Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

ДАН ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА 13. децембар 2022.


Свечана академија „У славу знања” поводом обележавања 29 година постојања и рада Факултета педагошких наука у Јагодини одржана је у амфитеатру Факултета у уторак, 13. децембра 2022. године, у 12 часова. У 13.30 у холу „Сретен Аџић” свечано је отворена изложба најбољих студентских ликовних остварења и поклон-библиотека проф. др Тиодора Росића.

У оквиру пратећег програма овогодишњег обележавања Дана Факултета организована је промоција едиције САНУ „Живот и дело српских научника”, изложбе наставника Факултета у галерији Гинко и Универзитетској галерији у Крагујевцу, свечано је отворена спомен-соба са оставштином Сретена Аџића и његове ћерке, мати Ане, у манастиру Враћевшница, одржан је Округли сто „Методички аспекти наставе математике” и предавање проф. др Снежане Лоренс са Универзитета „Мидлсекс” у Лондону.

Свечаној прослави присуствовали су помоћник министра просвете Александар Јовић, проректор за научноистраживачки рад Универзитета у Крагујевцу проф. др Биљана Петровић, заменица градоначелника Јагодине Снежана Вукашиновић, декани и сарадници других факултета Универзитета у Крагујевцу, представници Америчке амбасаде у Београду, Црквене општине, школа и јавних установа са којима Факултет сарађује.

Почасна диплома „Народни учитељ” за посебан допринос развоју образовања и афирмацију Факултета припала је проф. др Милошу Ковачевићу, данас несумњиво најпродуктивнијем и научно најутицајнијем србисти, који је посвећен борби за научни дигнитет србистике и њену популаризацију у широким друштвеним круговима и интензивном раду на неговању научног подмлатка. Добитници ове почасне дипломе између осталих су и Добрица Ерић, Милисав Савић, Сретко Дивљан, Тиодор Росић, Владета Јеротић, Драгослав Михаиловић, Пеђа Трајковић.

Носилац овогодишње почасне дипломе „Мagister humanitas” коју Факултет додељује за педагошко деловање и посебан допринос развоју културе младих је новинар, телевизијски уредник, сценариста и водитељ Милан Поповић, аутор гледаних документарних серијала на Радио-телевизији Србије и неколико промотивних филмова о нашем факултету и студентима. Признање је претходних година припало Марку Шелићу Марчелу, Дејану Петровићу, Василу Хаџиманову и Кости Ристићу, студентима Факултета педагошких наука у Јагодини и Женском омладинском рукометном клубу „Јагодина”.

На свечаној академији уручене су и новоустановљене специјалне награде Факултета за наставнике и сараднике, захвалнице и поклони поводом одласка у пензију, дипломе и награде студентима основих и мастер академских студија за успех постигнут у току студија и за најбоље студентско ликовно остварење у 2022. години.

У уметничком делу програма наступили су хор и оркестар Факултета, изведен је сегмент из представе „Бедеми ћирилице”, а сценарио и конферансу припремили су професори Факултета.

https://www.youtube.com/watch?v=hHXPZmL…