Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

Промоција књиге „Бајка о Словима на струју” Пеђе Трајковића Амфитеатар ФПНЈ, петак, 2. јун 2023. године


У Aмфитеатру Факултета педагошких наука 2. јуна 2023. године представљена је антологија песама за децу Бајка о Словима на струју коју је приредио и илустровао песник Пеђа Трајковић.

Овом промоцијом у част 125 година образовања учитеља и 30 година постојања и рада Факултета педагошких наука у Јагодини свечано је затворен осми научни скуп  Књижевност за децу у науци и настави. На скупу је део радова био посвећен и стваралаштву Пеђе Трајковића који је 2021. године награђен почасном дипломом Народни учитељ за посебан допринос развоју образовања и афирмацију Факултета.

Бајка о Словима на струју, у издању Факултета педагошких наука, настала је избором дела (58 песама и један прозни текст Игора Коларова) из електронског књижевног часописа за децу и младе Слова на струју који је излазио од 2012. до 2021. године, а чији је издавач била јагодинска градска библиотека. Слова на струју била су први електронски књижевни часопис за децу и младе у Србији, са мисијом да различитим занимљивим рубрикама привуче децу културним садржајима и лепој речи. Објављено је 40 бројева са укупно преко осам хиљада страна. Пеђа Трајковић је уређивао Слова, писао, препевавао, радио све илустрације и комуницирао са најзначајнијим савременим песницима и писцима за децу.

У Бајци о Словима на струју сваки књижевник представљен је по једном песмом – на почетку су „Совац и мачкица” Едварда Лира и „Џабервок” Луиса Керола, јер су ова двојица песника били велика инспирација Пеђе Трајковића. Пеђина песма „Баба сита, а за кита ко те пита” налази се на самом крају. Књигу је Пеђа и буквално обојио својим препознатљивим илустрацијама на које се прелива хумор и поента песме, или пак неки карактеристичан метафоризовани детаљ. На некима су и ликови песника, посебно занимљиви, са елементом карикатуре. Ово је књига радости и ведрих боја, британски карираних Десанке Максимовић, патка из Змај Јовине школе, свитаца Добрице Ерића. Илустрацијама сва у знаку Плавог зеца, представља и чувену Фифи као несташну и светом зарадовану, Драгослава Андрића као једног од актера потраге за снежном људином, Ђорђа Балашевића као панонског морнара у звезданој води.

На промоцији Бајке о Словима на струју говориле су проф. др Илијана Чутура и доц. др Маја Димитријевић са Факултета педагошких наука и Маја Алексић, професор српског језика у ОШ „17. октобар”. Песме Пеђе Трајковића „Тата и ја јуримо Вукову диплому” и „Брза пруга за Мила и друга” рецитовале су ученице Јана Николић и Леда Миловановић. Вељко Глигоријевић и део бенда „Ситан вез” извели су неколико композиција и на посебан музички начин увеличали овај књижевни догађај.