FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU,
JAGODINA


Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina,
Tel. (+381 35) 223 805,
Fax (+381 35) 223 805
   
Arhiva vesti  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
2013.  
 
2012.  
 
2011.  
 
2010.  
 
2009.  
 
2008.  
 
2007.  
   
2006.  
 
2005.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Vesti 2016.



Datum: 30.12.2016.



5. NAUČNI SKUP
KNjIŽEVNOST ZA DECU U NAUCI I NASTAVI
Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu
Jagodina
2122. april 2017. godine




Poštovani,

Imamo zadovolјstvo da Vas obavestimo da će na našem Fakultetu, 21. i 22. aprila 2017. godine, biti održan peti po redu tradicionalni naučni skup posvećen proučavanju književnosti za decu iz perspektiva nauke o književnosti, lingvistike i metodike nastave jezika i književnosti.

Pozivamo Vas da do 15. februara 2017. godine pošalјete prijavu sa rezimeom na elektronsku adresu knjizevnost.pefja@gmail.com u okviru jedne od sledećih podtema:

I        Jezičko-stilske odlike književnosti za decu 21. veka
II       Književnost za decu i mlade u 21. veku – teorijski i metodički pristupi
III     Nova čitanja klasika književnosti za decu

Učesnici će do 1. marta 2017. biti obavešteni o prihvatanju teme.
Vreme izlaganja je ograničeno na 15 minuta.

Referati će biti objavlјeni u posebnom zborniku radova.

Preuzmi ceo dokument




Datum: 30.12.2016.



ODRŽAN PRVI SASTANAK PR TIMOVA I SLUŽBI ZA MARKETING I ODNOSE SA JAVNOŠĆU FAKULTETA  PRI UNIVERZITETU U KRAGUJEVCU





Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini, u sredu 28.12.2016. održan je prvi radni sastanak PR timova i Službi za marketing i odnose sa javnošću fakulteta pri Univerzitetu u Kragujevcu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Univerziteta u Kragujevcu, Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Kragujevcu, Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, Fakulteta za mašinstvo i građevinarstvo u Kralјevu, Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu i Učitelјskog fakulteta u Užicu.

Sastanak je otvorila dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, prof. dr Violeta Jovanović, a u ime domaćina okuplјenima su se obratili i doc. dr Marko Đorđević, koordinator za odnose sa javnošću i Đorđe Bogdanović iz PR tima Fakulteta.

Pored međusobne razmene profesionalnog iskustva i upoznavanja sa marketinškim i komunikacijskim strategijama koje primenjuju ove visokoškolske institucije, poseban naglasak je stavlјen na jačanje veza i unapređivanje saradnje između PR timova i Službi za marketing i odnose sa javnošću.

Istaknuto je da je u predstojećem upisnom periodu potrebno iznaći modele zajedničke saradnje svih Fakulteta pri Univerzitetu u Kragujevcu i uskladiti pojedinačno predstavlјanje i promociju Fakulteta u srednjim školama i na sajmovima obrazovanja sa aktivnostima PR službe Univerziteta u Kragujevcu i Centra za razvoj karijere.

Predstavnici ovih institucija su došli do zajedničkog zaklјučka da je potrebno ovakve sastanke organizovati više puta godišnje, i da je poseban problem u tome što pojedini fakulteti nemaju posebno oformlјene organizacione jedinice koje se profesionalno bave marketingom i odnosima sa javnošću.

Rečeno je da bi i Rektorat i Dekanski Kolegijum Univerziteta u Kragujevcu trebalo bliže upoznati sa ovim problemima i preduzeti korake ka njihovom rešavanju.
Usvojen je predlog da sledeći sastanak bude održan na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

Takođe pogledajte vest na centralmedia.rs















Datum: 26.12.2016.



Marčelo 27.12. u domu učenika i studenata u Jagodini





Marko Šelić Marčelo, Magister Humanitas Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, sutra u Domu učenika i studenata u Jagodini razgovara sa čitaocima o rimejku svog romana ''Malterego''.

O knjizi će govoriti i pisac i književni kritičar Pavle Zelić, a razgovor će moderirati doc. dr Marko Đorđević.

Dođite da pomerimo granice očekivanog!

Utorak, 27. decembar u 19 časova 
Dom učenika Jagodina







Datum: 26.12.2016.



Od ranog jutra dan je počeo sa osmesima na licima naših studenata i zaposlenih. Dodajte svoj osmeh, dođite da se fotografišemo u holu Fakulteta danas do 13 časova!











Datum: 24.12.2016.



Sa osmehom u Novu 2017. godinu




Poštovani studenti, uvaženi profesori i svi zaposleni na Fakultetu,

Svi vi koji se iz dana u dan trudite da nam vreme provedeno u učenju i radu bude ispunjeno vedrinom i dobrom energijom,

Pozivamo vas da sa osmesima ispratimo naporan ali veseo semestar i pripremimo posebnu dobrodošlicu Novoj godini.

Studentski parlament i PR&Design Team Fakulteta pedagoških nauka vas pozivaju da u ponedelјak, 26.12.2016, u periodu od 9 do 13 časova, učestvujete u akciji ''Sa osmehom u Novu 2017. godinu''.

Organizovaćemo fotografisanje studenata, nastavnog i nenastavnog osoblјa Fakulteta ispred novogodišnje jelke, u lepom prazničnom ambijentu, kako bismo osmesima i dobrim raspoloženjem putem društvenih mreža svima poželeli srećne novogodišnje praznike i Božić.

Sa želјom da u ponedelјak naši osmesi budu pravi putokaz za ulazak u novo leto, srdačno vas pozdravlјamo!









Datum: 22.12.2016.



Sa promocije knjige POGLED NA SVET




Na jučerašnjoj promociji knjige studenta Stefana Ljubomirovića, ''Pogled na svet'', gotovo da nije bilo slobodnog mesta u amfiteatru Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini. 
Slavilo se u čast književnosti, muzike, lepote, pameti i snage mladosti, a bilo je i suza radosnica! 











Datum: 19.12.2016.



Promocija knjige POGLED NA SVET




Fakultet pedagoških nauka u Jagodini poziva vas na promociju knjige POGLED NA SVET čiji je autor student Stefan Ljubomirović, koja će biti održana u amfiteatru Fakulteta u sredu, 21.12. 2016. u 19 časova.

O knjizi će govoriti:
Dr Maja Dimitrijević
Dr Ilijana Čutura
i autor

Pored govora recenzenata i autora očekuje vas i bogat muzički program kao i kazivanje stihova i delova iz knjige.
Dobrodošli!






Datum: 15.12.2016.



Dan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini
13.12.2016.





























Datum: 14.12.2016.



IZVEŠTAJ O ODRŽANOM ČASU PRIRODE I DRUŠTVA U PRIRODNJAČKOM CENTRU SRBIJE, SVILAJNAC




  Preuzmi izveštaj











Datum: 14.12.2016.



OVO SU "NARODNI UČITELJI"
Milisav Savić i Dejan Petrović dobitnici počasne diplome




Povodom dana Fakultet pedagoških nauka u Jagodini počasne diplome ,,Narodni učitelj” i ''Magister Humanitas'' danas su dodeljene književniku Milisavu Saviću i majstoru trube Dejanu Petroviću.

Diploma ,,Narodnog učitelja“ dodeljuje za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciju tog fakulteta. U obrazloženju stoji da se priznanje dodeljuje velikom piscu koji se nalazi u vrhu savremene srpske proze, a čiji je književni rad započeo u časopisu “Uzdanica“ koji objavljuje Fakultet, gde je Savić objavio dva svoja prva rada – dve pesme.

Počasna diploma “Magister Humanitas“ dodeljena je muzičaru Dejanu Petroviću, “ambasadoru srpske trube“, koji je na muzičkoj sceni poznat je po izvođenju srpske tradicionalne muzike, koju često kombinuje sa modernim elementima, stvarajući autentičnu interpretaciju.

Link ka vesti: http://www.blic.rs/vesti/srbija/ovo-su-narodni-ucitelji-milisav-savic-i-dejan-petrovic-dobitnici-pocasne-diplome/lx3x27w

Link ka vesti: http://centralmedia.rs/dana-fakulteta-pedagoskih-nauka-u-jagodini-diploma-narodni-ucitelj-knjizevniku-milisavu-savicu/

 






Datum: 12.12.2016.



Fakultet pedagoških nauka u Jagodini proslaviće 13. decembra 2016. dvadeset tri godine postojanja i rada





Fakultet pedagoških nauka u Jagodini proslaviće 13. decembra 2016. dvadeset tri godine postojanja i rada i jubilej od sto osamnaest godina obrazovanja nastavnika i vaspitača. Na svečanoj akademiji u Centru za kulturu u Jagodini u 12 časova, pored prigodnog kulturno-umetničkog programa, biće dodelјene počasne dipome ''Narodnog učitelјa'' i ''Magister Humanitas''.

Ovogodišnji dobitnik počasne diplome ''Narodnog učitelјa'' koja se dodelјuje za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciju Fakulteta je književnik Milisav Savić.
Počasna diploma Narodnog učitelјa prethodnih godina je dodelјena književnicima Dobrici Eriću i Slobodanu Rakitiću, slikaru i višegodišnjem dekanu Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, Sretku Divlјanu, novinarima Živoradu Žiki Nikoliću i Nenadu Ristiću.

Ovogodišnje priznanje pripašće velikom piscu koji se nalazi u vrhu savremene srpske proze, a čiji je književni rad započeo u časopisu ''Uzdanica'' koji objavlјuje Fakultet, gde je Savić objavio dva svoja prva rada – dve pesme.

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini je 2015. godine prvi put ustanovio Počasnu diplomu „Magister Humanitas“ za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih i priznanje dodelio muzičaru, pesniku i romanopiscu Marku Šeliću Marčelu.

Počasna diploma ''Magister Humanitas'' biće uručena muzičaru Dejanu Petroviću, ''ambasadoru srpske trube''. Na muzičkoj sceni poznat je po izvođenju srpske tradicionalne muzike, koju često kombinuje sa modernim elementima, stvarajući autentičnu interpretaciju.

U okviru svečane akademije pod nazivom “U SLAVU JEZIKA I SLOBODE'' biće dodelјene i zahvalnice zaslužnim pojedincima, nagrade najuspešnijim i diplome svršenim studentima. Nastupiće hor studenata i profesora, orkestar i folklorni ansambl Fakulteta.
Od uglednih zvanica očekuje se dolazak prorektora sa Univerziteta u Kragujevcu, rektora Visoke škole ''Etveš Jožef'' u Baji, prof. dr Zoltana Melica, predsednika Skupštine Grada Jagodina, Dragana Markovića Palme.





Datum: 10.12.2016.



Sajm obrazovanja u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Požarevcu




Na sajmu obrazovanja u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Požarevcu koji je održan 9. decembra 2016, PR tim Fakulteta je veliki broj zainteresovanih srednjoškolaca iz ovog grada, upoznao sa studijskim programima, mogućnostima i uslovima studiranja na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini.












Datum: 9.12.2016.



U Biblioteci grada Beograda, danas u 19 časova, biće predstavljena knjiga "Politika i umeće ubeđivanja" profesora Marka Đorđevića u izdanju IP Prosveta i Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini.









Datum: 9.12.2016.



U znak zahvalnosti i sećanja na Sretena Adžića, pedagoga, osnivača i upravitelјa Muške učitelјske škole u Jagodini i Aleksandra T. Petrovića, učitelјa i borca u balkanskim i svetskim ratovima, profesori i studenti Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini su u četvrtak, 8. decembra 2016. položili vence i cveće na njihova spomen-obeležja.










Datum: 9.12.2016.



Akreditovan studijski program doktorskih studija - METODIKA NASTAVE




Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta izdala je uverenje Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini o akreditovanju studijskog programa doktorskih studija - METODIKA NASTAVE u okviru polјa društveno humanističkih nauka.


Detaljnije informacije možete pročitati na stranici studijskog programa Doktorske studije Metodika nastave






Datum: 8.12.2016.



Humanitarna prodaja zbirke poezije „Iz dubine“




Pesnik i student Stefan Lazarević u saradnji sa Studentskom organizacijom Fakulteta, organizovao je 8. i 9. decembra 2016. od 9 do 12 časova, humanitarnu prodaju svoje zbirke poezije „Iz dubine“ za lečenje dvogodišnjeg Stefana Miladinovića koji vodi borbu sa karcinomom.
Podržimo život i naše kolege u još jednoj humanitarnoj akciji!






Datum: 2.12.2016.



Studentska praksa u Univerzitetskoj biblioteci u Kragujevcu




Dragi studenti i diplomci,
Ukoliko želite da steknete novo, praktično iskustvo, obogatite svoja znanja novim sadržajima i upoznate se sa radom u biblioteci, prijavite se za program studentske prakse koji Centar realizuje u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom u Kragujevcu.
Prema iskazanim potrebama ustanove, za ovaj program prakse mogu konkurisati diplomci i studenti master akademskih studija fakulteta u sastavu Univerziteta u Kragujevcu.
Program prakse odvijao bi se od januara do decembra 2017. godine, u dva perioda:
1. od januara do juna 2017.
2. od septembra do decembra 2017.

Trajanje prakse: mesec dana.
Po završetku programa prakse, svi kandidati dobijaju sertifikat o obavlјenoj praksi.
Pozicije za praksu dostupne su u okviru sledećih programa:

  • fizička obrada publikacija – inventarisanje i signiranje,
  • klasifikacija i katalogizacija bibliotečko-informacione građe i izvora,
  • edukacija korisnika za korišćenje elektronskih kataloga i referalnih zbirki,
  • realizacija digitalizacije publikacija iz fonda Biblioteke,
  • rad sa digitalnim objektima, priprema fajlova i sl.,
  • priprema prezentacija bibliotečko-informacione građe i izvora,
  • priprema tematskih izložbi, kulturnih programa, promocija i dr.,
  • priprema informativnog materijala za veb-sajt Biblioteke i društvene mreže,
  • rad sa korisnicima (elektronski izvori informacija, internet alati, Cobiss, Kobson, priručnici i dr.).

Napomena: Prilikom prijave, kandidati mogu odabrati tri aktivnosti koje ih najviše zanimaju, mada će, svakako, tokom trajanja prakse, biti upoznati i sa ostalim poslovima.

Dokumenta za prijavu na praksu:

  • Motivaciono pismo (u motivacionom pismu obavezno navesti: pozicije (poslove) koje bi kandidat želeo da obavlјa tokom prakse i  period za koji se prijavlјuje (januar-jun / septambar-decembar)
  • CV na srpskom jeziku
  • Potvrda fakulteta o trenutnom statusu studenta ili kopija indeksa, odnosno uverenje o diplomiranju (za diplomce).

Dokumenta za prijavu dostaviti putem mejla na adresu razvojkarijere@kg.ac.rs (u polјe predmet mejla upisati Prijava za praksu u Univerzitetskoj biblioteci) ili ih doneti lično u prostorije Centra (Jovana Cvijića bb, drugi sprat zgrade Rektorata, između Pravnog i Ekonomskog fakulteta)
Rok za prijavu: 15. januar 2017. godine
Ukoliko imate pitanja, možete nas kontaktirati putem telefona (034) 300-425 ili mejla: razvojkarijere@kg.ac.rs svakog radnog dana do 16:00 časova.





Datum: 1.12.2016.



Humanitarni turnir za Stefana u Jagodini 01.12.2016.




Studentska organizacija Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini organizovala je humanitarni turnir u basketu "3 na 3" na kome je prikupljen novac za lečenje dvoipogodišnjeg Stefana Miladinovića iz Niša.

Detaljnije na: http://www.blic.rs/vesti/srbija/humani-studenti-jagodinci-pomazu-malom-stefanu/te4sdjr

  
  
  
  
  





Datum: 1.12.2016.



Predavanje profesora Božovića u Jagodini 30.11.2016.




predavanje sociologa kulture, prof. dr Ratka Božovića, nikog nije ostavilo ravnodušnim. Čovek je svoj jedino kada se igra.
Homo ludens u nama nikada ne sme da nestane, a posebno ne u pedagoškom radu.
IGRA - TEMELJ KULTURE
30. novembar 2016.

  
  
  
  
  





Datum: 1.12.2016.



Sa stručnog skupa Inkluzivno obrazovanje




  

 

 





Datum: 30.11.2016.



Sa stručnog skupa Inkluzivno obrazovanje




  

 

 





Datum: 30.11.2016.



У петак, 2. децембра 2016, са почетком у 11.30, у позоришту ''Станиславски'' при Факултету педагошких наука у Јагодини, биће одиграна позоришна представа "Успон и пад првог гробара".
Очекујемо Вас!










Datum: 28.11.2016.



Stručni skup Inkluzivno obrazovanje




Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu sa velikim zadovolјstvom Vas poziva na stručni skup Inkluzivno obrazovanje.

Stručni skup biće održan u utorak, 29. novembra 2016, u 18 časova u amfiteatru Fakulteta.

Ovom temom Fakultet nastavlјa tradiciju organizovanja stručnih skupova sa cilјem unapređivanja vaspitno-obrazovnog rada kroz razmenu primera dobre prakse.





Datum: 28.11.2016.



SIMPOZIJUM POVODOM DVA VEKA STARE CRKVE U JAGODINI




Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini tokom vikenda je počeo naučni skup povodom dva veka postojanja Stare crkve u Jagodini, posvećene Svetom arhangelu Mihailu, zadužbini kneza Miloša iz 1818. godine.

Na skupu je učestvovalo oko 15 istoričara i drugih stručnjaka, Arhiva Srbije, Balkanološkog instituta, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Bogoslovskog fakulteta, Istorijskog arhiva Jagodine i Zavičajnog muzeja.

Skup je počeo posle liturgije i molitvenog doručka u Staroj crkvi, a otvorili su ga Nјegovo Preosveštenstvo Episkop Šumadijski Gospodin Jovan i gradonačelnik Jagodine, Ratko Stevanović.

Detalјnije: http://www.tanjug.rs/mobile/full-view.aspx?izb=287640







Datum: 28.11.2016.



Izložba Miloša Đorđevića BINOM NIHILO u galeriji Centra za grafiku




Umetnik i asistent Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, mr Miloš Đorđević, predstavio se u galeriji Centra za grafiku u Beogradu u četvrtak, 24. novembra 2016. u 19 časova izložbom grafika pod nazivom BINOM NIHILO.

Pogledajte prilog o ovoj izložbi u ''Kulturnom dnevniku'' RTS-a.

 








Datum: 28.11.2016.



Izložba fotografija Slobodana Štetića




Umetnik i asistent Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, mr Miloš Đorđević, predstavio se u galeriji Centra za grafiku u Beogradu u četvrtak, 24. novembra 2016. u 19 časova izložbom grafika pod nazivom БИНОМ NIHILO.

Pogledajte prilog o ovoj izložbi u ''Kulturnom dnevniku'' RTS-a.

Link: http://www.rtk.co.rs/kultura/item/31446-izlozba-fotografija-slobodana-stetica






Datum: 25.11.2016.



Predavanje sociologa kulture, prof. dr Ratka Božovića, koje se ne propušta! 
IGRA - TEMELJ KULTURE




Vidimo se u sredu, 30. novembra u 12.30 časova u amfiteatru Fakulteta. 







Datum: 25.11.2016.



HUMANOST NA DELU - U AKCIJI DOBROVOLJNOG DAVANјA KRVI PRIKUPLJENO 59 JEDINICA




Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini u organizaciji Crvenog krsta i Studentskog parlamenta Fakulteta danas je održana akcija dobrovolјnog davanja krvi.

Ovom prilikom prikuplјeno je 59 jedinica krvi, a prema rečima Aleksandra Ilića, načelnika odelјenja za transfuziju krvi Opšte bolnice u Jagodini, ovo je bila jedna od uspešnijih akcija u Pomoravskom okrugu.

Hvala svima koji su pokazali humanost na delu!








Datum: 25.11.2016.



NOVI IZGLED FAKULTETA - ZAVRŠENI RADOVI NA ZAMENI PROZORSKE STOLARIJE




U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Skupštinom grada Jagodina, uprava Fakulteta predvođena dekanom, prof. dr Violetom Jovanović i prodekanom za nastavu i studentska pitanja, prof. dr Ilijanom Čuturom, obezbedila je finansijska sredstva za zamenu prozorske stolarije na celoj zgradi Fakulteta.

Radovi na postavljanju novih prozora završeni su u predviđenom roku.






Datum: 24.11.2016.



Fakultet pedagoških nauka Univerziteta u Kragujevcu (Jagodina) poziva Vas na predavanje prof. dr Ratka Božovića IGRA - TEMELJ KULTURE




Sreda, 30. novembar 2016. u 12.30 časova
Amfiteatar Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini

Tamo gde su prisutna nastojanja da se igra podredi životnim fazama koje slede posle detinjstva, ona se neumolјivo pretvara u manje vrednu, sekundarnu i nebitnu egzistenciju, u njen surogat. 

Tada se igra degradira na svrhe van njenog slobodnog bića. Igru bi valјalo razumeti kao vrednost koja preobražava i sebe i igrače u svim fazama života. Ona jednostavno nije  obeležje i atribut samo dečjeg doba, već osnova bio-antropo-socio-kulturne čovekove celovitosti i ukorenjenosti.

Zato se vredi podsetiti Šilerovog mišlјenja da se čovek „igra samo onda kada je u punom značenju čovek, a on je samo onda čovek kad se igra“. To znači - kad zgasne igra, zgasnuo je i život.









Datum: 07.09.2016.



Poziv za prijavu zaposlenih za stipendiranu mobilnost na Visokoj školi Etvaš Jožef u Baji (Mađarska)



Erazmus+ Klјučna akcija 1 – kreditna mobilnost
U skladu sa potpisanim inter-institucionalnim ugovorom za razmenu sa Univerzitetom u Baji, zaposleni na Univerzitetu u Kragujevcu mogu se prijaviti za stipendiranu nastavničku mobilnosti (staff mobility for teaching) u trajanju od nedelјu dana (5 dana držanja nastave + 2 dana za put). U skladu sa pravilima Programa Erazmus+, nastavni kadar je u obavezi da u toku razmene održi najmanje 8 sati predavanja nedelјno.
Potrebna dokumenta za prijavu:

  1. Kratka biografija (obavezno navesti kontakt adresu i telefon)
  2. Predlog ugovora o mobilnosti (molimo preuzmite odgovarajući formular: teaching, training),
  3. Potvrda o zaposlenju
  4. Kopija pasoša

Rok za prijavu: 07. 09. 2016. godine, do 12:00 sati







Datum: 10.08.2016.



Poziv za prijavu zaposlenih za stipendiranu mobilnost na Visokoj školi Etvaš Jožef u Baji (Mađarska)



Erazmus+ Klјučna akcija 1 – kreditna mobilnost
U skladu sa potpisanim inter-institucionalnim ugovorom za razmenu sa Univerzitetom u Baji, zaposleni na Univerzitetu u Kragujevcu mogu se prijaviti za stipendiranu nastavničku mobilnosti (staff mobility for teaching) u trajanju od nedelјu dana (5 dana držanja nastave + 2 dana za put). U skladu sa pravilima Programa Erazmus+, nastavni kadar je u obavezi da u toku razmene održi najmanje 8 sati predavanja nedelјno.
Potrebna dokumenta za prijavu:

  1. Kratka biografija (obavezno navesti kontakt adresu i telefon)
  2. Predlog ugovora o mobilnosti (molimo preuzmite odgovarajući formular: teaching, training),
  3. Potvrda o zaposlenju
  4. Kopija pasoša

Rok za prijavu: 20. 08. 2016. godine, do 12:00 sati







Datum: 04.02.2016.



Tribina



TRIBINA

ZLOČIN NAD MIŠLjENјEM
- OSUDA, IZGON I REHABILITACIJA MIHAILA ĐURIĆA -

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini
Jagodina,  četvrtak 12. mart 2015. godine u 11,00 h

Učesnici:

prof. dr Violeta Jovanović, dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini  
prof. dr Ružica, Petrović, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini
prof. dr Jovica Trkulјa, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu

Sadržaj:

  • Osuda izgon i rehabilitacija Mihaila Đurića – predavanje prof. dr Jovice Trkulјe
  • Promocija Sabranih dela Mihaila Đurića  u 12 knjiga u izdanju Službenog glasnika i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Beograd, 2009.
  • Dokumentarna TV emisija RT Vojvodine: „Svedoci vremena - prof. dr Mihailo Đurić“, Novi Sad, 1991.

 

MIHAILO ĐURIĆ
(1925-2011)
Akademik Mihailo Đurić je rođen 1925. godine u Šapcu. Studirao je pravo, filozofiju i klasičnu filologiju u Beogradu. Doktorirao je 1954. na Pravnom fakultetu s tezom „Ideja prirodnog prava kod grčkih sofista“. Na istom fakultetu je biran u sva univerzitetska zvanja. Predavao je Istoriju političkih teorija, Opštu sociologiju i Metodologiju društvenih nauka. Godine 1972. osuđen je na devet meseci strogog zatvora, zbog kritike ustavnih amandmana 1971. godine. Nakon toga je izgubio radno mesto na Fakultetu. Svoj naučni rad je produžio u Institutu društvenih nauka u Beogradu od 1974. do 1990. godine, kada se vraća na Pravni fakultet gde je 1991. godine penzionisan.
Glavne dela: Ideja prirodnog prava kod grčkih sofista, Problemi sociološkog metoda, Sociologija Maksa Vebera, Humanizam kao politički ideal, Mythos Wissenschaft, Ideologie, Utopija izmene sveta, Niče i metafizika, Nizshe und die Metaphysik, Izazov nihilizma, Putevi ka Ničeu: prilozi filozofiji budućnosti, Iskustvo razlike: suočavanja s vremenom, O potrebi filozofije danas: filozofija između Istoka i Zapada, Krhko lјudsko dobro: aktuelnost Aristotelove praktičke filozofije.
Početkom 2009. godine, kada se dvanaest tomova Sabranih spisa Mihaila Đurića u izdanju Službenog glasnika pojavilo u knjižarama Srbije, Okružni sud u Beogradu je doneo rešenje o njegovoj rehabilitaciji.

Preminuo je u 25. novembra 2011. godine u Beogradu.
 
Preuzmi tekst






Datum: 04.02.2016.



Poziv za prijavu zaposlenih za stipendiranu mobilnost na Visokoj školi Etvaš Jožef u Baji (Mađarska)



Erazmus+ Klјučna akcija 1 – kreditna mobilnost
U skladu sa potpisanim inter-institucionalnim ugovorom za razmenu sa Univerzitetom u Baji, zaposleni na Univerzitetu u Kragujevcu mogu se prijaviti za stipendiranu nastavničku mobilnosti (staff mobility for teaching) u trajanju od nedelјu dana (5 dana držanja nastave + 2 dana za put). U skladu sa pravilima Programa Erazmus+, nastavni kadar je u obavezi da u toku razmene održi najmanje 8 sati predavanja nedelјno.
Potrebna dokumenta za prijavu:

  1. Kratka biografija (obavezno navesti kontakt adresu i telefon)
  2. Predlog ugovora o mobilnosti (molimo preuzmite odgovarajući formular: teaching, training),
  3. Potvrda o zaposlenju
  4. Kopija pasoša
Rok za prijavu: 04. 02. 2016. godine, do 12:00 sati