Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел. (+381 35) 223-805, Факс: (+381 35) 223-805

ИСТРАЖИВАЧКА НАУЧНО-СТРУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА  ИСТОРИЈА МАТЕМАТИКЕ У МАТЕМАТИЧКОМ ОБРАЗОВАЊУ


На Факултету педагошких наука Универзитета у Крагујевцу у периоду од 26. до 30. октобра 2018. године, одржана је истраживачка научно-стручна конференција Историја математике у математичком образовању.

Организатори ове научне конференције били су Факултет педагошких наука Универзитета у Крагујевцу и Учитељски факултет Универзитета у Београду. Конференција је одржана под покровитељством Европског друштва за истраживања у математичком образовању (Еуропеан Социетy фор Ресеарцх ин Матхематицс Едуцатион – ЕРМЕ).

Конференцију је водила проф. др Снежана Лоренс (Снежана Лаwренце), редовни професор Универзитета Миддлесеx у Лондону, Велика Британија. Пленарна предавања одржали су и проф. др Мирко Дејић, редовни професор Учитељског факултета у Београду и др Винсент Матско (Винцент Матско), математичар, едукатор, уметник, пазл дизајнер и програмер (САД).

Учесници конференције били су универзитетски наставници и стручњаци из области математике и методике математике из Србије и других земаља региона: Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске и Црне Горе.

Основна тема конференције била је историја математике у математичком образовању, а осим улогом и значајем историје математике, учесници су се бавили и могућностима интеграције ових историјских садржаја на свим нивоима образовања – од основне школе до факултета, као и актуелним темама и трендовима у математичком образовању.

Конференција је пре свега резултат сарадње и заједничке иницијативе др Снежане Лоренс и чланова НУМ тима Факултета педагошких наука у Јагодини. НУМ тим Факултета је тим наставника и сарадника који се, осим научним радом баве и промоцијом и популаризацијом математике, уметности и науке, али и других области међу популацијом студената и ученика.