Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

ДВАНАЕСТЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРАРИЈЕ


13. јуна 2019. године на градском стадиону у Јагодини одржане су 12. по реду „Олимпијске играрије“ – јединствена и спектакуларна спортска манифестација најмлађих становника са територије општине Јагодина. На Олимпијадици је учествовало више од 650 малишана – 43 васпитне групе деце, међу којима су биле и једна млађа васпитна група и група деце са потребом за посебном подршком. Малишани су се надметали у више традиционалних дечјих игара (надвлачење конопца, скакање у џаковима), али и у одређеним дисциплинама које су прилагођене најмлађима – трка задовољства, полигони спретности, координације, мали фудбал, скакање у даљ, у вис и др. Великом броју посетилаца на стадиону, међу којима су најбројнији били њихови родитељи, деца су на најбољи начин показала своје умеће и вештине, али и шта је љубав, на који начин се ствара и чува другарство, зашто је здраво бавити се спортом, шта је и колико може да буде велика срећа.

Циљ је ове, у Србији по идеји и броју учесника, јединствене манифестације је подстицање и анимација деце најмлађег узраста да се баве спортом, популаризација спорта, али и развијање здравих навика – боравка на свежем ваздуху, што више физичких активности, кретања, развијање такмичарског духа, истрајности, борбености, упорности и других позитивних карактеристика личности. Прилика, да равноправно са својим другарима и у складу са својим могућностима учествују у свим спортовима, пружена је и деци са сметњама у развоју.

Након дефилеа свих учесника, почеле су игре кроз које су малишани, по одређеном редоследу и распореду, савладавали различите задатке и захтеве. Била је ово прилика да се деци приушти оно што највише воле, да се играју, друже, смеју и радују, да буду важни и цењени и на тај начин стичу самопоуздање, али и нова искуства. Сви су на тренутак били велики спортисти и за своје учешће добили „златне медаље“, јер су сви били победници.
Као и предходних година, организаторима олимпијских играрија – ПУ Пионир и идејном творцу овакве једне манифестације Горану Јовићу, помогло је 42-оје студента 3. и 4. године студија смера предшколски васпитач са предметним професорима Слађаном Станковић и Иреном Голубовић – Илић.

Студентима Факултета педагошких наука – будућим васпитачима, ово је била јединствена прилика да схвате све аспекте оваквих манифестација. Упознали су се са свим активностима које предходе једном овако великом догађају, учестовали у планирању, распоређивању екипа, постављању полигона и свих борилишта на стадиону. Директно су сарађивали са васпитачицама и децом и стекли једно богато искуство које ни на који други начин не би могли да доживе. Све активности које су реализоване, студенти обрађују на часовима вежби и предавања, а њихови коментари након Олимпијадице су да ће им „ово много значити у будућем раду“.

Олимпијадица је спој теорије и праксе, спона која „веже“ факултет као установу која образује кадрове и вртиће као установе у којима ће наши студенти радити. У том контексту се надамо да ћемо оваквим начином сарадње са предшколским установама мотивисати будуће васпитаче да све више децу усмеравају ка спорту и здравом начину живота, а свој будући позив обављају стручно, одговорно, савесно и квалитетно.