Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

ПРОФЕСОР МАРКО ЂОРЂЕВИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ „ДР МАРКО МЛАДЕНОВИЋ“ ЗА ТВ ПРОЈЕКАТ „МОЈА ДЕДОВИНА“


Професор Факултета педагошких наука у Јагодини и телевизијски продуцент, др Марко М. Ђорђевић, један је од овогодишњих лауреата награде „Др Марко Младеновић“ за телевизијски серијал „Моја дедовина.“

Ову награду је 2018. установио Медијски форум у Тополи, а додељује се уз подршку Министарства културе и информисања Владе Републике Србије за медијски допринос борби против депопулације у Србији. Овогодишњи лауреати су и Владимир Лојаница, дописник дневног листа „Блиц“ из Ужица и Емир Личина, новинар из Новог Пазара, а досадашњи добитници награде су Милан Поповић, телевизијски аутор и новинар („Задња кућа-Србија“), Бранко Станковић, телевизијски аутор и новинар („Квадратура круга“) и Љубивоје Ршумовић, великан песништва за децу и мајстор ТВ стваралаштва.

Професор Ђорђевић је испред продукцијске куће „Сербика Медиа“ награђен као аутор, сценариста и извршни продуцент телевизијског серијала који бележи велику гледаност на јавном сервису, а у образложењу стручног жирија који су чинили, проф. др Зоран Јевтовић, Раде Милосављевић, новинар и књижевник, и Александар Аврамовић, новинар, поред осталог се наводи, да је „Моја дедовина“ национална акција блиска овом медијском форуму, топла и инспиративна, али у исто време горка и забрињавајућа. „Сложен и врло захтеван ауторски приступ, уз документарно-фељтонистичко трагање за коренима, обичајима и крајолицима остају као медијски траг о једном народу и онима који обнављају огњишта својих предака, не дозвољавајући да их прекрије заборав. Зато се ова серија документарних репортажа издваја из мноштвa трговачко комерцијализованих формата, којима је први циљ гледаност, а не запитаност и буђење аудиторијума.“

„Моја дедовина“ је телевизијски серијал у продукцији Радио телевизије Србија који је осмислио и произвео ауторски тим продукцијске куће „Сербика Медиа.“ Идејни подстицај за настанак серијала била је глобална пандемија корона вируса која је, поред осталог, показала колико је важно имати кућу на селу, и уопште, место на које човек може да се склони у данашње доба. Камере су окренуте према аутентичним личностима, домаћинима који одлучују да обнове своју дедовину.

Мото серијала је да дедовина и куће наших предака, нису, и не могу бити на продају, јер су они наша суштина и покретачка енергија – наш светионик који нам указује прави пут. Тај пут је изван урбаних средина и великих градова који су постали нездрава и несигурна места за живот. Дедовина је уточиште и сигурна база у времену короне, али и у осталим кризним ситуацијама, када свој пуни смисао добијају здраво природно окружење и дружење у кругу породице, пријатеља и комшија.
Награде ће бити додељене 18. новембра 2022. године на Четвртом Медијском форуму у Тополи, а обухватају плакету и новчани износ од 40.000 динара.

Марко Младеновић је био професор Правног факултета у Београду на предметима Породично право и Социологија породице. Био је директор Института за социјалну политику и Института за правне и друштвене науке Правног факултета у Београду. Учествовао је у оснивању Дефектолошког факултета и одговарајућих института. Оснивач је смера за социјални рад и социјалну политику на Факултету политичких наука у Београду. На овом смеру предавао је Породично право, Социологију породице и Друштвену заштиту породице.