Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел. (+381 35) 223-805, Факс: (+381 35) 223-805

У СЛАВУ ЈУБИЛЕЈА – 120 ГОДИНА ОБРАЗОВАЊА УЧИТЕЉА У ЈАГОДИНИ – 25 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА


Свечана академија поводом обележавања 120 година од оснивања Српске краљевске мушке учитељске школе јагодинске и 25 година Факултета педагошких наука у Јагодини који наставља традицију Школе, одржана је у јагодинском Културном центру, у четвртак, 13. децембра 2018. у 13 часова.

На Факултету је тог дана у 11.30 отворена изложба посвећена двоструком јубилеју и промовисана монографија На ливадици вечности – Од Учитељске школе до Факултета педагошких наука у Јагодини
(1898–2018), аутора проф. др Илијане Чутуре и проф. др Виолете Јовановић, а представљена су и друга јубиларна издања Факултета.

Факултет је, поред многобројних угледних званица, угостио и делегације Високе школе „Јожеф Етвеш” из Баје (Мађарска) са којом има вишегодишњу успешну сарадњу у оквиру Еразмус програма и српске образовне установе „Никола Тесла” из Будимпеште.

„Почасна диплома народног учитеља” за посебан допринос развоју образовања и афирмацију Факултета, припала је првом декану Факултета, проф. др Милану Недељковићу. У периоду од 1994. до 2001. године професор социологије Милан Недељковић успешно је руководио колективом који се суочавао са различитим проблемима – од недостатка кадра до неадекватног простора. Доносећи одлуке пажљиво и промишљено, професор Недељковић успео је да први кораци у животу и раду Факултета буду усмерени тако да ова институција данас са поносом обележава четврт века успешног функционисања у оквиру система високошколског образовања.

Претходних година је ово признање додељено књижевницима Добрици Ерићу и Слободану Ракитићу, сликару и дугогодишњем декану Факултета Сретку Дивљану, новинарима Живораду Жики Николићу и Ненаду Ристићу, писцу Милисаву Савићу и академику проф. Владети Јеротићу.

Овогодишњу „Почасну диплому magister humanitas” за педагошко деловање и посебан допринос развоју културе младих, Факултет педагошких наука доделио је први пут једном Јагодинцу – младом редитељу Кости Ристићу. Након завршене математичке гимназије, Коста Ристић је у Београду уписао Факултет драмских уметности где је дипломирао на одсеку за филмску режију. Његов дебитантски филм „Бандити у потрази за мамом”, 2018. године однео је три најзначајније награде на ФЕСТ-у: награду Политике „Милутин Чолић” за најбољи филм, Награду званичног жирија програма Српски филм и Награду за најбољи глумачки деби. Први пут после ФЕСТ-а филм је приказан на Факултету педагошких наука у Јагодини, пре него што је почео да ниже националне и међународне награде. Овом наградом повезано је неколико генерација: Коста је унук Мирослава Мике Ристића, чувеног професора српског језика и књижевности, који је читав радни век провео на Учитељској школи и Педагошкој академији у Јагодини као њен професор и директор.

Признање је установљено 2015. године и тада додељено песнику и романописцу Марку Шелићу Марчелу, а носиоци ове дипломе су и „амбасадор српске трубе”, Дејан Петровић и познати пијаниста Васил Хаџиманов.

На свечаној академији под називом „У славу јубилеја”, која је била посвећена 85. годишњици од смрти Сретена Аџића и 100-годишњици од завршетка Првог светског рата, додељене су и награде најуспешнијим и дипломе свршеним студентима основих и мастер академских студија, као и плакете и захвалнице заслужним институцијама и појединцима, за сарадњу, развој и афирмацију Факултета педагошких наука.

У уметничком делу програма наступили су хор, оркестар и фолклорни ансамбл Факултета педагошких наука, а одломке из беседа и мемоарских списа говорили су садашњи и некадашњи студенти Факултета.