Факултет педагошких наука

ФАКУЛТЕТ ПЕДАГОШКИХ НАУКА УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, ЈАГОДИНА Милана Мијалковића 14, 35000 Јагодина, Тел/Факс: +381 (0)35 8223-805, Тел: +381 (0)35 8222-262

ДРУГИ МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП “ФИЛОЗОФИЈА МЕДИЈА: МЕДИЈИ И КОНФЛИКТИ“


На Факултету педагошких наука у Јагодини, јуче је одржана конференција за медије поводом другог међународног научног скупа ФИЛОЗОФИЈА МЕДИЈА: МЕДИЈИ И КОНФЛИКТИ, који ће бити одржан од 12. до 14. септембра 2018, на Факултету педагошких наука у Јагодини и у Хотелу “Алфа“ у Кончареву.
На конференцији су у име Програмског и Организационог одбора говорили проф. др Дивна Вуксановић, председница Естетичког друштва Србије и редовна професорка Факултета драмских уметности у Београду, проф. др Драган Ћаловић, декан Факултета за уметност и дизајн у Београду, проф. др Марко Ђорђевић, координатор за односе са јавношћу Факултета педагошких наука у Јагодини и доц. др Влатко Илић са Факултета драмских уметности у Београду.

После вишегодишњег одржавања на хрватском острву Црес, овај научни скуп је прошле године пресеЉен у Србију, на Факултет педагошких наука у Јагодини и у Хотел ’’Алфа Спа Ресорт’’ у Кончареву где ће се и убудуће одржавати.
Основна визија је поставити темеЉе једног другог/друкчијег промишЉања медија, који би отворили нове приступе у сагледавању актуелне медијске проблематике, а кроз укрштање искустава, знања и углова посматрања, развијаних у оквирима посебних друштвено-хуманистичких дисциплина, попут филозофије, теорије медија, антропологије, филологије, теорије уметности, театрологије, социологије, комуникологије, теорије књижевности, итд.

Развој медија и комуникацијских технологија током двадесетог и првих деценија двадесетпрвог века, текао је паралелно са придавањем све већег значаја медијатизацији конфликата. Заинтересованост медија за конфликте определила је главне токове медијских дискурса, начине уобличења агенде и дизајнирања вести, приступе у извештавању, али и само поимање чињеница (истине). Тумачење конфликата као снажне упоришне тачке у драматизовању медијских садржаја, уоквирење и контекстуализација извештаја са кризних подручја, изношење коментара и постављање интерпретативних оквира за могуће тумачење, омогућило је да медији постану (са)учесници конфликата на планетарном нивоу. Уочавајући значај и актуелност ове проблематике, овогодишња конференција Филозофије медија биће организована управо на тему Медији и конфликти.

Учесници конференције су упутили позив заинтересованима, изразивши очекивања да ће ове године бити око седамдесет учесника из земље и иностранства. Они су најавили и богате пратеће садржаје у оквиру овог скупа; изложбу уметничких слика академског сликара Владислава Шћепановића, изложбу радова уметничке групе Ц-4 из Београда, пројекције ауторских филмова студената Драмских уметности у Београду, концерт бенда Филозофија Медија, наступ ди-џејева Небојше Атанацковића – Јаззматеа и Милића Бугарчића – Спацеwалкера, поетске перформансе, хедонистичка поподнева и презентације вина из јагодинског краја, дегустације чоколаде, вечери салсе и баћате поред базена.

Организатори овог научног скупа који подржава и Министарство просвете и науке су; Естетичко друштво Србије, Факултет педагошких наука у Јагодини, НВО “Млади грашак“ за уметност, културу и друштвена питања, уз партнерску сарадњу са Факултетом драмских уметности у Београду, Српским филозофским друштвом, Заводом за проучавање културног развитка, Истраживачким медијским центром из Подгорице, НВО Балканолошким истраживачким центром из Бањалуке и Агенцијом “Сербика“ из Београда.

Детаљније информације, позивно писмо и пријавни образац за учествовање на овом научном скупу, можете преузети на званичном блогу конференције: https://filozofijamedija2018.weebly.com/