Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

Американка која проучава српску историју, предаје енглески језик у Јагодини


Извор: Радио Телевизија Србије

Професорка из Америке, Сара Ајер, већ два месеца ради као асистент у настави енглеског језика на Факултету педагошких наука у Јагодини. Одушевљена је Србијом и Јагодином, стекла је пуно пријатеља и веома је задовољна радом са нашим студентима.

Сара је дипломирала историју на Универзитету у Дејтону. Тема њеног дипломског рада била је српска историја у 19. веку, а поред тога завршила је обуку за наставника енглеског језика.

 

У Јагодину је стигла уз посредство америчке амбасаде и програма Фулбрајт, јер је Педагошком факултету био потребан лектор за Енглески језик.

„Никад ми није било забавније. Историја је моја љубав и одувек сам знала да ћу је студирати, али срећна сам што је то ипак историја Балкана и Србије“, каже млада професорка из Америке.

„Изузетно се добро сналази. Нажалост, ми немамо много часова уживо, само вежбе изводимо у малим групама и она је увек ту. Студенти највише науче од ње“, наводи др Вера Савић, доцент на Факултету педагошких наука.

Сара је, каже, имала пуно среће да дође баш у Србију, јер су је овде сви срдачно прихватили.

„Све које само овде срела били су невероватно љубазни према мени. Не могу вам описати колико сам брзо склапала пријатељства, осећам као да је цели свет мој“, додаје Американка.

„Сара је од велике помоћи на нашем факултету. Дошла је пре два месеца и увек нам помаже при рађењу нових задатака, нових лекција“, каже студенткиња Тијана Крстић.

Пошто већ пуно зна о српској историји Сара има велику жељу да научи и српски језик.

„У викенду, ишла сам у Нишу за моју прву славу“, успела је Сара да каже на српском.

На последњем часу Сара Ајер причала је студентима о Дану захвалности који се широм Америке слави последњег четвртка у новембру. А за њу припремљено је специјално изненађење – американ пај, или америчка пита са јабукама по рецепту Сарине мајке коју су на крају сви пробали.