Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ ПОСЕТИО ФПНЈ – НАЈАВЉЕНО ОСНИВАЊЕ ЦЕНТРА ЗА ПРОМОЦИЈУ ПЕДАГОШКИХ НАУКА И РЕНОВИРАЊЕ СТАРЕ ЗГРАДЕ УЧИТЕЉСКЕ ШКОЛЕ


Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Факултет педагошких наука у Јагодини и разговарао са руководством Факултета о оснивању Центра за промоцију педагошких наука.

Планирано је да овај центар буде смештен у старој згради Учитељске школе која се налази у дворишном комплексу Факултета, пошто она буде била обновљена. Идејни пројекат обезбедио би град Јагодина, док би Министарство просвете посредством Канцеларије за јавна улагања и европских инвестиционих фондова, обезбедило неопходна финансијска средства за обнову зграде.

Шарчевић је истакао да су овакви и слични пројекти приоритет и Министарства просвете, науке и технолошког развоја али и Владе Републике Србије, и да ће руководство Факултета педагошких наука, добити пуну подршку за реализацију овог важног пројекта већ наредних месеци.

Министар је такође оценио да Факултет педагошких наука у Јагодини „као високошколска установа, и својом традицијом али и радом који је ускладу са највишим европским стандардима, предњачи у Србији и да би у наредном периоду требало да постане центар онога што најбоље ради, да обучава менторе, односно туторе који би уводили наставнике и васпитаче у систем рада, али и све друге који ће преносити моделе ширења знања. У систему од 135 хиљада запослених треба да постоји неко ко ће да их тренира и омогући им да знања преносе на најквалитетнији начин.“

Деканка Факултета, проф. др Виолета Јовановић, захвалила се министру и члановима његовог тима на посети и подршци, али и градоначелнику Ратку Стевановићу и руководству града Јагодина, и истакла да је ово први пут у последњих петнаест година, колико трају напори да се обнови стара зграда Учитељске школе, да Факултет добије отворену и недвосмислену подршку министра и његовог кабинета, али и Владе Републике Србије и локалне управе:
„После вишедеценијских жеља и планова многих генерација и активних напора Факултета, посебно у неколико последњих година, на прагу смо да остваримо замисао да у реновираној старој згради Учитељске школе отворимо Центар за промоцију педагошких наука.“

Реновирана зграда у којој ће бити смештен Центар за промоцију педагошких наука, поред учионица и кабинета за извођење обуке и стручног усавршавања, садржала би и собе за смештај полазника који би на обуку долазили из других градова. Тако конципиран, овај центар при Факултету представљао би и финансијски одржив пројекат.

Министар Шарчевић и чланови његовог тима, посету Факултету завршили су обиласком старе зграде Учитељске школе, и били су у прилици да се непосредно увере колико је зграда оштећена и руинирана, али и да поред свега тога садржи огроман потенцијал, посебно у контексту планираног пројекта за оснивање центра за унапређивање наставе и образовања.