Fakultet pedagoških nauka

FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU, JAGODINA Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina, Tel/Faks: +381 (0)35 8223-805, Tel: +381 (0)35 8222-262

DAN FAKULTETA PEDAGOŠKIH NAUKA 13. decembar 2022.


Svečana akademija „U slavu znanja” povodom obeležavanja 29 godina postojanja i rada Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini održana je u amfiteatru Fakulteta u utorak, 13. decembra 2022. godine, u 12 časova. U 13.30 u holu „Sreten Adžić” svečano je otvorena izložba najboljih studentskih likovnih ostvarenja i poklon-biblioteka prof. dr Tiodora Rosića.

U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg obeležavanja Dana Fakulteta organizovana je promocija edicije SANU „Život i delo srpskih naučnika”, izložbe nastavnika Fakulteta u galeriji Ginko i Univerzitetskoj galeriji u Kragujevcu, svečano je otvorena spomen-soba sa ostavštinom Sretena Adžića i njegove ćerke, mati Ane, u manastiru Vraćevšnica, održan je Okrugli sto „Metodički aspekti nastave matematike” i predavanje prof. dr Snežane Lorens sa Univerziteta „Midlseks” u Londonu.

Svečanoj proslavi prisustvovali su pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović, prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Biljana Petrović, zamenica gradonačelnika Jagodine Snežana Vukašinović, dekani i saradnici drugih fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, predstavnici Američke ambasade u Beogradu, Crkvene opštine, škola i javnih ustanova sa kojima Fakultet sarađuje.

Počasna diploma „Narodni učitelj” za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciju Fakulteta pripala je prof. dr Milošu Kovačeviću, danas nesumnjivo najproduktivnijem i naučno najuticajnijem srbisti, koji je posvećen borbi za naučni dignitet srbistike i njenu popularizaciju u širokim društvenim krugovima i intenzivnom radu na negovanju naučnog podmlatka. Dobitnici ove počasne diplome između ostalih su i Dobrica Erić, Milisav Savić, Sretko Divljan, Tiodor Rosić, Vladeta Jerotić, Dragoslav Mihailović, Peđa Trajković.

Nosilac ovogodišnje počasne diplome „Magister humanitas” koju Fakultet dodeljuje za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih je novinar, televizijski urednik, scenarista i voditelj Milan Popović, autor gledanih dokumentarnih serijala na Radio-televiziji Srbije i nekoliko promotivnih filmova o našem fakultetu i studentima. Priznanje je prethodnih godina pripalo Marku Šeliću Marčelu, Dejanu Petroviću, Vasilu Hadžimanovu i Kosti Ristiću, studentima Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i Ženskom omladinskom rukometnom klubu „Jagodina”.

Na svečanoj akademiji uručene su i novoustanovljene specijalne nagrade Fakulteta za nastavnike i saradnike, zahvalnice i pokloni povodom odlaska u penziju, diplome i nagrade studentima osnovih i master akademskih studija za uspeh postignut u toku studija i za najbolje studentsko likovno ostvarenje u 2022. godini.

U umetničkom delu programa nastupili su hor i orkestar Fakulteta, izveden je segment iz predstave „Bedemi ćirilice”, a scenario i konferansu pripremili su profesori Fakulteta.

https://www.youtube.com/watch?v=hHXPZmL…