FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA
UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU,
JAGODINA


Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina,
Tel. (+381 35) 223 805,
Fax (+381 35) 223 805
   
Arhiva vesti  

 
 
 
 
 
2013.  
 
2012.  
 
2011.  
 
2010.  
 
2009.  
 
2008.  
 
2007.  
   
2006.  
 
2005.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Vesti - arhiva 2007.


Datum:23.12.2007
Naučno-stručni skup KNJIŽEVNOST ZA DECU U NAUCI I NASTAVI

Na Pedagoškom fakultetu u Jagodini 21. i 22. decembra 2007. održan je naučni skup Književnost za decu u nauci i nastavi. Skup je organizovan u okviru projekta Reforma kurikuluma: unapređivanje praktične nastave i istraživanja u saradnji sa Vladom Republike Finske.


Programski odbor skupa činili su: prof. dr Vuk Milatović, prof. dr Miomir Milinković,  prof. dr Tihomir Petrović, doc. dr Violeta Jovanović i doc. dr Tiodor Rosić. U organizacionom odboru bili su:  prof. mr Sretko Divljan, predavač Vera Savić, mr Ilijana Čutura,  doc. dr Tiodor Rosić i doc. dr Violeta Jovanović.

Učesnici naučnog skupa bili su eminentni stručnjaci iz oblasti nauke o književnosti, lingvistike i metodike jezika i književnosti, iz zemlje (preko 50 učesnika sa svih državnih univerziteta, od čega 14 sa Pedagoškog fakulteta u Jagodini) i regiona (ukupno 10 učesnika iz Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije).

Skup je otvorio i unjegovom radu učestvovao ambasador Republike Finske, gospodin Kari Veijalainen. Sedam referata u plenumu podneli su: prof. dr Tihomir Petrović, prof. dr Miomir Milinković, prof. dr Vuk Milatović, prof. dr Radoje Simić, prof. dr Mito Spasevski  prof. dr Cvijetin Ristanović i doc. dr Tiodor Rosić. Potom je rad nastavljen u sekcijama za jezik, književnost i metodiku. Izveštaje o radu sekcija podneli su profesor Miloš Kovačević i profesor Miomir Milinković.

Skup je pružio nova saznanja o aktuelnim kretanjima u savremenoj teoriji književnosti za decu, kao i najsvremenije uvide u književnoteorijske, lingvističke i metodičke pristupe književnosti za decu i mlade. Svi referati sa ovog naučnog skupa biće štampani u zbornicima radova.


 

Datum: 13.12.2007.
Svečano obeležen dan Fakulteta


Studenti i nastavnici uz brojne evropske i domaće zvanice proslavili dan Pedagoškog fakulteta 13.12.2007. god. u Jagodini. Prigodna svečanost održana je u jagodinskom centru za kulturu. Prisutnima su se obratili dekan Fakulteta, prof. mr Sretko Divljan, prorektor Univerziteta u Kragujevcu, Ljiljana Mijatović, prodekan Fakulteta, docent dr Violeta Jovanović, gost iz Helsinkija, Arto Vartohari i predsednik opštine Jagodina, Dragan Marković.


Program svečane akademije pripremili su nastavnici i saradnici Fakulteta.



Hor Pedagoškog fakulteta i hor vrtića "Pionir" nastupili su pod umetničkim vođstvom Jelene Grkić.



Sa studentima Fakulteta, decom osnovne škole "17. oktobar" i jagodinskih vrtića, prigodne numere pripremili su Nada Miletić, Irena Golubović-Ilić, Aleksandra Mihajlović, Nataša Vukićević, Snežana Marković i Slađana Tošić.



Gosti: Bora Dugić u pratnji Ivana Radovanovića i dečji hor "Izvorče" iz Makedonije pod vođstvom dirigenta i kompozitora Zapro Zaprova.


Datum:10.12.2007
Korisne strategije za nastavnike

Jednodnevni seminar pod naslovom Korisne strategije za nastavnike održan je na Pedagoškom fakultetu u Jagodini dana 9. novembra 2007. godine. Predavač je bio Dr Phillipe Dupont, direktor škole za decu i adolescente sa poremećajem ponašanja u državi Merilend, SAD, i predavač organizacije TWI for the Children, Virdžinija, SAD. Osnivač i predsednica ove organizacije, gospodja Bobby Houser, počela je da radi sa decom na Balkanu 1996. godine i već deset godina organizuje timove stručnjaka koji pripremaju i izvode radionice (prvenstveno za nastavu engleskog jezika) za nastavnike koji rade sa decom u letnjim kampovima, sirotištima i centrima za decu sa posebnim potrebama.

Seminar je bio namenjen studentima i nastavnicima Pedagoškog fakulteta, a sastojao se od nekoliko povezanih predavanja o stvaranju uslova za uspešno učenje, motivisanju učenika i strategijama za kontrolu ponašanja. Bilo je prisutno preko sto studenata koji su pokazali veliko interesovanje za teme vezane za njihov budući poziv. Učesnici su predavanja pratili na engleskom jeziku i aktivno učestvovali u diskusiji. Svi učesnici su dobili sertifikat o prisustvu seminaru.



 

Datum:10.10.2007
Svečani prijem novih studenata

Povodom prijema nove generacije studenata (petnaeste generacije na smeru profesor razredne nastave, treće na smeru vaspitač za rad u predškolskim ustanovama i druge na smeru vaspitač za rad u domovima) na Fakultetu je 1. oktobra 2007. godine organizovana prigodna svečanost. Nakon lutkarske predstave koju su pripremili studenti našeg Fakulteta, prigodnom besedom dekan prof. mr Sretko Divljan pozdravio je novu generaciju studenata.

 

Datum:10.10.2007
Predavanje Matti Merija


Na Pedagoškom fakultetu u Jagodini, uvaženi prof. dr Matti Meri sa Univerziteta u Helsinkiju, održao je predavanje studentima na temu "Interakcija između nastavnika, đaka i nastavnog sadržaja, " 3. oktobra 2007. godine u amfiteatru sa početkom u 10.00h.


 

Datum:07.09.2007
Svetski kongres pedagoga


Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu je, od 3. do 7. septembra 2007. godine održan XIII svetski kongres komparativnih i internacionalnih pedagoga, na kome je učestvovala prof. dr Gordana Budimir - Ninković.
Izveštaj sa kongresa



 

Datum:07.09.2007
Naučno-stručni skup KNJIŽEVNOST ZA DECU U NAUCI I NASTAVI

Na Pedagoškom fakultetu u Jagodini,21. i 22. decembra 2007. održaće se Naučno-stručni skup KNJIŽEVNOST ZA DECU U NAUCI I NASTAVI.
Preuzmite poziv za učešće

 

Datum:16.07.2007
Odobrenje Brisela za naš TEMPUS projekat

Pedagoškom fakultetu u Jagodini evropska komisija odobrila je sredstva za realizaciju projekta pod nazivom Curriculum Reform in Teacher Education. Projekat će se realizovati u saradnji sa srodnim fakultetima Univerziteta u Helsinkiju, Atini, Primorskoj, Beogradu i Nišu u periodu od 2007. do 2009. god.

Za više detalja pogledati Tempus novosti evropskog portala (CARDS)



Datum:28.06.2007
Koncert HORA Pedagoškog fakulteta u Jagodini


U petak, 22. juna 2007. godine, sa početkom u 19 časova, održan je koncert hora Pedagoškog fakulteta u Jagodini u foajeu Centra za kulturu, dirigent Jelena Grkić.


Hor je izveo sledeći program:

  • Nikolaj Kedrov: Otče naš
  • Dmitrij Bortnjanski: HvaliteGospoda s nebes
  • Stevan St. Mokranjac: Njest svjat
  • Stevan St. Mokranjac: Tebe pojem
  • Aleksandar Arhangelckij: Glasom mojim ko Gospodu vozvah
  • Sergej Rahmanjinov: Bogorodice Djevo
  • Milenko Živković: Struga
  • Vojislav Simić:Kaleš, bre, Anđo
  • Stevan St. Mokranjac: VIII Rukovet


   

Datum:01.06.2007
Naučno-stručni skup STVARALAŠTVO NIKOLE CVETKOVIĆA

 

U organizaciji Univerziteta u Kragujevcu, Pedagoškog fakulteta u Jagodini, Fakulteta za kulturu i medije Megatrend Univerziteta u Beogradu, Banja Luka College-a,  Dečjeg pozorišta "Stanislavski", Jagodina, Književne radionice "Vladimir Krasić" Beograd
Održan je
Naučno-stručni skup
STVARALAŠTVO
NIKOLE CVETKOVIĆA
u Jagodini, 1. juna 2007. godine u Svečanoj sali Pedagoškog fakulteta u Jagodini sa početkom u 11.00h

Nikola Cvetković je rođen 1939. godine u Leskovcu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Filološkom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1964. godine na Grupi za jugoslovensku i opštu književnost. Na istom fakultetu je 1973. godine magistrirao ("Poetika Milana Dedinca"). Doktorsku disertaciju "Pesničko stvaralaštvo i poetika Miloša Crnjanskog" odbranio je 1981. godine pred komisijom Filološkog fakulteta u Beogradu ...

Program skupa


Datum:18.05.2007
Poziv na Međunarodni festival lutkarstva

Dekan fakulteta prof. mr Sretko Divljan dobio je poziv od Međunarodnog instituta lutkarske umetnosti iz Praga da bude počasni gost 11. međunarodnog festivala lutkarske umetnosti koji će biti održan u periodu od 28.05. do 03.06.2007. u Pragu, Češka republika. Dekan je takođe pozvan i da učestvuje na prvom zvaničnom kongresu WAP (svetskog udruženja lutkara).



Datum:11.05.2007
Akreditacija fakulteta

Naš fakultet je dobio akreditaciju za naučnoistraživački rad od strane Ministarstva nauke i zaštite životne sredine.
Za više detalja posetiti sajt Ministarstva (Akreditacija NIO)

 

Datum:05.04.2007
Izašao članak o Fakultetu u NIN-u

U članku pod nazivom "Učitelj, kreator novog boljeg sveta" koji je izašao u nedeljniku NIN (od 05.04.2007. godine), dekan i prodekan Fakulteta govore o našem Fakultetu uopšte i uslovima studiranja.

Pročitaj ceo članak

Datum:19.03.2007.
Izložba Van Goga u Budimpešti
U okviru studijske ekskurzije za Prag, nastavnici i saradnici Pedagoškog fakulteta obišli su jednu od najposećenijih izložbi u ovom delu Evrope - izložbu Van Goga u Narodnom Muzeju u Budimpešti.
Prva velika izložba Van Goga, posle one u Beču 1903, zbog velikog interesovanja i posećenosti zatvorena je 01. aprila umesto 20. marta i pretvorila se u najveći događaj u centralnoj Evropi. Dela ovog velikog umetnika stigla su iz četrdesetak muzeja sveta. Među prvima je stiglo delo "Seljačka kuća u Provansi" (1888) iz Nacionalne galerije umetnosti iz Vašingtona, a zatim i druga dela iz Muzeja Van Goga, Fondacije Vinsenta van Goga i Rijksmuzeja iz Amsterdama, muzeja i galerija iz Baltimora, Beča, Čikaga, Edinburga, Helsinkija, Madrida, Metropoliten muzeja iz Njujorka, Nacionalne galerije iz Otave, iz Luvra i Muzeja D'Orse iz Pariza, iz Rima, Roterama, Štutgarda, Ciriha, a tu su bila i dela koje poseduje muzej domaćin.
U nekoliko sala nastavnici Fakulteta bili su u prilici da vide ukupno 43 slike, 24 crteža i 10 litografija i gravira, osiguranih na vrtoglavih 760 miliona dolara.  


Datum: 22.03.2007
Prag: Studijska ekskurzija
U periodu od 19.03.2007 do 22.03.2007. organizovana je Studijske ekskurzija nastavnika i saradnika Pedagoškog fakulteta za Prag. Tom prilikom profesori su posetili najznačajnije kulturno istorijske spomenike Praga. Dekan Fakulteta uspostavio je saradnju našeg Fakulteta sa jednim od najreprezentativnijiih lutkarskih pozorišta u Češkoj.

 

Designed by Verica, Nebojsa, Pavle