Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

ЧАСОПИС „УЗДАНИЦА” У КАТЕГОРИЈИ ВРХУНСКИХ НАЦИОНАЛНИХ НАУЧНИХ ЧАСОПИСА (М51)


„Узданица”, часопис за језик, књижевност и педагошке науке, рангиран је на листи научних часописа за 2019. годину, коју објављује Министарство просвете, науке и технолошког развоја, као врхунски часопис националног значаја, у категорији М51.

Објављује се два пута годишње, а поједини бројеви су тематски. До сада су две тематске свеске добиле категорију М14, а једна је објављена као суиздавачки пројекат са Српском књижевном задругом.

„Узданица” својим именом наставља традицију ђачке дружине основане 1899. године са циљем да питомцима Мушке учитељске школе јагодинске омогући ангажовање и ужитак у културним и уметничким активностима. У оквиру дружине, Школа је, почев од 1939. године, објављивала ђачки часопис са истим именом, који је врхунац своје популарности имао у другој половини ХХ века.

У њему су своје прве књижевне радове објављивали ученици из свих крајева Југославије, од којих ће неки касније стати у ред најзнаменитијих српских књижевника: Добрица Ерић, Милисав Савић, Момчило Тешић и други.

Главни и одговорни уредник научног часописа „Узданица” је проф. др Илијана Чутура.

Категоризација научних часописа за 2019. годину:
http://www.mpn.gov.rs/…/Kategorizacija-naucnih-casopisa-201…