Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

Изложба „Renaissance through Reminiscenceˮ


У галерији „Гинкоˮ на Факултету педагошких наука Универзитета у Крагујевцу постављена је изложба доц. др Мие Арсенијевић под називом „Renaissance through Reminiscenceˮ. Изложени су радови у комбинованој техници веза, акварела, оловке и колажа.

„RENAISSANCE THROUGH REMINISCENCEˮ

Постављањем изложбе уметник добија могућност да јавно говори, представи своје идеје и размишљања, и кроз комуникацију са посматрачима креира нов друштвени простор, односно конструише/деконструише своју свакодневицу и савременост уопште. Изложбени пројекат „RENAISSANCE THROUGH REMINISCENCEˮ има за циљ креирање друштвеног амбијента обојеног снагом међусобног разумевања.

Жеља да се у неким микроразмерама, које би произвела једна уметничка изложба, утиче на јавно (друштвено, политичко) понашање појединца кроз његово приватно (сећања, модели понашања) јесте основна идеја пројекта „RENAISSANCE THROUGH REMINISCENCEˮ. Централно место на сликама, односно цртежима насталим у техници веза на платну у комбинацији са колажом, акварелом и разним другим цртачким техникама, заузимају деца. Лица широког осмеха, детињи погледи, свет који је детету тако нов, доминирају радовима. Даје ли детињи осмех наду? Наду у то да је оно што је несигурно чинимо сврсисходним? Наду у будућност поткрепљује вера у прошлост: сећања су кључни делови слагалице на којима се учи и планира будућност. Представљене сцене кадрирају неке догађаје из мог властитог живота, али не ограничавају посматрача у његовим интерпретацијама – прича на слици је пут који посматрача води ка његовим сећањима, месту на којем се он осећа сигурно, ка месту наде.

Изложба је отворена до 5. 12. 2022. године.