Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел. (+381 35) 223-805, Факс: (+381 35) 223-805

ПРЕДСТАВЉЕНА ЈУБИЛАРНА ФАКУЛТЕТСКА ИЗДАЊА


У уторак, 27. новембра 2018. године, у 19 часова у амфитеатру Факултета педагошких наука у Јагодини пред бројном публиком представљена су два јубиларна факултетска издања: „Поменик учитеља – некадашњих ученика Мушке учитељске школе јагодинске погинулих и умрлих у ратовима Србије 1912–1918. године”, аутора Нинослава Станојловића и „Антологија литерарних радова ученика и студената – од Учитељске школе до Факултета педагошких наука”, чији су уредници Виолета Јовановић, Бранко Илић и Нина Марковић.

Најављен је програм централне прославе двоструког јубилеја – 25 година постојања Факултета и 120 година Мушке учитељске школе у Јагодини која ће бити одржана 13. децембра на Факултету и у јагодинском Културном центру.

Рукопис „Поменика” је непосредно пред објављивање добио трећу награду Фондације „Драгојло Дудић”, а о њему су говорили рецензенти мр Дејан Танић, архивски саветник у Историјском архиву у Јагодини, Илијана Чутура, професор Факултета, и аутор.
О одабраним прозним и поетским радовима објављеним у „Антологији” говорили су њени уредници, професори књижевности – декан Факултета проф. др Виолета Јовановић и доц. др Бранко Илић.
Ауторске стихове и кратке прозне одломке, као и поезију других аутора заступљених у „Антологији” читали су Бора Стефановић, Ана Келер и студенти Роса Петровић, Стефан Лазаревић, Стефана Љубомировић и Жељко Стојковић. Завршни део програма посвећен је јагодинском књижевнику Бају Џаковићу, који је изненада преминуо непосредно пред излазак „Антологије” на којој је предано радио заједно са уредницима.

Аутори су добили на поклон примерак овог јубиларног факултетског издања.
За музички део програма био је задужен шеф оркестра Факултета Братислав Старчевић. Промоцију је модерирала доц. др Маја Димитријевић.