FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU,
JAGODINA


Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina,
Tel. (+381 35) 223 805,
Fax (+381 35) 223 805
 
   
Jagodina
 
Istorijat Jagodine  
Plan grada  
 
Zvanična prezentacija  

 

 

 

 

 

Kultura

Muzej naivne umetnosti

Muzej naivne umetnosti u Jagodini je prva muzejska ustanova u Srbiji. Osnovan je 1960.godine pod nazivom Galerija samoukih likovnih umetnika. Osnovne aktivnosti muzeja su sistematsko prikupljanje, čuvanje, sređivanje, proučavanje, naučna obrada i izlaganje dela naivne umetnosti. Likovna zbirka MNU broji 2500 dela (slika, skulptura, crteža i grafika) i svrstava se među najznačajnije zbirke naivne umetnosti u svetu.

UMETNICI

U ovom momentu zastupljeno je preko 280 slikara i vajara.

KLASICI

Dragutin Aleksić
Ilja Basicević Bosilj
Janko Brasić
Bogosav Živković
Dušan Jevtović
Milosav Jovanović
Ferenc Kalmar
Milan Rašić
Sava Sekulić
Dragiša Stanisavljević
Milan Stanisavljević
Emerik Fejes
Ilija Filipović

JAGODINSKI KRUG LIKOVNIH UMATNIKA

Branko Dinić
Milanka  Dinić
Slobodan Živanović
Ljubiša Jovanović Kene
Dobrosav Milojević
Životin Nikolić
Dušanka Petrović
Milan Rasić
 


Narodna biblioteka,,Radislav Nikčević" u Jagodini

Svoje postojanje Biblioteka vezuje za Čitalište jagodinsko formirano sredinom 19.veka. Štampa tog vremena objavljuje da se u Jagodini organizuju balovi u korist Čitališta koje se pored ovih prihoda izdržava i članarinom. 1868.god. jagodinska opština donosi rešenje da se otvori Čitaonica kao opštinska i tada je imala 80 članova. 1874.-se zatvara. Početkom 20.veka pojavljuje se prva javna bibloteka kao državna ustanova uz koju građani stvaraju Građansku čitaonicu. Tada je imala 125 članova.
Tokom  Prvog  svedskog rata Čitaonica i Javna biblioteka prestaju sa radom i tada strada kompletan književni fond. Pun uspeh i rad  Biblioteka beleži tokom 7. i 8. decenije 20.veka.
Narodna biblioteka ,,Radislav Nikčević" je danas moderna ustanova, glavna matična bibloteka za Poravski okrug, raspolaže bogatim fondom od oko 100.000 knjiga iz različitih oblasti ljudskog znanja.

Narodna biblioteka ,,Radislav Nikčević" nalazi se Ulici Knjeginje Milice br.2-4,35000 Jagodina. Za više informacija posetite sajt www.jabooka.org.rs

Festival ,,Dani komedije" u Jagodini


Prvi festival "Dani komedije" održan je 1971.god. Održava se svake godine krajem marta meseca. Najviše priznanje pozorišnog festivala je "Zlatni ćuran", a nagrada za životno delo, dodeljuje se od 2001.god. Dosadašnji dobitnici su: Miodrag Petrović -Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić -Pendula, Nikola Simić (2006.), Olivera Markovic (2007.god).....   


 "MUZIČKA JESEN" u Jagodini

Muzička jesen je festival koji ima tradiciju dugu dve i po decenije. Festival se organizuje sa ciljem negovanja vrhunskih muzičkih ostvarenja klasične muzike, džeza itd. Održava se svake godine.

                        

 

Designed by Verica, Nebojsa, Pavle