Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ФАКУЛТЕТА ПЕДАГОШКИХ НАУКА У ЈАГОДИНИ


Свечана академија „У славу ђачког друштва Узданица” поводом обележавања 26 година постојања и рада Факултета педагошких наука у Јагодини одржана је у амфитеатру Факултета у петак, 13. децембра 2019, у 13 часова.

Завршна свечаност била је посвећена 120. годишњици ђачког друштва „Узданица” које су основали ђаци и професори Српске краљевске мушке учитељске школе јагодинске и 80-годишњици објављивања првог броја часописа Узданица, који је ове године еволуирао до научног часописа у категорији М51.

Прослава јубилеја започела је 29. новембра 2019. изузетним концертом хора и оркестра Факултета педагошких наука у Народном музеју у Београду. Уследили су и остали културно-уметнички и пригодни догађаји у славу два овогодишња јубилеја: представа „Бедеми ћирилице” (2. децембра), поетско вече „Све наше узданице” и промоција најбољег студентског стручног остварења (5. децембра), затим изложба, округли сто и представљање зборника о игуманији Ани Аџић, ћерки Сретена Аџића (7. децембра).

У 12.00 часова на Факултету је отворена архива и представљен први том пригодне публикације са архивском грађом – Књига сећања: Учитељска школа у Јагодини 1920–1940. у сећању њених ученика – као резултат рада на пројекту Министарства културе и информисања Републике Србије. Приредили су је проф. др Илијана Чутура и Нинослав Станојловић.

Свечаној академији присуствовали су ректор и генерални секретар Универзитета у Крагујевцу, декани и њихови сарадници са педагошких факултета из Бијељине, Ужица, Врања и Сомбора, са Медицинског факултета и Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу, затим ректор и делегација Високе школе „Јожеф Етвеш” из Баје, представници Америчке амбасаде у Београду, оснивач и директор Кроса РТС-а, највеће атлетске манифестације у Европи, заменица градоначелника Јагодине, представници Црквене општине, школа и јавних установа са којима Факултет сарађује.

„Почасна диплома народног учитеља” за посебан допринос развоју образовања и афирмацију Факултета припала је проф. др Тиодору Росићу, а претходних година додељена је Добрици Ерићу, Слободану Ракитићу, Сретку Дивљану, Живораду Жики Николићу, Ненаду Ристићу, Милисаву Савићу, Владети Јеротићу и Милану Недељковићу.

Глумац Никола Ракочевић, који од октобра 2019. води драмску секцију на Факултету педагошких наука, носилац је овогодишње „Почасне дипломе magister humanitas” коју Факултет додељује за педагошко деловање и посебан допринос развоју културе младих. Признање је установљено 2015. године и припало је Марку Шелићу Марчелу, Дејану Петровићу, Василу Хаџиманову и Кости Ристићу.

На свечаној академији уручене су захвалнице за сарадњу, развој и афирмацију Факултета заслужним институцијама – Темпус фондацији и Савезу удружења потомака ратника Србије 1912–1920. Додељене су и дипломе и награде студентима основих и мастер академских студија за успех постигнут у току студија, учешће у ваннаставним активностима и за најбоље студентско стручно остварење, које је Факултет педагошких наука објавио у едицији Узданица.

У уметничком делу програма наступили су хор и оркестар, а одломке из мемоарских списа говорили су професори и студенти Факултета.