FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU,
JAGODINA


Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina,
Tel. (+381 35) 223 805,
Fax (+381 35) 223 805
   
Arhiva vesti  

 
 
 
 
 
2013.  
 
2012.  
 
2011.  
 
2010.  
 
2009.  
 
2008.  
 
2007.  
   
2006.  
 
2005.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Vesti - arhiva 2005.


decembar 2005

Zamke u nastavi srpskog jezika i književnosti - mentorski seminar
održan je u decembru 2005. Seminar je imao za cilj da stvori metodološke osnove za kreiranje savremenog mentorskog sistema u profesionalnoj praksi studenata i praktično i stručno osposobe učitelje-mentore za pružanje instrukcija, kompetentne podrške i povratnih informacija studentima na praksi. 


novembar 2005

U okviru godišnjeg Programa saradnje Učiteljskog fakulteta u Jagodini sa Programom za profesionalni razvoj nastavnika u Srbiji Korak, Fakultet u Jagodini je organizovao i u periodu od 23. do 26. novembra 2005. godine realizovao studijsko putovanje u Sloveniju. Osnovni cilj putovanja bilo je neposredno upoznavanje nastavnika i studenata Učiteljskog fakulteta sa sistemom obrazovanja učitelja i nastavnika u Sloveniji kao zemlji sa najrazvijenijim obrazovnim sistemom u regionu.
Delegaciju Učiteljskog fakulteta činio je dvadeset i jedan nastavnik i tri studenta.
Studijski boravak u Sloveniji obuhvatio je obilazak Fakulteta za menadžment u Novom Mestu i upoznavanje sa savremenom organizacijom rada ove škole i daljim planovima njenog razvoja; posetu obrazovnim centrima i institucijama u Ljubljani: CMEPIUS, Pedagoški fakultet u Ljubljani, diskusiju sa Tatjanom Plevnik iz Ministarstva obrazovanja Republike Slovenije o rezultatima eksterne evaluacije novog kurikuluma Učiteljskog fakulteta i pravcima daljeg rada na njegovom usavršavanju i poboljšavanju, posetu Osnovnoj školi Ledina,  jednoj od najstarijih osnovnih škola u Ljubljani i  vežbaonici Pedagoškog fakulteta, Zavodu za  školstvo Republike Slovenije. O putovanju je Nastavno-naučnom veću i Programu podnet detaljni izveštaj. 


oktobar 2005

Vera Savić, predavač za engleski jezik, prisustvovala je, zahvaljujući podršci programa "Korak", dvodnevnom seminaru "Finska u PISA istraživanjima", koji je održan u Helsinkiju 10. i 11. oktobra 2005. Bila je jedini predstavnik naše zemlje (bilo je 127 učesnika iz 33 zemlje sveta) na skupu koji se bavio faktorima koji su doveli do uspeha finskih učenika na PISA testovima, uz poseban naglasak na specifičnom nastavnom planu i programu obrazovanja učitelja u Finskoj.


maj 2005

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA NA UČITELJSKOM FAKULTETU U JAGODINI
"Savremeno obrazovanje učitelja u Evropi- iskustva i tendencije"
U periodu od 20. do 21. maja 2005. godine na Učiteljskom fakultetu u Jagodini održana je međunarodna konferencija na kojoj su gosti bili njena ekselencija, ambasador Republike Finske Ana Maija Korpi koja je i otvorila seminar, gospodin Matti Meri, dekan Fakulteta za obrazovanje nastavnika u Helsinkiju, predstavnici Ministarstva prosvete i sporta Vlade Republike Srbije, dekani Učiteljskih fakulteta iz Makedonije i Mađarske, kao i profesori i studenti sa učiteljskih fakulteta u Somboru, Beogradu, Užicu i Jagodini.
Konferencija je održana zahvaljujući saradnji Učiteljskog fakulteta u Jagodini sa Vladom Republike Finske u okviru programa za profesionalni razvoj nastavnog kadra u Srbiji, "Korak".
Brojni eminentni predavači govorili su o sistemu obrazovanja u Evropi, inkluzivnom obrazovanju, nastavnoj praksi kao važnom preduslovu razvoja kompetencija nastavnika, evaluaciji rada studenata i nastavnika koja ukazuje na nedostatke i kvalitete, a istovremeno predstavlja podsticaj za permanentno usavršavanje.Ovo je bila još jedna u nizu konferencija u organizaciji Učiteljskog fakulteta u Jagodini čiji je osnovni cilj obrazovanje nastavnika u skladu sa evropskim standardima i u čemu postiže zapažene rezultate. Učesnici konferencije mogli su da u okviru uspešnih diskusija razmenjuju znanja, iskustva i utiske što predstavlja važan činilac postizanja daljeg napretka i sprovođenja uspešnih promena.


april 2005

REGIONALNA KONFERENCIJA ZA STUDENTE NASTAVNIKE
Balkan je region u kome je u toku proces značajnih promena, a posebno promena u obrazovanju. S ciljem promovisanja jednakosti, dostupnosti i promena u obrazovanju održana je konferencija PEACE 2005.(Regionalna konferencija za studente nastavnike) u periodu od 14. do 17. aprila 2005. god. u Herceg Novom. Ova konferencija je pod pokroviteljstvom Kanadske Agencije za Međunarodni Razvoj (CIDA), koju sprovodi Projekat za Obuku Nastavnika (EDP) i Asocijacija za profesionalni razvoj studenata (APRS) fakulteta za Obrazovanje Prištinskog Univerziteta. Pored Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore bili su i učesnici iz Srbije među kojima se nalazila i grupa studenata ispred Učiteljskog fakulteta u Jagodini (Marina Milenković 01/02, Ivana Paunović 09/02, Biljana Mališ 11/02, Milena Vulović 15/02, Ratko Ivanović 25/02, Jelena Ignjatijević 39/02, Olivera Jovanović 40/02, Milan Stojanović 46/02, Jelena Smiljković 64/02, Jelena Paunović 104/02 i Ivana Milošević- student prodekan) i grupa ispred Volonterskog centra DR2. PEACE konferencija je predstavljala upoznavanje mladih budućih lidera u obrazovanju iz različitih regiona i bolji razvoj edukatora kroz razmenu iskustava i uspeh. Ovo je bila prilika da učimo jedni od drugih, prilika da se sretnemo sa različitim ljudima, čujemo nove ideje, sebi otvorimo mogućnost za nove perspektive u svojoj profesiji, a posebno da naučimo da cenimo sve oblike različitosti među nama. Napokon smo shvatili šta je pravo značenje reči JEDNAKOST, SOLIDARNOST I TOLERANCIJA kao ključnih reči u obrazovanju. Studenti Učiteljskog fakulteta su prikazali na jedan specifičan način da sve ono što učimo u teoriji treba primeniti u praktičnom radu, da uloga učitelja nije samo da pruži svojim učenicima elementarna znanja, već da kroz preventivni i korektivni savetodavni rad vaspitava ličnost u potpunosti.
Svakako ovo je bilo jedno neponovljivo iskustvo koga ćemo se rado sećati i negovati.

 

 

Designed by Verica, Nebojsa, Pavle