FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU,
JAGODINA


Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina,
Tel. (+381 35) 223 805,
Fax (+381 35) 223 805
 
   
Jagodina
 
Istorijat Jagodine  
Plan grada  
Kultura  
Zvanična prezentacija  
 

 

 

 

 

 

Jagodina

Grad Jagodina nalazi se u središnjem Pomoravlju, centralnom delu Srbije.Udaljen je od Beograda 156 km,a od Kragujevca 62 km.Jagodina je sedište istoimene opštine i centar okruga, u koji još ulaze opštine Ćuprija, Paraćin, Despotovac, Svilajnac i Rekovac.
Ovo naselje je u davnim vremenima izniklo u plodnoj dolini, koju sa istoka okružuju visoki venci Beljanice i Kučajskih planina,a sa zapada niski obronci Juhora i Crnog vrha.Jagodina leži na obalama reke Belice, na svega 5 km od Velike Morave, koja grad opasuje svojim meandričnim koritom.

Jagodina je danas moderan grad sa oko 40.000 stanovnika. U gradu prednjači industrijska proizvodnja sa Fabrikom kablova, Jagodinska pivarom, Juhorom(industrijom mesnih proizvoda) i Femanom. Tu su još Građevinska kompanija Pomoravlje inženjering, Dragocvet holding voćarstvo, Srbokoke-proizvodnja živine, Metalka Majur-preduzeće za spoljašnju i unutrašnju trgovinu, Navip...
U gradu postoji pet osnovnih škola, četiri srednje škole(Gimnazija, Mašinsko-tehnička, Elektronsko-tehnička i Ekonomsko-ugostiteljska) i Pedagoški fakultet. Osnovna škola u Jagodini otvorena je još 1815.godine, a Gimnazija 1869., dok Pedagoški fakultet nastavlja tradiciju poznate Učiteljske škole, osnovane 1898. U Jagodini radi i Škola sa domom za gluvonemu decu, osnovana1928.godine, kao i škola za osnovno muzičko obrazovanje.

U Jagodini deluje i nekoliko kulturnih ustanova. Omladinski kulturni centar raspolaze sa dve bioskopske dvorane i jednom pozorišnom scenom, gde se svake godine, u martu, odigrava poznati pozorišni festival Dani komedije. Pozorišnom životu u gradu posebno doprinosi i Gradsko amatersko pozorište, kao i niz školskih pozorišnih družina.
Zavičajni muzej predstavlja posebno značajnu usatnovu kompleksnog tipa sa bogatim muzejskim fondom arheološke, istorijske, etnografske, umetničke, numizmatičke i prirodnjačke građe iz istorije i kulture Pomoravlja od neolita do modernih vremena.
Šire poznata kulturna ustanova je i Muzej naivne umetnosti koji čuva i izlaže domaću i stranu samouku umetnost.
U Jagodini se nalazi  Istorijski arhiv Srednje Pomoravlje, ustanova koja prikuplja i čuva ogomnu arhivsku i istorijsku građu sa teritorije celog Pomoravskog okruga, kao i Narodna biblioteka, osnovana 1855.godine kao Čitalište.
Kulturnom životu grada doprinose na svoj način i Narodni univerzitet, Radio-novinska ustanova Novi put.
Jagodina raspolaže i savremenim zdanjem Hale sportova, pri kojoj deluje niz sportskih klubova.

 

 

Designed by Verica, Nebojsa, Pavle