Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

ПРЕДСТАВЉЕНА ЕДИЦИЈА САНУ „ЖИВОТ И ДЕЛО СРПСКИХ НАУЧНИКА“


На Факултету педагошких наука у Јагодини данас је представљена едиција „Живот и дело српских научника“ коју у склопу програма популаризације науке и подстицања интересовања за историју српске науке организују Центар за научноистраживачки рад Српске академије наука и уметности и Универзитет у Крагујевцу. Едицију је 1992. године покренула Српска академија наука и уметности преко свог Одбора за проучавање живота и рада српских научника и научника српског порекла. До сада је у овој едицији објављено 18 књига о животним и радним биографијама научника који су оставили дубок траг у области природно-математичких, медицинских и техничких наука.

Данас је било речи о знаменитим научницима заступљеним у едицији, који су рођењем, школовањем или радом били везани за Јагодину или њену околину. Присутне су поздравили проф. др Виолета Јовановић, декан Факултета, и академик Милош Ђуран, управник Центра за научноистраживачки рад Српске академије наука и уметности.

Академик Иван Гутман говорио је о физичару Драгољубу Јовановићу, дописном члану Српске академије наука и уметности, рођеном у Параћину 1891. године. Проф. др Светлана Ћурчић представила је академика Јосифа Панчића, који је службовао у Јагодини као окружни физикус. О академику Стевану Јаковљевићу, чија је породица једно време живела у Јагодини, говорили су доц. др Јелена Младеновић, која је представила Јаковљевића као биолога, а доц. др Бранко Илић говорио је о Стевану Јаковљевићу као књижевнику.

Оркестар Факултета педагошких наука извео је неколико композиција, са солистом Кристином Милосављевић.