагујевчанин је 2014. године на Берлинском филмском фестивалу са још неколико младих европских глумаца званично проглашен за филмску звезду у успону (European Shooting Stars) и први је наш глумац са тим звањем и признањем.

У серијама, филмовима и позоришту глуми типолошки различите улоге: значајне личности са историјске сцене (Теслу, Гаврила Принципа, адвоката Рудолфа Цистлера), али и комичног политичара, Хамлета, Отела. Врло запажене улоге остварио је у филмовима „Шишање”, „Скидање”, „Кругови”. Добитник је неколико награда за најбољег младог глумца и најбољу мушку улогу. За улогу у филму „Бранио сам Младу Босну” добио је награду „Цар Константин” на Филмским сусретима у Нишу (2015). У изузетно популарној играној ТВ серији кратког формата „Јутро ће променити све” (2018), која „на савремен начин прати генерацију младих људи у Србији и њихове животне изазове”, игра главну улогу.

На Факултету педагошких наука Никола Ракочевић гостовао је са представом за децу „Тврдоглаво слонче” и у врло посећеном „Разговору с поводом” у оквиру програма „Путокази културе” (април 2019). Говорио је о едукативној и терапеутској димензији уметности и важним категоријама за васпитавање деце и младих: самопоуздању, борби против предрасуда на личном плану, суочавању са проблемима, емпатији и одговорности према другима.

Од октобра 2019. године води драмску секцију на Факултету педагошких наука, чиме непосредно даје уметнички и педагошки допринос развоју културе младих. Ангажман перспективног глумца на Факултету изазвао је велико интересовање студената за ову ваннаставну активност, што додатно подржава и оправдава предлог да глумац Никола Ракочевић постане овогодишњи лауреат.

Признање је установљено 2015. године и тада додељено песнику и романописцу Марку Шелићу Марчелу, а носиоци ове дипломе такође су „амбасадор српске трубе”, Дејан Петровић, познати пијаниста Васил Хаџиманов и млади редитељ Коста Ристић.

На свечаној академији, која ће бити посвећена обележавању 120 година од оснивања Друштва „Узданица” и 80 година од објављивања првог броја часописа „Узданица”, биће додељене награде најуспешнијим студентима основих и мастер академских студија и захвалнице заслужним институцијама за сарадњу, развој и афирмацију Факултета. У уметничком делу програма наступиће хор и оркестар, а одломке из мемоарских списа говориће студенти Факултета педагошких наука.

Прославу јубилеја обележили су у претходном периоду бројни пратећи културно-уметнички догађаји.