FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU,
JAGODINA


Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina,
Tel. (+381 35) 223 805,
Fax (+381 35) 223 805
   
Arhiva vesti  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
2013.  
 
2012.  
 
2011.  
 
2010.  
 
 
 
2008.  
 
2007.  
   
2006.  
 
2005.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Vesti - arhiva 2009.


Datum:16.12.2009
Pedagoški fakultet u Jagodini na Tempus konferenciji u Beogradu


Tempus konferencija je održana 16. decembra 2009. godine na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, a u organizaciji Nacionalne Tempus kancelarije u Beogradu. Kao predstavnici Pedagoškog fakulteta Konferenciji su prisustvovale prof. dr Violeta Jovanović i mr Vera Savić, koje su imale prilike da se upoznaju sa Tempus i Erasmus Mundus projektima kojima je odobreno finasiranje na nedavno završenim selekcijama, kao i sa novim mogućnostima za konkurisanje u okviru ova dva programa i programa Jean Monnet.
Kako je Pedagoški fakultet u Jagodini partner na dva od ukupno trinaest Tempus projekata koji su odobreni za finansiranje u periodu 2010-2013, i to Modernising Teacher Education in a European Perspective i Education Policy Study Programme in Serbia and Montenegro, Tempus info-dan je bio prilika da se partneri u zajedničkim projektima sretnu i naprave planove aktivnosti. Pored toga, plenarna predavanja na konferenciji i učešće na radionicama pružilo je mogućnost upoznavanja sa novim stremljenjima u oblasti internacionalne saradnje univerziteta u Evropi.
Oko dve stotine učesnika koji su prisustvovali Konferenciji pozdravio je ministar prosvete, prof. dr Žarko Obradović, zatim ambasador Delegacije Evropske komisije u Republici Srbiji, gospodin Vinsent Dežer, i predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, prof. dr Srđan Stanković. Plenarna predavanja održali su gospođica Antonella Giorgio, predstavnik Izvršne agencije za EU programe iz oblasti obrazovanja, medija i kulture (EACEA), Brisel, koja je govorila o menadžmentu Tempus programa od strane EACEA, dok su o doprinosu izabranih Tempus nacionalnih projekata reformi visokog obrazovanja i primenii Bolonjskog procesa govorili predstavnici Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu i Univerziteta u Beogradu.
Na radionicama se diskutovalo o modernizacija kurikuluma i dvostrukim i zajedničkim diplomama. Predstavljena su dosadašnja iskustva u interdisciplinarnim projektima, kao i saradnja visokoškolskih ustanova sa okruženjem.
Predstavnici Fakulteta su imali i sastanak sa gospođicom Antonellom Giorgio i dobili poziv za prijavljivanje novog Tempus projekta, s obzirom na izuzetan uspeh koji je imao upravo okončani Tempus projekat Pedagoškog fakulteta u Jagodini Curriculum Reform in Teacher Education.
(Vera Savić, koordinator za međunarodnu saradnju Pedagoškog fakulteta u Jagodini, 13.01.2010.)





 

Datum:15.12.2009
Profesori evropskih univerziteta u poseti Pedagoškom fakultetu


U okviru aktivnosti Tempus projekta Development of Lifelong Learning Framework in Serbia, čiji je koordinator Univerzitet u Kragujevcu, a koordinator projekta prof. dr Verica Babić, delegacija od bilo šest profesora sa univerziteta iz tri EU države posetila je 15. decembra 2009. godine Pedagoški fakultet u Jagodini. Poseta je bila radna, tako da su gosti posle razgovora sa dekanom, prof. Sretkom Divljanom, i nastavnicima Fakulteta, održali tri veoma zapažena predavanja. Prof. dr Soren Ehlers sa Pedagoškog fakulteta Aarhus Univerziteta (Danska) održao je interaktivno predavanje o kompetencijama nastavnika i doživotnom učenju, dok su prof. dr Krzysztof Chmara, direktor Regionalnog centra za inovacije Univerziteta u Bigošću (Poljska) i prof. Mihai Cosoveanu sa Univerziteta u Krajovi (Rumunija) govorili o novim ulogama nastavnika i edukatora i primeni tehnologije u programima doživotnog učenja. U diskusijama su učestvovali i studenti i profesori Pedagoškog fakulteta u Jagodini, kao i učitelji, nastavnici, vaspitači i stručno osoblje iz škola i vrtića u Jagodini.
(Vera Savić, koordinator za međunarodnu saradnju Pedagoškog fakulteta u Jagodini, 13.01.2010.)






 

Datum:13.12.2009
Svečana akademija povodom Dana Pedagoškog fakulteta

U pozorištu "Stanislavski" prigodnom svečanošću proslavljen je Dan Pedagoškog fakulteta u Jagodini. Prisutnima su se obratili predsednica Skupštine Republike Srbije Slavica Đukić-Dejanović, rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Slobodan Arsenijević, prodekan za nastavu prof. dr Violeta Jovanović i dekan Fakulteta prof. mr Sretko Divljan. Povodom Dana fakulteta i ove godine nagrađeni su najbolje studenti na svim smerovima.
U umetničkom delu programa učestvovali su učenici OŠ "Boško Đuričić", a studenti našeg fakulteta su premijerno izveli predstavu pod nazivom Braćo i sestre na tekst Duška M. Petrovića, u režiji Sretka Divljana.
Hor  Pedagoškog fakulteta izveo je kompozicije:
Gaudeamus igitur
Nek svud ljubav sja (belgijsku pesma); solista Teodora Vukićević, učenica 4. razreda OŠ "17. oktobar"
Moon river, Andy Williams; solista Milica Stanković, saradnik u nastavi na Pedagoškom fakultetu
When the saints go marching in (gospel)
Dirigent: Jelena Grkić
Klavirska saradnja: Bratislav Starčević 





 

Datum:17.10.2009
Sednica Senata Univerziteta u Kragujevcu održana u Pedagoškom fakultetu u Jagodini



Čast da bude prvi domaćin sednici novog saziva Senata Univerziteta u Kragujevcu imao je Pedagoški fakultet u Jagodini 17. oktobra 2009. godine. Rektora Univerziteta, prof. dr Slobodana Arsenijevića, prorektore i dekane svih fakulteta članica Univerziteta u Kragujevcu, primio je dekan Pedagoškog fakulteta, prof. mr Sretko Divljan, koji je sa svojim saradnicima predstavio Pedagoški fakultet. Izlaganja su imala za cilj da uvaženim gostima predstave sve aspekte rada Fakulteta, od akreditovanih nastavnih programa, naučno-istraživačkog rada, uslova rada, preko izdavačke delatnosti, medjunarodne saradnje, učešća u medjunarodnim projektima, do planova za budući razvoj.

 




 

Datum:02.10.2009
Okrugli sto

Na Pedagoškom fakultetu u Jagodini 1. i 2.10. 2009. održan je Okrugli sto SOCIJALNA PEDAGOGIJA: OSETLJIVOST NA PITANJA DRUŠTVENE MARGINE - Profilisanje nove struke. Gosti - predavači Okruglog stola bili su prof. dr Bojan Dekleva, prof. dr Alenka Kobolt  i doc. dr Špela Razpotnik, kolege sa smera za Socijalnu pedagogiju Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Skup je organizovan u okviru Programa saradnje između Pedagoškog fakulteta u Ljubljani i Pedagoškog fakulteta u Jagodini, koji je potpisan u maju 2008. godine. Okrugli sto je deo projekta Povećana odgovornosti u nastavi zaštite okoline i poštovanja ljudskih prava (Increased responsability in ecology and human rights teaching) koji podržava Ambasada Finske u okviru svog programa Fond za lokalnu saradnju. Skup je otvorio gospodin Riku Warjovaara, prvi sekretar Ambasade Finske, a nakon toga, goste i učesnike programa je pozdravio dekan fakulteta prof. Sretko Divljan.

Prvi dan Okruglog stola je realizovan u formi predavanja sa pratećim diskusijama. Inspirativna predavanja profesora iz Ljubljane bila su praćena zanimljivim diskusijama, u kojima je učestvovala većina učesnika. Pored nastavnika, saradnika i studenata Pedagoškog fakulteta u Jagodini, učesnici Okruglog stola bili su učitelji, vaspitači, psiholozi, pedagozi, direktori iz osnovnih škola, predškolskih ustavnova i domova učenika u Jagodini, Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu, kao i nastavnici Odeljenja za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Učiteljskog fakulteta u Vranju, stručnjaci iz Centra za profesionalni razvoj u obrazovanju u Beogradu.

Drugi dan Okruglog stoga osmišljen u formi radionice, bio je posvećen razmatranju programskih sadržaja, komparativnim analizama kurikuluma na Pedagoškom fakultetu u Jagodini i Pedagoškom fakultetu u Ljubljani, kao i planovima za buduću saradnju. 

Nakon uspešno realizovanog radnog dela, gosti iz Ljubljne i domaćini iz Jagodine, su posetili Akvapark, Zoološki vrt i Muzej voštanih figura u Jagodini. 





 

Datum:19.05.2009
Integrisana praksa prve godine osnovnih akademskih studija-učitelj



U okviru integrisane prakse prve godine osnovnih akademskih studija, studijskog programa:učitelj, studenti Pedagoškog fakulteta su sa đacima OŠ "Rada Miljković", odelenja III 1 posetili Nišku Banju.

Nikolić Milena
Stanković Marko
Rašković Dušica
Marković Tamara





 

Datum:24.04.2009
Škola po meri


U organizaciji Odjela za obrazovanje učitelja i odgojitelja Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, 24 i 25.04. 2009. godine održan je X međunarodni znanstveni skup " Dani Mate Demarina" u Medolinu uz suorganizaciju Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Glavna tema skupa bila je "Škola po mjeri". Učesnici su bili iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH. Sa Pedagoškog fakultet u Jagodini učesnik je bila prof. dr Gordana Budimir Ninković, sa temom rada "Socijalna komunikacija u porodici-put do nasilja ili konstruktivnog rešavanja problema u školi" (koautor doc. dr Emina Vukašinović Kopaz).



 
 

Designed by Verica, Nebojsa, Pavle