Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

У ВИШЕГРАДУ ОТВОРЕНО ОДЕЉЕЊЕ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК – ФПНЈ ПРЕДСТАВЉАЛА ПРОФ. ДР ИЛИЈАНА ЧУТУРА

У Андрићевом институту у Вишеграду током претходног викенда одржан је научни скуп „Иво Андрић и српски језик“ који је окупио универзитетске професоре и лингвисте из Србије и Републике Српске.

Скупу је претходило отварање Одељења за српски језик при Андрићевом институту чији је директор, истакнути редитељ, Емир Кустурица.

На овом скупу истакнуто учешће узела je, проф. др Илијана Чутура, продекан за наставу и студентска питања Факултета педагошких наука у Јагодини.

Обрађен je низ тема које се тичу Андрићевих дела, међу којима су „Андрићеви ставови о језику и стилу“, „Функција другог у стилу Иве Андрића“, „Андрић у контексту књижевности за децу“, „Андрић и живи говор“, „Иво Андрић у наставним програмима и читанкама за основну и средњу школу“.

Кустурица је у обраћању присутнима рекао да је најлепше странице историје и најдраматичније моменте једног народа исписао Иво Андрић кроз једну врсту филозофског дискурса, социјалног и интимног.

Он је навео да данас постоје језици, који нису створени на лингвистичкој већ на политичкој основи, те да језик трпи и такву промену.

Лингвисти су упозорили да се српски језик урушава високим степеном језичке некултуре, која је присутна у медијима, јавном политичком животу, па чак и образовним институцијама.