Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

СТУДЕНТИМА ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА ОТВОРЕНА ВРАТА АМЕРИЧКИХ УНИВЕРЗИТЕТА


Студенткиња Факултета педагошких наука, Миња Петровић, успешно је завршила процес пријављивања и уписа, и примљена је на мастер студије Универзитета Индијана у САД.

Замолили смо Мињу да подели своја искуства са колегама и пружи им информације које им могу бити корисне ако се одлуче да наставе школовање у Америци.

МИЊА ПЕТРОВИЋ: “Жељу да студирам у иностранству добила сам после студентске мобилности у оквиру пројекта ERASMUS PLUS. После повратка из Мађарске где сам провела један семестар, истраживала сам различите Универзитете на којима бих могла да упишем мастер студије. Временом, Универзитет у Индијани издвојио се као најлогичнији избор из више разлога.

Првенствено, овај Универзитет носи ознаку R1, што значи да је тамо примарна делатност спровођење најразличитијих врста истраживања. Дакле, студирање на овом Универзитету пружиће ми могућност да лично, уз помоћ ментора и професора, проучавам оно што ме занима и примењујем у пракси.

Затим, много ми се свидео начин на који особље факулета приступа у комуникацији са студентима и каква атмосфера влада на предавањима. Данас је све ово могуће истражити преко друштвених мрежа уколико имате довољно времена и воље. Такође, сматрам да је живот у Америци квалитетан и може донети велики напредак уколико сте мотивисани за рад.

Процес пријаве започиње пре завршетка основних академских студија, због сложености процеса и папирологије. Најпре, мејлом сам се јавила једном од чланова факултета који је задужен за упис нових студената. Написала сам нешто о себи и због чега сам заинтеросована за Hamilton Lugar институт. У кратком временском року сам добила одговор на мејл, одмах су ми заказали састанак преко платформе „ZOOM“. На састанку боље сам се упознала са принципом рада факултета као и са свим детаљима у вези са пријавом на мастер студије. Такође, дали су ми листу запослених професора како бих издвојила оне чија се истраживања и области занимања највише подударају са мојим интересовањима. После детаљне претраге изабрала сам своју будућу менторку, са којом су ми одмах договорили онлајн састанак. Ово је важан део, због тога што ментори при одабиру кандидата, такође, дају своје мишљење у односу на тај интервју. Затим, уследило је прикупљање документације, превод оцена на амерички систем оцењивања и полагање теста TOEFL, које је услов за упис. Поред овог теста било је потребно написати мотивационо писмо и један академски рад на енглеском језику, како би проценили да је кандидат у стању да комуницира и пише на академском нивоу на енглеском језику. Такође, сакупила сам три препоруке префосора.

Сада када су све уписне процедуре завршене, трудим се да се концентришем на преостале испите на Факултету педагошких наука како бих дипломирала до јула, јер настава на мастер студијама у САД почиње 23. августа.“

Драгој Мињи упућујемо овим путем честитке и желимо јој успешан наставак школовања!

FPNJ#Складан спој традиције и модерности са јасном визијом будућности!