Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

АКАДЕМИК ДРАГОСЛАВ МИХАИЛОВИЋ ДОБИТНИК ПОЧАСНЕ ДИПЛОМЕ НАРОДНИ УЧИТЕЉ


Књижевник и академик Драгослав Михаиловић овогодишњи је добитник почасне дипломе НАРОДНИ УЧИТЕЉ коју Факултет педагошких наука у Јагодини додељује у оквиру прославе Дана Факултета, 13. децембра.
Ово посебно признање Факултет одаје појединцима чија су постигнућа обележила и усмерила културу, уметност и просвету у Србији. Истовремено, они су пријатељи и поштоваоци Факултета педагошких наука или су својим непосредним радом у овој институцији допринели њеном расту и развоју.
Драгослава Михаиловића можемо сматрати живим класиком српске књижевности, настављачем оног низа великих приповедача коме, у ХХ веку, припадају Станковић, Андрић, Црњански, Селимовић и Пекић. Његови романи, Кад су цветале тикве, Чизмаши, а посебно Петријин венац, припадају самим врховима нашег романескног стваралаштва прошлог века.
Такође, оно што треба посебно истаћи је и његов рад на промовисању изворног говора поморавског краја. Упркос дугој традицији занемаривања и потцењивања косовско-ресавског дијалекта у нашој књижевности, а посебно на телевизији и филму, његовог коришћења као уобичајеног облика пародијског поигравања или хумористичког ефектирања, Михаиловић је успео да управо овај говор специфичне мелодије употреби као моћно уметничко средство, да, кроз обраћања врсних приповедача (а пре свих неуништиве Петрије), оствари аутентични лирски израз и неочекивану мисаону ширину. За косовско-ресавски дијалекат учинио је исто оно што и Симо Матавуљ за језик далматинских Срба или Бора Станковић за врањански говор – показао га је у свој његовој раскошности и лепоти и тиме сачувао за сва времена.
Драгослав Михаиловић је као гост Факултета педагошких наука у Јагодини, учествовао на књижевној вечери посвећеној његовом делу поводом осамдесет година живота, а као почасни члан Фондације Сретен Аџић непосредно пружа подршку обнови старе зграде Учитељске школе и реализацији планова у вези са оснивањем Центра за развој педагошких наука.
Почасна диплома Народног учитеља за посебан допринос развоју образовања и афирмацију Факултета претходних година додељена је Добрици Ерићу, Слободану Ракитићу, Сретку Дивљану, Живораду Жики Николићу, Ненаду Ристићу, Милисаву Савићу, Владети Јеротићу, Милану Недељковићу, Тиодору Росићу.
Признање MAGISTER HUMANITAS за педагошко деловање и посебан допринос развоју културе, ове године биће додељено СТУДЕНТИМА ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИ.
Током 2020. године, у условима опште здравствене угрожености целог света, студенти Факултета педагошких наука у Јагодини организовали су низ хуманитарних акција, волонтерску групу чија је мисија помоћ ученицима, родитељима, учитељима, васпитачима и наставницима, а преко стотину студената мастер академских студија и завршне године основних студија од септембра добровољно и без надокнаде помажу учитељима широм Србије. Њихова организованост, стрпљење и активно учешће у настави на самом Факултету значајна су помоћ и путоказ наставницима.
Због тога што су у одсудним моментима показали да су прави наследници генерација које су пронеле славу Српске краљевске мушке учитељске школе јагодинске, и у погледу просветног деловања и у погледу изузетне хуманости и солидарности.
Свечана академија поводом Дана Факултета ове године неће бити одржана због пандемијe корона вируса, а ова признања биће добитницима додељена накнадно.